AfterDawn: IT-alan uutiset

DivX 6 julkistettu

Kirjoittaja Petteri Pyyny (Google+) @ 16.6.2005 07:32 Kommentteja (27)

DivX 6 julkistettu DivX, Inc. (eli yhtiö, joka tunnettiin aiemmin nimellä DivXNetworks) julkisti eilen uusimman version suositusta DivX-kodeekistaan. Uusi versio, DivX v6.0, sisältää huomattavia uudistuksia sekä kuvanlaatuun että useisiin muihin tekijöihin kodeekin suhteen.
Tärkeimpänä uudistuksena voitaneen pitää uuden ns. container-formaatin mukaantuloa. DivX Media File nimeä kantava formaatti kulkee tiedostopäätteellä .divx ja DivX pyrkii sen avulla korvaamaan perinteisen AVI-containerin. AVIin liittyvät tekniset ongelmat ovat varmastikin kaikille enemmän digitaalista videota käsitelleille tuttuja ja .divx -formaatti pyrkiikin korjaamaan näitä epäkohtia mahdollistamalla mm. natiivin tuen useille tekstitysraidoille, ääniraidoille, metadatalle sekä monipuoliselle menurakenteelle .divx -tiedoston sisällä (jotenkin väistämättä mieleen tulee hiljattain uutisoitu ratDVD:n uusin versio). On kuitenkin enemmän kuin todennäköistä, että AVIn asemaa container-sodassa ei horjuteta aivan helpolla -- siinä eivät ole onnistuneet Ogg eikä Matroska, vaikka kumpikin sisältää suurimman osan nyt DivX Media File -formaattiin tulleista uudistuksista.

Toinen iso uudistus on jakeluformaatin muutos -- enää ei ole mahdollista ladata pelkkää DivX -kodeekkia, vaan käyttäjän täytyy valita kahden erilaisen paketin väliltä. Ensimmäinen, peruskäyttäjälle suunnattu, ainoastaan videon katseluun tarkoitettu paketti on nimeltään DivX Play ja se sisältää wanhantyylisen "free" DivX -kodeekin (josta siis puuttuvat "hienostuneet" pakkaustoiminnot), DivX Player-ohjelman sekä tuen DivX Media File -tiedostoille. DivX Play -paketti on käyttäjille täysin ilmainen

Toinen, DivX -elokuvia pakkaaville tarkoitettu paketti on loogisesti nimeltään DivX Create ja se sisältää DivX Pro v6.0 -kodeekin, DivX Converter -pakkausohjelman sekä jo Play -paketissa mukana tulevan DivX Player-katseluohjelman. DivX Createsta on saatavilla 15 päivän täysin toimiva kokeiluversio, jonka jälkeen täyden version voi ostaa itselleen 19,95 dollarin hintaan.

Samaan syssyyn itse kodeekin pakkausrutiineja on paranneltu entisestään ja mukaan on lisätty tuki HD-resoluutioille. Kodeekin toisto-ominaisuuksiin on myös lisätty paljon uutta, luonnollisesti DivX Media File -containerin mukanaantuomia uudistuksia, mutta myös paranneltuja jälkikäsittelytoimintoja, jne.

Negatiivisella puolella osaa käyttäjistä tulee varmasti harmittamaan tieto siitä, että DivX 6:sta ei ole saatavilla Windows 98/ME -käyttöjärjestelmille eikä sitä todennäköisesti koskaan aiotakaan portata toimimaankaan em. käyttöjärjestelmillä, joten 98/ME -käyttäjien täytyy tyytyä aiempaan DivX v5.2.1 -versioon tai päivittään käyttöjärjestelmänsä. Mac OS X -versio on valmisteilla, mutta saataneen jakeluun vasta loppukesästä.

Kuten tavallista, DivX löytyy suoraan sivuiltamme ja mukana on lisäksi täydellinen muutoshistoria kaikkine teknisine yksityiskohtineen englanniksi:

DivX Play
DivX Create

Edellinen Seuraava  

27 kommenttia

116.6.2005 7:50

Tajuaakohan nämä nykyiset divx soittimet tämän?

216.6.2005 8:23

Pelkään etteivät tajua. Itselläni Kiss dp-1000. Toivottavasti tuen saisi firmwaren päivityksellä.

