AfterDawn: IT-alan uutiset

Tekijänoikeuslain käsittely jatkuu keskiviikkona

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 20.9.2005 19:18 Kommentteja (21)

Tekijänoikeuslain käsittely jatkuu keskiviikkona Kiistellyn tekijänoikeuslakiesityksen käsittely jatkuu huomenna, kun kansanedustajat kuulevat kulttuuriministeri Tanja Karpelaa. Tänään hallituspuolueiden edustajat eduskunnan suuressa valiokunnassa ja sivistysvaliokunnassa tapasivat, mutteivät saavuttaneet yksimielisyyttä asiassa.
Uusi tekijänoikeuslaki on herättänyt keskustelua sen osittaisen epäselvyyden ja yksityistä käyttöä voimakkaasti rajoittavien kohtien vuoksi. Esimerkiksi CD-levyjen kopiosuojauksen saisi kiertää saadakseen levyn kuulumaan, mutta ei levyä kopioidessaan -- mm. levyn kopioiminen MP3-muotoon tulisi kielletyksi. Kopiosuojaamattomia levyjä saisi edelleen kopioida vapaasti.

Jatkossa kopiosuojauksen tietoinen kiertäminen teknisin keinoin olisi laitonta, mutta kopiosuojatun levyn saisi kopioida itselleen entiseen tapaan esimerkiksi sellaisella polttavalla CD-soittimella, joka ei tunnista kopiosuojausta.

Kopiosuojattujen levyjen yleisyys on myös puhuttanut viime päivinä. Viime perjantaina Tanja Karpela totesi, että tällä hetkellä myytävistä CD-levyistä noin prosentissa on kopiosuojaus, ja jatkossa nämä ongelmalliset kopiosuojaukset tulisivat täysin poistumaan levyistä.

Karpelan antama kuva tilanteesta ei taida kuitenkaan olla aivan paikkaansa pitävä. Taloussanomien tekemän selvityksen mukaan viime viikon 20 myydyimmän CD:n listalta löytyi ainakin neljästä levystä (eli 20 prosenttista) kopiosuojaus. Tutkittaessa listoja hieman pidemmältä aikaväliltä kopiosuojattujen levyjen osuus vaihteli 10 prosentista jopa 30 prosenttiin -- viikoittain myydään siis tuhansia kopiosuojattuja levyjä.

Karpelan mukaan suurimmat levy-yhtiöt eivät käytä uusimmissa julkaisuissaan ensimmäisen sukupolven kopioinninrajoitustekniikoita, jotka estävät CD-levyjen kopioimisen täysin. Myöskään pienimmät yhtiöt eivät käytä näitä tekniikoita, Karpela kertoo IT-Viikolle.

Erotuksena ensimäisen sukupolven suojauksista puhutaan ns. toisen sukupolven kopiosuojauksesta, joka sallii levyn rajoitetun kopion omaan käyttöön. CD-levystä voi tehdä muutaman varmuuskopion, mutta ei esimerkiksi MP3-versiota. Lisäbonuksena musiikin laatu heikkenee alkuperäisestä CD-levyn tasosta ja musiikin kuuntelu kannettavassa soittimessa onnistuu vain, jos soitin tukee suojauksessa käytettyä DRM-formaattia.

Karpela ei myöskään näe kopiosuojauksen purkamisen laillisena säilyttämistä vaihtoehtona, sillä se tarkoittaisi hänen mukaansa sitä, että laki olisi jo hyväksyttäessä vanhentunut. "Jos tekijänoikeuslaki tehtäisiin nyt tämän poistuvan yhden prosentin mukaan, tekisimme vanhaa lainsäädäntöä, joka ei olisi tulevaisuuteen katsovaa."

Tänään kansanedustajien kuultavana oli lain valmistelua opetusministeriössä johtanut Jukka Liedes, jonka mukaan CD-levyistä on tällä hetkellä kopiosuojattuja 1-5 prosenttia.

Liedes kommentoi myös lain kohtaa, joka kieltää organisoidun keskutelun teknisistä salauksista ja niiden kiertämisestä. Liedes ei osaa sanoa, voitaisiinko nettikeskustelussa annetut ohjeet kopiosuojauksen kiertämiseksi tulkita kielletyksi suojauksen purkuvälineeksi.

Liedes myös näkee, että vaikka uusi laki kieltää laittomasti verkkoon laitetun materiaalin lataamisen itselleen, on lain kohtaa kuitenkin lähes mahdotonta valvoa. Laitonta lähdettä on kuitenkin usein mahdotonta tunnistaa, minkä vuoksi materiaalin lataaminen yksityiseen käyttöön ei olisi rankaistavaa.

Voi vain miettiä, onko mitään järkeä ajaa läpi lakia, jonka tiedetään jo valmiiksi toimivan käytännössä huonosti jos lainkaan. Jo lähtökohtaisesti "rikottaviksi tehdyt lait" eivät mielestäni sovi ainakaan suomalaiseen tiukkaan lakia noudattavaan mentaliteettiin ja lainsäädäntökäytäntöön.


Lähteet:
IT-Viikko
Kaleva.plus
Digitoday

Edellinen Seuraava  

21 kommenttia

120.9.2005 19:35

Eli tässä säädetään EU:n tahdosta laki, jota ei lainsäätäjien mukaan kuitenkaan tulla valvomaan. Bull Shit sanon minä. Tällä lailla annetaan lainvalvojalle avaimet käteen tehdä tutkimuksia teletunnisteiden toivossa jne. Toi laki on läpi mätä ja nyt tietenkin Karpela & Co sanoo muille kansanedustajille, että ei tämä laki kuitenkaan muuta mitään. ? . Mahtaa Karpela tehdä vielä monta Kiinan matkaa levy-yhtiöiden piikkiin. On se hienoa, että kansallinen laki on kaupan kunhan hinnasta sovitaan.

221.9.2005 2:50

On tämä niin valtava sekahedelmäsoppa, että saapas nähdä minkälaiseen muotoon laki värkätään, koska ilmiselvää on että painostuksen edessä laki on toteutettava. Mitä noita uutisia asian tiimoilta lukee ja mitä palautetta tulee eduskunnasta sähköpostiviestejen välityksellä, niin tämähän alkaa mennä jo täysin eri tulkitsemistapojen, etten sanoisi suoraan arvailujen varaan mitä kuluttaja voi tehdä ja mitä ei. Ja samaa mieltä, uusi tekijänoikeuslaki antaa varmasti avoimen valtakirjan lainvalvojille tehdä maksimaaliset tutkimukset teletunnisteiden urkintaan. Kuluttajien yksityisyyssuojaa ei taida enää viikonlopun jälkeen olla.

321.9.2005 5:15

Quote:
Jos tekijänoikeuslaki tehtäisiin nyt tämän poistuvan yhden prosentin mukaan, tekisimme vanhaa lainsäädäntöä, joka ei olisi tulevaisuuteen katsovaa.
Mihinköhän tämäkin lause perustuu? Luulen, että jos laki hyväksytään nykymuodossa kopiosuojaus löytyy kohta joka levystä. Ja DVD:t on jälleen mukavasti unohdettu. Vaikka mitäpä tässä hermoilemaan kun kerran luvataan että lakia ei jatkossa valvota, niin sama se kai mitä ne siellä säätää.

421.9.2005 5:23
yuni
Inactive

Voih raukkoja, joutuvat raapimaan päätään turhan asian takia, eli jättäisivät koko asian sikseen niin ei tarvitsisi tapella montako prosenttia CD-levyistä on kopiosuojattuja :-D Toivon että Tanja saa suunniteltua niin ettei tule kauheita sanktioita, jos laittomaksi tulee niin täytyy varmaan lähteä viemään mp3 soitinta takasin kauppaan.

521.9.2005 5:24

Quote:
Vaikka mitäpä tässä hermoilemaan kun kerran luvataan että lakia ei jatkossa valvota, niin sama se kai mitä ne siellä säätää.
Eli tuo on se sama toimintatapa minkä ruotsalaiset omaksuivat kun värkkäsivät tuon tekijänoikeuslain.

621.9.2005 5:39

Mielenkiintoista nähdä, miten retoriikkaa taas väännetään ja venytetään jotta saadaan asiat näyttämään aivan muulta kuin mitä ne ovat, ja huomio kiinnitettyä johonkin ihan muuhun kuin tärkeisiin kohtiin. Jollakin tavalla laskettuna varmasti noin 1% levyistä on suojattuja. Siis onhan ihmisillä vanhoja levyjä vaikka kuinka paljon. Jos jostain saisi tietoa Uusien myyntiin tulevien levyjen kopiosuojausten määrän kehityksestä niin se olisi lain säätäjän ja Karpelan kannalta kovin paljon kurantimpaa tietoa. Eli siis miten esim viimeisen kolmen vuoden aikana on myyntiin tulleiden kopiosuojattujen levyjen määrä kehittynyt? Ja vielä paremmin tilanne kuvaisi todellisuutta, jos nuo saisi suhteutettuina varsinaisiin myyntimääriin. Veikkaisin että suunta ei ole laskeva, ja ihmetelenkin ylipäätään Karpelan toteamusta siitä että suojatut levyt ovat poistumassa markkinoilta, jota hän ei perustele mitenkään. Voinhan minäkin sanoa että paska on todellakin hyvää, ja voin jopa perustella sen sillä että aika moni kärpänen on sitä mieltä. Ja se, että Karpela suorastaan rohkaisee kansalaisia rikkomaan lakia sanomalla että ei sitä mitenkään valvota, ja että se on vaan Eu:n takia säädetty laki, on niin edesvastuutonta toimintaa, että Halmeen sekoilutkin uhkaavat jäädä sen varjoon. Liekkö laillistakaan, mutta edesvastuutonta joka tapauksessa.

721.9.2005 6:08

Quote:
Ja se, että Karpela suorastaan rohkaisee kansalaisia rikkomaan lakia sanomalla että ei sitä mitenkään valvota, ja että se on vaan Eu:n takia säädetty laki...
No, tässä on varmaankin se juju, että nämä kansalaiset rikkovat lakia ja lakia valvotaan, ja ihmiset joutuvat korvaamaan näitä lainrikkomuksia. Mun mielestäni tuo on selvä houkuttelu lain rikkomiseen, sillähän saadaan vaan fyrkat ihmisiltä pois. Karpela on siis tietoisesti asettanut puheillaan ansan, ja kyllä siihen varmasti suuri määrä lankeaakin. Ja ne puheet, ettei "lakia" valvottaisi, on täysin pehmeitä puheita, valvotaanhan näitä puuhasteluja jo nyt, kun eilen mm. saimme lukea näistä musiikin ja elokuvan lataajista ja jakajista, ja heidän rangaistuksistaan.

821.9.2005 6:14

tietääkö joku onko perjantaina se käsittely, eli viedääkö ne adressit silloin eduskuntaan vai olisiko niiden jo pitänyt olla lahdessa?

921.9.2005 6:16

Quote:
Liedes kommentoi myös lain kohtaa, joka kieltää organisoidun keskutelun teknisistä salauksista ja niiden kiertämisestä. Liedes ei osaa sanoa, voitaisiinko nettikeskustelussa annetut ohjeet kopiosuojauksen kiertämiseksi tulkita kielletyksi suojauksen purkuvälineeksi. Liedes myös näkee, että vaikka uusi laki kieltää laittomasti verkkoon laitetun materiaalin lataamisen itselleen, on lain kohtaa kuitenkin lähes mahdotonta valvoa. Laitonta lähdettä on kuitenkin usein mahdotonta tunnistaa, minkä vuoksi materiaalin lataaminen yksityiseen käyttöön ei olisi rankaistavaa.
Näissä kahdessa kohdassa liedes on kieltämttä oikeassa. Mikään keskustelu ei vielä yksin avaa yhtäkään kopiosuojausta. Jos näin tapahtuisi, eihän tarvitsisi kun puhua kuin Runeberg cd/dvd levylle kun se on asemassa ja kopio alkaisi jo muodostua itsestään. Toisekseen on totta, että yksityiskäyttöön lataamisen vahtiminen lähteestä riippumatta on kuitenkin erittäin vaikeaa. Siihen en kuitenkaan usko hetkeäkään, etteikö to-mafia sitä yrittäisi. Tästä syystä jos ministeriössäkin ollaan sitä mieltä pitäisi lakiin kirjata kyseinen kohta niin, ettei se jätä kikkailuvaraa missä jälleen kerran nähtäisiin kuinka kansalaisia petetään. Lisähyvitystenkin maksu tapauksissa on täysin naurettavaa, koska johan täällä maksetaan maailmankin mittakaavassa erittäin korkeita hyvitysmaksuja joka ikisestä mediasta.

1021.9.2005 6:18
mansu67
Inactive

Tänään keskiviikkona 21.9. 18:00 järjestetään keskustelutilaisuus Helsingin yliopistolla jossa Jyrki Kasvi ja Jukka Liedes ovat kuultavilla. Paikalla myös Sivistysvaliokunnassa aitiopaikalla istuva Irina Krohn. Joku voisi nauhoittaa tilaisuuden ja sen osoittautuessa mielenkiintoiseksi voisimme yhteistyössä kääntää sen tekstiksi Groklaw-tyyliin. Lisää tilaisuudesta: http://kasvi.org/index.php?208 Luulenpa että Karpelalle on vain annettu liian iso pala purtavaksi. Minulle on ainakin yllätys että kulttuuriministerin (taide & urheilu) tehtäväksi on annettu vastata näin moniuloitteisen ja tärkeän lain valmistelu. Lakia on valmistellut Sivistysvaliokunta lain etäisen kulttuurikytköksen johdosta vaikka sillä on erityisesti merkittäviä tulevaisuuteen heijastuvia teknologisia vaikutuksia. Parempi olisi ollut laittaa Liikenne- ja viestintäministeriö päävastuuseen ja Tulevaisuusvaliokunta valmistelemaan. OPM:ltä ja sivistysvaliokunnalta olisi sitten voinut kysyä apuja. Hesarin mukaan tiistain neuvotteluissa hallituspuolueet olivat saaneet asian korjaamiseksi loistavan vision: "Velvoitetaankin tekijänoikeuksien haltija huolehtimaan siitä, että levyn voi kuunnella tai katsella ja siitä myös ottaa kotikäyttökopion." Mitenkähän tämäkin taas mahtaisi teknisesti käytännössä toimia??? On myös varsin huvittavaa että nyt haetaan kovasti tukea EU:sta ja pelotellaan EY-tuomioistuimella. Muistaakseni päätettäessä autoverotuksesta ja viinien vapauttamisesta maitokauppaan EU on aktiivisesti unohdettu ja EY-tuomioistuimelta on otettu vastaan huomautuksia ilman mitään tunnontuskia. Ei sieltä tässäkään tapauksessa mitään nuhtelua pahempaa tulisi.

1121.9.2005 6:39

Quote:
Hesarin mukaan tiistain neuvotteluissa hallituspuolueet olivat saaneet asian korjaamiseksi loistavan vision: "Velvoitetaankin tekijänoikeuksien haltija huolehtimaan siitä, että levyn voi kuunnella tai katsella ja siitä myös ottaa kotikäyttökopion." Mitenkähän tämäkin taas mahtaisi teknisesti käytännössä toimia???
Ei näihin tämän kaltaisiin uutisiin voi enää vakavalla naamalla suhtautua, paikka paikoin tulee naurettua vatsa vääränä...

1221.9.2005 7:00

Ja taas selitellään... Opetusministeriö antoi väärää tietoa tekijänoikeuslaista http://digitoday.fi/showPage.php?page_id=11&news_id=48228

1321.9.2005 7:15

jaaah, ilmeisesti tuo tulisi toimimaan niin että nimeltä mainitsematon asiaan sekaantunut ministeri höpöttelee hunajaisella äänellä levy-yhtiöiden päättäjille että "Me aiotaan velvoittaa tekijänoikeuksien haltija huolehtimaan siitä, että levyn voi kuunnella tai katsella ja siitä myös ottaa kotikäyttökopion, en ymmärrä miten tämä toimii mutta eipä ole enää minun päänsärkyni *blink blink*"

1421.9.2005 7:28

Ja aina vain naurettavammaksi menee. Toivottavasti nyt joku edes ottaisi siellä "järjen käteen" sieltä pöytälaatikosta minne se ilmeisesti on unohtunut jo aikoja sitten ja saisi tämän titanicin vielä paikattua ennenkuin se uppoaa omaan mahdottomuuteensa.

1521.9.2005 7:41

Quote:
"Velvoitetaankin tekijänoikeuksien haltija huolehtimaan siitä, että levyn voi kuunnella tai katsella ja siitä myös ottaa kotikäyttökopion." Mitenkähän tämäkin taas mahtaisi teknisesti käytännössä toimia???
Tuohan tarkoittaa sitä että kuluttajat heitettäisiin täysin teollisuuden armoille.

1621.9.2005 7:46

Nämä "tekijänoikeuslain" sählääjät ovat jo aikoja sitten tehneet itsestään pellejä. Siellä tuntuu pyörivän melkoinen "tuuliviiri", käännetään vähä väliä takkia, annetaan ympäripyöreitä lausuntoja ja sitten vielä kaikenhyväksi pistetään joku täysin asioista tietämätön ministeri puhumaan asioista, joista itse ei tiedä yhtään mitään. Vähän sama kun antaisi pienelle lapselle, ekaluokkalaiselle lappusen, lue siitä mitä siinä lukee.

1721.9.2005 8:07

Jälleen kerran ollaan unohtamassa kuluttajat. Toimitaan kuten viihdejätit haluavat. kannettaville soittimille voi tämän jälkeen sanoa hyvästit. viihdeteollisuus aikoo kuitata tuon minun käsittääkseni siten, että levystä voisi ottaa muutaman kopion. Nämä toimisi tietenkin vain levy-yhtiön omalla blayerillä. Toisin sanoen niillä ei tekisi mitään. Eräs mielenkiintoinen seikka, mitenkähän ne suhtautuu tuohon SWITCHFOOT yhtyeen kotisivuun, siellähän neuvotaan kuinka kopiosuojaus kierretään. Toivottavasti jokin kuluttajajärjestö lähtee käymään oikeutta viallisen tuotteen myynnistä. Sitähän suojattu "cd levy" todellisuudessa on.

1821.9.2005 9:14

Taitaa tulla niin vaikea selkoinen laki, että vetoa syyntakeettomuuteen oikeudessa jonain päivänä: ''En ymmärtänyt lakia, jos olisin, en olisi näin tehnyt'' Veteen piiretty viiva ei ole raja. Ps. Blondit on Blondeja!

1921.9.2005 15:39

Eduskunnan kannanotossa lähdetään siitä, että kopioinnin yksityiseen käyttöön pitää olla mahdollista silloinkin, jos tallenteisiin on liitetty teknisiä suojauksia. Jos ongelmia kuitenkin ilmenee, eduskunta odottaa hallitukselta esitystä lain muuttamiseksi. sanoo karpelan. Täyttä p:tä nyt ollaan tekemässä lskia jota ei muka tarvitse noudattaa. Nyt pannaan kansan älykkyyttä halvalla

2024.9.2005 9:01

eikö tämä ole mennyt leikimiseksi mielestäni omaan käyttöön on ihan ok mutta ei myytäväksi vaikka laitettaisiin dvd levyihibn kuinka tehokas kopio suojaus aina löytyy joku kuka sen osaa murtaa sellaista suojausta ei ole mitä ei saa otettua pois. turhaa tuhlaa rahaa kopio suojaukseen sen saa kummin pois moi

2125.9.2005 10:49

Mitenkäköhän tämä laki suhtautuu siihen, että purkaa ns. "vahvan suojauksen" omaan käyttöön. Näinhän on kuintenkin pakko tehdä, koska cd/dvd ovat aika haavoittuvia tallenteita. Sinulla on joku cd ja kuljetat sitä autossa, mökillä ja kotona se pyörii siellä täällä ei se kestä kovin pitkään kuuntelu kelpoisena. Ensi vuonna on tulossa uudet suojausmenetelmät.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto