AfterDawn: IT-alan uutiset

RIAA ja MPAA mukaan Internet2:n kehitykseen

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 12.9.2005 06:24 Kommentteja (24)

RIAA ja MPAA mukaan Internet2:n kehitykseen Yhdysvaltain levyteollisuutta edustava RIAA sekä elokuvateollisuuden etujärjestö MPAA liittyivät mukaan seuraavan sukupolven Internetin, Internet2:n kehittäjiin. Molempien liittymisen taustalla on halu kokeilla tekijänoikeussuojatun eli DRM-sisällön siirtämisen sujuvuutta ja toimivuutta huippunopeassa verkossa.
MPAA ja RIAA ilmoittavat yhteisessä tiedotteessaan suunnittelvansa yhteistyötä Internet2-yhteisön kanssa "kehitelläkseen innovatiivisia jakelutekniikoita ja DRM-teknologioita sekä tutkiakseen tehokkaiden verkkojen kehittyviä trendejä", jotta liiketoimintamallit saadaan toimimaan uudessa ympäristössä. Aiemmin tänä vuonna RIAA haastoi yli 400 Internet2:n käyttäjää oikeuteen tekijänoikeusrikkomuksista.

On varmasti paljon ihmisiä, joita MPAA:n ja RIAA:n sotkeutuminen Internet2:n kehitykseen epäilyttää ja huolettaa. Molemmat organisaatiot ovat haastaneet vertaisverkkojen käyttäjiä ahkerasti ja jopa summittaisen oloisesti lakitupaan, joten kauhukuvat tiukkaan kontrolloidusta ja rajoitteisesta tiedonsiirtoverkosta ovat ymmärrettäviä. Molemmat tahot kuitenkin kertovat olevansa kiinnostuneita vain uusien jakelumallien testaamisesta, ei sen kummemmasta.

"MPAA:lle yhteistyö Internet2:n kanssa on tärkeä tilaisuus, sillä etsimme uusia tapoja liittää jakelun ja sisällön suojauksen toisiinsa", kertoo MPAA:n puheenjohtaja Dan Glickman lehdistötiedotteessa.

Kokeellisessa vaiheessa oleva Internet2 toimii tällä hetkellä pääasiassa Yhdysvalloissa, ja siihen on kytkeytynyt 200 tutkimuslaitosta ja yliopistoa. Nopea verkko pystyy siirtämään dataa jopa 10 gigaa sekunnissa (Yhdysvaltojen sisällä), ja viime vuonna verkolla siirrettiin 859 gigatavua Sveitsin Geneven ja Kaliforniassa sijaitsevan Pasadenan välillä, jolloin keskinopeudeksi saatiin ennätyksellisesti 6,63 gigaa sekunnissa. Koko siirto oli hoidettu 17 minuutissa.

Lähteet:
The Register
Internet2.org (lehdistötiedote)

Edellinen Seuraava  

24 kommenttia

112.9.2005 6:44

Nyt tässä on mukana kaksi semmoista Midasta, että tästä ei voi seurata kuin hyvää.... Tai sitten ei.

212.9.2005 7:16

Onhan se kiva, että MPAA ja RIAA pääsevät leikkimään "oman" verkkonsa kanssa, kun eivät nykyinternetistä osaa kuin valittaa. Toivottavasti eivät kuitenkaan ole internettiä lakkauttamassa. Aiheen vierestä, kieli poskella mutta silti.. Eli tulevaisuudessa kaikki maksaa ja jokaisen levy-yhtiön musiikki on kuunneltavissa koneella vain levy-yhtiön omilla soittimilla. Ja tietysti pitää olla jokaisen levy-yhtiön musiikille oma kannetava soitin, koska MP3 tiedostojen tekeminen omista levyistä on laitonta. Ja tietysti vain tietyn merkkisellä koneella pääsee vain tietyille sivuille. Osta sonyn Vaio, että pääset sonyn levy-yhtiön muusikkia ostamaan.

312.9.2005 8:45

Erittäin huolestuttavaa. Toisaalta syy ihmiskunnan verraten hitaaseen kehittymiseen ja kaavoihin kangistumiseen lienevät juuri tällaiset tekniikan jarruna olevat tahot, jotka ajavat ja näkevät vain ja ainoastaan omat etunsa. Vielä kun otetaan mukaan muutama muu hellyttävän leppoisa tavallisten ihmisten asioita ja etuja ajava taho niin voikin siirtyä suoraan odottamaan internet 3:sta.

412.9.2005 8:52

Pitäkööt netti2:sensa. Minulle riittää ihan tämä nykyinen "peruspiuha".

512.9.2005 8:56

Peruspiuha mullekkin riittää...ja tosta ei hyvää seuraa...

612.9.2005 10:28

Annetaan noiden leikkiä rauhassa tuon kanssa ja pidetään me normaalit ihmiset tämä vanha malli. Kaikki pysyy tyytyväisinä :)

712.9.2005 10:55
jmpk
Inactive

Voisivat kyllä pysyä h******* kaukana uudesta verkkotekniikasta, jottei tarvita joka kerta verkkoon mennessa odotella kun nämä tahot skannaavat koneemme mahdollisten p2p-ohjelmien varalta ja sitten verkkokortin aktivointi....... ko. tahot hidastavat uuden verkon kehitystä niin, ettei sitä kohta kukaan halua käyttää/ottaa käyttöön.

812.9.2005 11:03

Oli verkko mikä hyvänsä, niin kauan kuin ihmisiä on olemassa, niin kyllä noi verkot aina joku murtaa..

913.9.2005 0:50

Harmittavasti kuulostaa tosiaan siltä että väärät tahot tulevat sotkemaan Internet2:n kehitystä. Homma pitäisi pitää noiden tutkimuslaitosten ja yliopistojen hyppysissä ennemmin kuin omia etujaan ajavien organisaatioiden.

1013.9.2005 4:28

"Harmittavasti kuulostaa tosiaan siltä että väärät tahot tulevat sotkemaan Internet2:n kehitystä. Homma pitäisi pitää noiden tutkimuslaitosten ja yliopistojen hyppysissä ennemmin kuin omia etujaan ajavien organisaatioiden." Syy tähän on se että ne tahot jotka ovat käyttäneet Internet2:ta väärin eli yliopistojen opiskelijat. Harmittavasti näyttää siltä että väärät tahot (warettavat opiskelijat) tulevat sotkemaan Internet2:n kehitystä. Jos opiskelijat olisivat olleet vähän fiksumpia, ei MPAA ja RIAA olisi sotkeentunut Internet2:n kehitykseen.

1113.9.2005 11:55

Quote:
Syy tähän on se että ne tahot jotka ovat käyttäneet Internet2:ta väärin eli yliopistojen opiskelijat. Harmittavasti näyttää siltä että väärät tahot (warettavat opiskelijat) tulevat sotkemaan Internet2:n kehitystä. Jos opiskelijat olisivat olleet vähän fiksumpia, ei MPAA ja RIAA olisi sotkeentunut Internet2:n kehitykseen.
Näinhän se on. Lähinnä ajoin takaa sitä että kehityksen pitää pysyä tiukasti pyyteettömien tahojen käsissä (lienee käytännössä kuitenkin mahdotonsta?). Eli opiskelijat jotka haluavat warettaa ovat aivan yhtä ei-haluttuja käyttäjiä kehitysvaiheessa. Kuormitustestausta tehkööt muut tahot. ;)

1213.9.2005 12:24

Niinpä niin taas, vaihtoehtoisten ratkaisujen puutteella perustellaan waretusta, ja nyt kun vaihtoehtoisia ratkaisumalleja on kehitteillä niin hirveä itku taas päällänsä.

1313.9.2005 13:18

Turhaan niitä syyllistyneitä opiskelijoita on morkata. Ihan samalla tavalla mekin täällä Suomessa ois tehty, jos vaan olisi ollut mahdollisuus.

1413.9.2005 16:02

Quote:
Niinpä niin taas, vaihtoehtoisten ratkaisujen puutteella perustellaan waretusta, ja nyt kun vaihtoehtoisia ratkaisumalleja on kehitteillä niin hirveä itku taas päällänsä.
Kerroppas yksikin oikeasti vaihtoehtoinen ratkaisu p2p:lle, jossa olisi jotain ideaa? Kyllä kaikki sellaiset joita kevään aikana pienessä mittakaavassa esiteltiin on tyrmätty Teoston, ÄKT:n, yms puolelta.

1513.9.2005 17:32

Quote:
Kerroppas yksikin oikeasti vaihtoehtoinen ratkaisu p2p:lle, jossa olisi jotain ideaa?
Siinähän sitä on juuri ylläolevassa uutisessa visioitu. Kuten huomannet, viittasin tuleviin, en nykyisiin ratkaisuihin. On varsin lyhytnäköistä ampua koko homma alas vain siksi, että taustatiimissä vaikuttavat nuo nelikirjaimiset lyhenteet, varsinkin kun mitään muuta konkreettista ei tiedetä, kuin että nopeudet nousevat ihan eri tasolle.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 13.9.2005 @ 17:48

1613.9.2005 20:07

Jaa....Toivottavasti DRM-tekniikat eivät vaan tule tulevan verkon nopeuden kustannuksella niin olen tyytyväinen...Mutta saa nähdä :D Muutenkin liian suurista suojaustoimista ei ole minun muistissani kuin huonoja esimerkkejä. Esim. DVD formaatti myöstyi jopa 1-2 vuotta (en ole täysin varma) vaan koska suojaus saataisiin kuntoon. Ja kaikki tietävät loput :D

1713.9.2005 22:22

Quote:
Pitäkööt netti2:sensa. Minulle riittää ihan tämä nykyinen "peruspiuha".
Varsinkin kun esim. Funetin runko on jo vuosikausia ollut 10Gbps. Täällä siitä ei vaan tarvitse tehdä numeroa nimeämällä sitä mahtipontisesti joksikin "Internet2:ksi".

1814.9.2005 6:13

Quote:
Siinähän sitä on juuri ylläolevassa uutisessa visioitu. Kuten huomannet, viittasin tuleviin, en nykyisiin ratkaisuihin. On varsin lyhytnäköistä ampua koko homma alas vain siksi, että taustatiimissä vaikuttavat nuo nelikirjaimiset lyhenteet, varsinkin kun mitään muuta konkreettista ei tiedetä, kuin että nopeudet nousevat ihan eri tasolle.
Muuten ihan hyvä ja pointti kyllä meni perille, mutta koitappas nyt itse tajuta minun pointtini eli se, että kuinka monta vaikkapa kuluttajien etuja ja mukavuutta ajavaa asiaa nämä kyseiset järjestöt ovat saaneet aikaan? Ei tarvitse kummoinen profeetta olla kun voi kertoa 99.9% todennäköisyydellä, että heidän kiinnostuksensa kohde on tuoda markkinoille jo syntyessään susia drm tekniikoita (ja mielellään vielä 2-3 keskenään yhteensopimatonta) ja siinä sivussa sitten rahastaa niin paljon kuin napa vetää. Ja tietysti kuluttajien pussista. Sinä päivänä kun kyseiset järjestöt tekevät jotain hyvää kuluttajille voidaan suhtautumistapaa vaihtaa. Siihen asti olen lienee oikeutettu sanomaan heistä mielipiteeni mikä ei lienee kenellekkään tuntematon.

1914.9.2005 12:35

Quote:
Muuten ihan hyvä ja pointti kyllä meni perille, mutta koitappas nyt itse tajuta minun pointtini eli se, että kuinka monta vaikkapa kuluttajien etuja ja mukavuutta ajavaa asiaa nämä kyseiset järjestöt ovat saaneet aikaan?
Kyseiset järjestöt ovat teollisuudenetujärjestöjä, joiden tavoite on valvoa sisällöntuottajien etuja, ja varmistaa niiden toimintaedellytykset. Se, että saamme jatkossakin nauttia uudesta mediasisällöstä nykylaajuudessa on jo varsin mukavasti kuluttajien etuja ajavaa toimintaa. Tietysti jos ei pysty yhtään laajentamaan näkökulmaansa Afterdawin uutisannista, ei ole ihme jos kys. järjestöistä on noin negatiivinen kuva.

2014.9.2005 13:09

Quote:
Kyseiset järjestöt ovat teollisuudenetujärjestöjä, joiden tavoite on valvoa sisällöntuottajien etuja, ja varmistaa niiden toimintaedellytykset.
Tuolta osin totta.
Quote:
Se, että saamme jatkossakin nauttia uudesta mediasisällöstä nykylaajuudessa on jo varsin mukavasti kuluttajien etuja ajavaa toimintaa.
Ja mihinkähän hintaan? Siihen, että he pyrkivät palauttamaan tekniikan takaisin 80-luvulle ja samalla pitämään kiinni niistä kivikautisista toiminta periaatteista joihin tämä kaikki perustuu. Mikäli tämä ei onnistu suoranaisesti pyritään sitten rampauttamaan kaikki nykyinen tekniikka niiltä osin kuin se on vain heidän omien intressien mukaista. Muitakin toiminta tapoja on ja niitä maailma on pullollaan, joten suonet anteeksi, etteivät "Näin elät oikein by MPAA&RIAA" ole kirjahyllyssäni kunniapaikkalla ja en sitä lue kuin raamattua. Omaan mielipiteisiini ja katsomuksiini vieläpä täyden oikeuden riippumatta siitä kuinka paljon se sinua harmittaa.
Quote:
Tietysti jos ei pysty yhtään laajentamaan näkökulmaansa Afterdawin uutisannista, ei ole ihme jos kys. järjestöistä on noin negatiivinen kuva.
Samalla tavalla suosittelisin sinulle aatteesi työntämistä sivulle ja vaikkapa yhden kuukauden ajan tiivistä seuraamista ihan maailmanlaajuisesti uutisten suhteen. Saatatpa yllättyä.

2114.9.2005 13:56

Quote:
Ja mihinkähän hintaan? Siihen, että he pyrkivät palauttamaan tekniikan takaisin 80-luvulle ja samalla pitämään kiinni niistä kivikautisista toiminta periaatteista joihin tämä kaikki perustuu. Mikäli tämä ei onnistu suoranaisesti pyritään sitten rampauttamaan kaikki nykyinen tekniikka niiltä osin kuin se on vain heidän omien intressien mukaista.
Juuri näitä toimintamallejahan tässä ollaan uudistamassa. Kuten uutisesta käy ilmi, ovat kyseiset järjestöt vähintäänkin aikaisessa vaiheessa tutkimassa uuden teknologian mahdollista hyödyntämistä. Millä tavalla tätä voi kutsua rampauttamiseksi? Ja mihinkö hintaan? Eiköhän se hinta ole ihan kuluttajien käsissä. Jos tuote ja sen ehdot kelpaavat, se ostetaan. Jos ei, se jätetään ostamatta. Riittävän suurelle osalle ihmisistä näiden tarjoamat tavat kelpaavat, ja se ratkaisee. Ei tekniikka ole mikään itseisarvo, jonka pillin mukaan kaupallisen alan tarvisi alkaa tanssimaan, jos vanhakin kelpaa kuluttajille.
Quote:
Omaan mielipiteisiini ja katsomuksiini vieläpä täyden oikeuden riippumatta siitä kuinka paljon se sinua harmittaa.
Miksi minua harmittaisi sinun mielipiteesi? Lähinnä huvittaa tämän palstan yleinen ilmapiiri, jossa RIAA tuntuu olevan kuin kirosana.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 14.9.2005 @ 14:30

2214.9.2005 15:46

Quote:
Juuri näitä toimintamallejahan tässä ollaan uudistamassa. Kuten uutisesta käy ilmi, ovat kyseiset järjestöt vähintäänkin aikaisessa vaiheessa tutkimassa uuden teknologian mahdollista hyödyntämistä. Millä tavalla tätä voi kutsua rampauttamiseksi?
Katsoppa vaikka kuinka cd on formaattina kehittynyt nimenomaan mediateollisuuden vuoksi. Formaatti on muuttunut nimenomaan rampautetuksi muovilätkäksi. Ja ei ole esimerkkinä ainut. Tähän perustan oman mielipiteeni, että se teknologia minkä muut kehittävät he rampauttavat. Toisekseen kaupallisen alan nimenomaan kuuluisi antaa arvoa myös teknologialle, koska he eivät myöskään ilman tekniikkaa tulisi toimeen sekunttiakaan. Kaikki mitä viihdeteollisuus tuottaa tarvitsee tekniikkaa lukuunottamatta katuteatteria/laulua ilman mitään lavasteita/soittimia. Siinä on asia mikä tuntuu erittäin monelta unohtuvan. En jaksa kanssasi väitellä asiasta vaan antaa tulevaisuuden näyttää mikä on heidän pelinavauksensa net2:en kanssa. Itse en odota siltä mitään muuta kuin kurjistusta entiseen ja se mitä siltä itse odotat on täysin oma asiasi. Jokatapauksessa kunnioitan mielipidettäsi ja odotan samaa myös itsesi osalta, vaikkei sitä yleensä teidän puolelta tapahdukkaan.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 14.9.2005 @ 15:47

2315.9.2005 9:30

JIIHAA,macrovision,dvd:n aluekoodit,css,ovat vaan pikku pipanoita kun MPAA RIAA TEOSTO + muut "kaikki mikä on meidän on meidän ja kaikki mikä on sinun on vaan lainassa meiltä" bisnes/ajatusmaailman omaavat tahot pääsevät annostelemaan omat drm lisukkeensa net kakkoseen niin se voidaankin haudata peruskäyttäjien osalta lopullisesti,jos vaihtoehtona on drm saastutettu net2 ja 56 modeemi niin allekirjoittanut siirtyy takaisin modeemiaikaan,ennemmin vapaana polvia myöten suossa kun kahleissa keskellä moottoritietä.

2419.9.2005 16:04

Lainaus: Ennemmin vapaana polvia myöten suossa, kuin kahleissa keskellä moottoritietä. Toi oli ENEMMÄN kuin hyvin sanottu!

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Googlelle valtavat sakot – EU vaatii Googlea purkamaan Android-sääntelyä Googlelle valtavat sakot – EU vaatii Googlea purkamaan Android-sääntelyä (18.7.2018 16:33)
Euroopan komission on määrännyt Googlelle 4,34 miljardin euron sakon yhtiön hakukoneen määräävää markkina-asemaa vahvistavien laittomien käytäntöjen vuoksi. Käytännössä kyse on siitä, että Google ....
Spotify muutti välimuistin tyhjentämistä – Ei pakota poistamaan ladattuja musiikkikappaleita Spotify muutti välimuistin tyhjentämistä – Ei pakota poistamaan ladattuja musiikkikappaleita (18.7.2018 06:48)
Spotify on tehnyt Android- ja iOS-sovelluksiinsa viimeisten viikkojen aikana pienen muutoksen, mutta se helpottaa monen kuuntelijan elämää ratkaisevasti. Ainakin arjessa on yksi ensimmäisen ....
Virtuaalilasit ottavat harppauksen eteenpäin – Vain yksi johto riittää Virtuaalilasit ottavat harppauksen eteenpäin – Vain yksi johto riittää (18.7.2018 06:30)
Seuraavien sukupolvien VR-lasien käyttömukavuus voi olla täysin toista luokkaa kuin nykyään, sillä VirtualLink-konsortio on esitellyt uuden USB-C-liitäntään pohjautuvan standardin, joka mahdollistaa ....
OnePlus 6:n kamera saa kehuja – Tarkennus on tarkka ja nopea OnePlus 6:n kamera saa kehuja – Tarkennus on tarkka ja nopea (17.7.2018 18:11)
Elisalla ja Telialla huippumyynteihin yltänyt OnePlus 6 saa suitsutusta valokuvaukseen erikoistuneelta DxO Labsilta. Puhelimen kamera saavutti DxOMark-testissä komeat 96 pistettä. OnePlussan ....
1 kommentti
Samsung lupaa lisää suorituskykyä ja enemmän akkukestoa – Esitteli LPDDR5-muistin Samsung lupaa lisää suorituskykyä ja enemmän akkukestoa – Esitteli LPDDR5-muistin (17.7.2018 17:30)
Samsung on esitellyt ensimmäisen kahdeksan gigabitin LPDDR5-muistipiirin. Yhtiön mukaan entistä nopeampi mobiililaitteisiin tarkoitettu muistipiiri soveltuu erityisen hyvin tekoälyteknologian ....

Uutisarkisto