316.6.2005 8:29
SpongeBop
Inactive

Jossei toimi nii toivottavasti ne ei rupee pakkaa tolla. Philips LX3900SA

416.6.2005 8:35

Kyllä ainakin lg dvx8651 osaa toistaa tuon .divx päätteisen divX 6-videon. Täällä http://divxtest.surdvd.com/article.php3?id_article=67 on testattu dvd-soittimien yhteensopivuutta divX 6:sen kanssa.

516.6.2005 8:48

Quote:
Pelkään etteivät tajua. Itselläni Kiss dp-1000. Toivottavasti tuen saisi firmwaren päivityksellä.
KISS:n supportin FAQ-sivulta: Will my DP-1000 support the next version of DivX? #Q55 When a new DivX codec is released the DP-1000 will be able to play it as long as it complies with the ISO mpeg 4 standard. Otherwise it is a question if possible of adding support for it in the software.

616.6.2005 9:46

Englanninkielisessä uutisessamme aiheesta on kommentteja DivX:n työntekijöiltä ja heidän mukaansa kaikki olemassaolevat laitteet, jotka kantavat "DivX Certified"-leimaa, osaavta toistaa myös DivX Media File-formaatin tiedostoja, mutta uusia ominaisuuksia (menut, subit, jne) ne eivät osaa ilman firmware-poäivitystä, joka taas on laitevalmistajan päätettävissä toimitetaanko sellaista. Mutta itse video-osa DMF/.divx -tiedostoista toimii sellaisenaan DivX Certified -soittimissa, myös Philipsin laitteissa.

716.6.2005 11:35
jmpk
Inactive

huh melkein jo säikähdin, koska hyllytä löytyy philips dvp630. Jos ei enää olisi toiminut(??), olisi pitänyt keksiä joku tekosyy ja palauttaa liikkeeseen, koska takuuta vielä jäljellä.

816.6.2005 13:03

Doom9 forumilla http://forum.doom9.org/showthread.php?t=95862&page=4&pp=20 ainakin kovasti luvataan Philipsin puolelta tukea noille uusille ominaisuuksille Firmware päivityksellä.

917.6.2005 3:51

hd-tuki ainakin lg dvx-8751 mallista puuttuu, eikä tule firmiksellä korjaantumaankaan. Tarvitsee enemmän vääntövoimaa koneesta, ennenkuin se tuki on ok. Edustajan kanssa keskustelin aiheesta.

1017.6.2005 9:06

Quote:
heidän mukaansa kaikki olemassaolevat laitteet, jotka kantavat "DivX Certified"-leimaa, osaavat toistaa myös DivX Media File-formaatin
Tuo on kyllä hyvä tieto. :)

1117.6.2005 10:18
SpongeBop
Inactive

Hyvä että panostetaan näitten laitteitten toimivuuteen tällä tavalla. Että ei heti tarvii mennä ostaa uutta vekotinta ku tulee joku uus formaatti tj.

1217.6.2005 13:36
jpekkam
Inactive

Tulleekohan ongelmia Procaster 002:n kanssa? Kellään kokemusta vielä?

1317.6.2005 15:53
ipzu
Inactive

Uskosin että XviD pitää asemansa hallitsevana (ja ilmaisena) kodekkin näissä wareissa ;)

1417.6.2005 16:09

Tietääkö kukaan toimiiko Auto GordianKnot (minun ehdoton suosikkiohjelmani)jos on Divx6 isketty koneeseen? Eli pystyykö muuntaman ripattuja filuja avi-muotoon.

1517.6.2005 18:11

Jotkut ainakin valittaneet Divx käyttö ongelmista AutoGK kanssa, tuohokin on tulossa korjaus ja AutoGK pitäisi tulevaisuudessa tukea tuota uutta DivX 6 videonpakkausta ja mediaformaattia.

1617.6.2005 18:21

Ok, aion nyt kokeilla miten tuo AGK pelittää tuon uuden Divx:n kanssa.

1718.6.2005 6:47

Juu, eipä ainakaan AGK:n versio 1.25 pelitä uuden Divx:n kanssa, mutta odotetaan AGK-päivitystä.

1818.6.2005 10:00

Testailin hieman uutta DivXää ja tein seuraavanlaisia huomioita. +Kuvanlaatu on hyvä (tai oikeastaan erinomainen) +Philips dvp630 ymmärtää formaatin ja tekstitykset +Ohjelman mukana oleva converteri on helppokäyttöinen - Valitsin valmiin tiedoston kooksi 700 Mt, mutta lopputulos oli 790 Mt (kämmäsinkö jotain?) - En löytänyt mitään asetusvalikkoa, missä olisin voinut valita kohteen, mihin valmis tiedosto tulee - Tekstitysten laatu on huono (rosoiset reunat, jne.) - Tekstityksistä puuttuu mustat reunukset (vaikea erottaa valkoista taustaa vasten) - Xbox ei ymmärtänyt formaattia (saattaa johtua vanhasta mediaplayeristä) Nuo miinukset saattavat johtua omista kämmeistä, mutta ainakaan niihin liittyvät asetusvalikot eivät oleet selkeästi esillä, jotta niihin olisi päässyt itse vaikuttamaan. Testaamassani leffassa ei ollut alunperinkään valikoita, joten en päässyt testaamaan niiden toimivuutta. Tekstitykset valitaan Philipsin soittimessa samalla tapaa, kuin aidossa dvd-leffassa. Aikaa leffan konvertointiin kului noin 1 1/2 h kokoonpanolla AMD a64 3000+, 1024 DDR 400MHz Dual Channel.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 18.6.2005 @ 10:11

1918.6.2005 11:11

Teitkö AGK:lla?

2018.6.2005 11:19

En. Tein ohjelman mukana olevalla Converterilla. Edit: Testailin ohjelmaa uudelleen. Tiedoston väärä koko oli tosiaan omaa tyhmyyttä, sillä olin kyllä vaihtanut tiedoston koon oikein, mutta unohtui laittaa rasti kohtaan "Encode video to fit a CD (700Mt)" Tekstitysten laatu on kyllä edelleen surkea, jopa lukukelvotonta. Mistähän tämä johtuu? Muuten pidän kyllä kodekin tuottamaa laatua erittäin hyvänä.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 18.6.2005 @ 18:40

2118.6.2005 20:55

Ok! Mä tein homman AutoGordian Knotilla (päivitin sen tuoreimpaan versioon) ja "koodauksessa" tuli VirtualDub error-ikkuna ja siinä teksti "Video compression error: The source image format is not accetable (error code -2). Homma tyssäsi siihen. No sitten yritin tehdä Divx:n Convertilla, se pakkasi sen omituisesti, eli jos oikein käsitin, olisi pitänyt pakata 2 gigaseksi, mutta pakkasi 7 gigasen filmin gigaseksi ja kuvanlaatu oli sanalla sanoen heikko. Odotan tuohon AGK-softaan mahdollisia uusia päivityksiä josko sitten sillä saisin homman pelaamaan niin että pelittäisi uuden kodekin kanssa.

2218.6.2005 21:04

Xbox:in mediasoittimet eivät kai toistaiseksti tue tuota uutta DivX mediaformaattia kun XBMC kehitysryhmä etsi jotain koodaamaan tukea sille tuohon soittimeen, tuki siihenkin varmaan valmis pian (teoriassa nimeämällä se .AVI:ksi videon ainakin pitäisi toimia). Tuo DivX Converter on aika hyödytön "tehokäyttäjille" ainakin toistaiseksi, se kun on tarkoitettu niille jotka eivät koskaan ole mitään videopakkausta tehneet, ohjelmaan on tulossa jotain päivityksiä ja muutama lisäominaisuus jossain vaiheessa, mutta siltikin säätövara varmaan jää aika niukaksi.

2318.6.2005 21:25

On varmaan. Piti vielä kertomani että Yamada 6600-soitin kuitenkin pelitti nuo uudet Divx-filmit, mutta laatu tosiaan oli kaamea.

2420.6.2005 12:09

Koodekki, ei kodeekki.

2520.6.2005 14:11

XBMC Xbox Media Center 1.1.0 2005-06-03 toisti elokuvan jonka tiedostopääte oli divx

2621.6.2005 5:42

Miksi divx 6 ei voi toimia windows Me:ssä? Onko se tuki vanhoihin Windowseihin niin vaikea tehdä? Varmaan tulee uusi ffdshow jossa on tuki divX 6 ja 9x/Me, jos ei tuu pitää toivoa, että kukaan ei käytä divx:ssä.

2721.6.2005 11:11

Kyllä se tuki vanhoihin windowseihin on vaikea/työläs tehdä, mutta kyllä joku soitin/codec hässäkkä tuota uutta DivX mediaformaattia tulee tukemaan, http://www.raiska.com/divx6.avi tuossa 90 kilotavun kokoinen videoclippi joka on pakattu DivX 6 Pro versiolla, pitäisi toistua ongelmitta vanhemmissakin koneissa.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto