AfterDawn: IT-alan uutiset

HD-DVD-R valmis massatuotantoon

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 8.6.2005 18:38 Kommentteja (14)

HD-DVD-R valmis massatuotantoon Seuraavan sukupolven DVD-levyn, HD-DVD:n, kehittäjät ilmoittivat keskiviikkona kehittäneensä tekniikan jo siihen pisteeseen, että levyjen massatuotanto on mahdollista. Uutiset viittaisivat myös siihen, että aiottu liittouma kilpailevan Blu-Ray-formaatin kanssa on lopullisesti kariutumassa.
Tänään julkaistun tiedotteen takaa löytyy neljä yhtiötä: Hitachi Maxell, Mitsubishi Kagaku Media co. (tai Verbatim), Hayashibara ja Toshiba. Lehdistötiedotteen mukaan Hitachi ja Toshiba ovat molemmat testanneet uutta valmistustapaa ja vahvistaneet sen omaavan hyvät valmiudet massatuotantoon.

Menetelmällä pystytään valmistamaan 15 gigatavun kertatallenteisia HD-DVD-R-levyjä standarilla DVD-R-tuotantolinjalla. Kalliita investointeja uusiin tehtaisiin ei siis tarvita, mikä onkin HD-DVD:n etu. Samoin yhteensopivuus nykyisten DVD-levyjen kanssa on formaatin valttina.

Tekniikkaa tukevia tallentimia Toshiba lupailee markkinoille ensi kevääksi. Samaan aikaan Hitachi Maxell ja Mitsubishi Kagaku tuovat myyntiin soittimiin tarvittavat levyt.

Otetun edistysaskeleen mahdollisti Hayashibaran kehittämä uusi orgaaninen väriaine, jolla levyaihiot päällystetään. Nyt kehitetty aine täyttää vaatimukset, joita aaltopituudeltaan lyhyempi sininen laser päällysteelle asettaa.

Se, että Toshiba ja Hitachi jatkavat oman formaattinsa eteenpäin viemistä viittaa siihen, että yhdistyminen kilpailevan Blu-Ray-formaatin kanssa on tällä hetkellä epätodennäköistä. HD-DVD:n tukijoille saavutettu askel on tärkeä, sillä Blu-Ray-leirissä oltiin samassa vaiheessa jo kolmisen kuukautta sitten.

HD-DVD:n kehittelijöillä on siltikin vielä kaulaa kurottavana kilpailijaansa. Lehdistötiedotteen mukaan kehitetty tekniikka on varmatoiminen yksikerroksisilla levyillä, joten Blu-Rayn 25 gigatavuun on vielä matkaa. Samoin Blu-Rayn tukijoiden kaarti on hyvin nimekäs, tukijoita ovat mm. Apple, Dell, HP, LG, Panasonic, Pioneer, Philips. Samsung, Sharp, Sony, TDK, Thomson. Twentieth Century Fox ja Walt Disney.

Lähteet:
TrustedReviews
HD DVD Promotion Group (PDF)

Edellinen Seuraava  

14 kommenttia

18.6.2005 18:44
yuni
Inactive

Nonni! Nyt vaan vipinää kinttuihin, JEAP! :-)

28.6.2005 18:55

Seurataan nyt tilannetta, nimekkäitä tukijoita Blu-Ray:n takaa kyllä löytyy. Typo: "Twenieth Century Fox" ;)

38.6.2005 19:03

Quote:
Typo: "Twenieth Century Fox" ;)
Typo korjattu, kiitos huomautuksesta. =) Edit: Typo quotessa. =P
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 8.6.2005 @ 19:06

48.6.2005 19:23

kyl se blu ray taitaa olla aika kova sana. Kuiteski tulee esim. Pleikka 3:see blu ray asema ja muutama kymmenen miljoona ostajaa varmaa silläki :)


MSI X58 Platinum // Intel Core I7 920 // Corsair DDR3-1600mhz 1Gbx3 // Ati Radeon HD5850 // Samsung F1 320gb RAID-0// Creative X-FI Extreme Music // Microsoft Sidewinder X6 // Razer Copperhead // Razer Barracuda

58.6.2005 20:21

Minkähänlaista kopiosuojaustekniikkaa tuo pitää sisällään?

68.6.2005 20:50

Molemmillahan on omat vahvuutensa. HD-DVD:llä se yhteensopivuus ja nyt tuo, että vanhoilla tuotantolinjoilla voidaan tehdä uusia levyjä, mikä varmasti vaikuttanee hintaan suotuisasti. Suuri yleisö on myös jo ottanut omakseen tuon DVD:n. Blu-Ray taas on onnistunut haalimaan taakseen melkoisen joukon suuria nimiä. 10 gigan ero on myös melkoinen etu Blu-Raylle. Jos nyt veikata pitäisi, niin rahani pistäisin Blu-Rayn puolesta, ellei noiden välille aivan kamalaa hintaeroa tule.

78.6.2005 22:10

Kyllähän tuo 15GB riittänee näin aluksi, kunhan käytetään jotain uudempaa pakkausmenetelmää kuin grand old MPEG-2:sta. Nykyisilläkin DVD-levyillä tulee jo riittävästi artifacteja dual-layer-levyillä (n 8GB), jos leffa on hieman pidempi. Ja lyhyemmilläkin pätkillä huomaa jotain pakkausvirheitä, jos kuva on riittävän suuri (+100"). Itse en ainakaan aio ostaa yhtään HD-DVD-leffaa, joissa HD osio on pakattu MPEG2:lla. Ja DVD-osio on luonnollisesti pakattu MPEG-2, mutta eikös se ole vain yhdessä kerroksessa. Mitä iloa on taaksepäin yhteensopivuudesta 2+ tuntia pitkällä leffalla, jos se on jouduttu pakkaamaan n 4.47GB tilaan, kun normaalin DVD:n saa paremmalla laadulla kaksikerroksisena. Eli tavallinen kuluttaja ostaa (teknisesti) huonolaatuisen DVD:n vain siksi, että joskus tulevaisuudessa saa sitten katsoa saman leffan uudelleen HD:nä (kun HD-tasoiset laitteet on hankittu).

89.6.2005 7:31

Ompas sitten hyvä, kun rapsahtaa naarmu tollaseen 25gigaseen levyyn, eikä niistä saa tehä mitää varmuuskopioo.

99.6.2005 7:51

Joo ehkä täs vaiheessa noil formaateilla ojn viel 10gb ero mut tulevaisuudessa ero tulee oleen vähä suurempi. Blueray pystyy tulevaisuudessa 200gb/levy tekniikkaan!

109.6.2005 15:26

Quote:
Blueray pystyy tulevaisuudessa 200gb/levy tekniikkaan!
Niinhän ne pr-miehet lupailee...

1129.6.2005 0:33

Niin siis eikös tämä nykyinen DVD+R pysty yhtälailla 18GB:n tallennukseen? Kaks puolta, kaks kerrosta = 4,5x4=18GB? Ihan mielenkiinnosta kysyn, kuin moni testä omaa kotonansa levyjä, joihin mahtuu tuo 18GB? Paljonko makso? Eli, älkääpä hehkutelko tuolla 200GB:n levyllä, mun mielestä järkevin ratkaisu olisi ottaa tässä vaiheessa samanlainen askel kuin CD - DVD oli, eli tila noin 7-kertaistettiin. Siis uusi levy olisi jotain 30GB. Siitä seuraava voisi olla tuo 200GB, mutta se olisi joskus 2010-2015 ehkä. Miettikää vielä mitä kovojen/tiedostojen/nettiyhteyksien koot/nopeudet tulee olemaan. Siis, 200GB esim. vuonna 2012 ei todellakaan suhteessa ole sama kuin vuonna 2002 tai 2005. Siis absoluuttisena tilanahan se on sama asia tietysti, mutta meneehän tämän päivän tyypilliselle 120-250GB:n kovollekin käytännössä loputtomasti tekstiä/kuvia, eikö?

126.7.2005 4:22

Quote:
Niin siis eikös tämä nykyinen DVD+R pysty yhtälailla 18GB:n tallennukseen? Kaks puolta, kaks kerrosta = 4,5x4=18GB?
-Hmm, en ole vielä kyllä törmännyt double sided dual layer DVD+R:ään, mutta luulisin, ettei noita vielä edes ole. Tai jos on niin maksaa mansikoita. Sitä paitsi ei noissa tulevaisuuden suurkapasiteetti DVD:issä ole mitään järkeä. Ajatellaan nyt hypoteettisesti, että olisi myynnissä 100GB:n DVD:itä. Mitä noille poltellaan? Nykypäivän DVD:t vie tuon 8.5gt hörsöineen(extrat) päivineen, niin epäilen, että uutta kovempaa ja tarkempaa videoformaattia keksitään, kuin mikä on nyt käytössä. Sitten yksityiseen käyttöön, 100GB on jo niin iso kapasiteetiltaan, että sen luulisi sisältävän satakertaiset naarmunestosuojaukset kuin mitä nykyisissä DVD:issä on. Kyllä vähän epäilen, ettei yli 50GB:n DVD:itä ikinä tule. Jos jokin tallennusmedia ylittää 50GB, niin puhutaan jo jostain sci-fi 1cm x 1cm mikropiirilevystä, jonka voi tökätä puuhun kiinni, niin ilmestyy 2m x 2m hologrammikuva sisällöstä. (eipä olisi muuten pahempi idea, että tulevaisuudessa olisi mikropiirilevymedioita. eivät sentään naarmuuntuisi.) :P
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 6.7.2005 @ 04:49

136.7.2005 5:14

100GB DVD-levylle menisi melkein kaikki frendit, nykyisellä pakkaus menetelmällä. Niin että kyllä noille käyttöä löytyisi. Kivahan se olisi kun alekoreissa olisi yksi levy, jolla sitten kaikki ne "laatu leffat" :)

146.7.2005 5:37

Kyllä esim tuollaiset pitkät leffat, jotka yleensä venyvät kahdelle DVD:lle hyvin täyttäisivät ekstroineen tuon 50-100Gb teräväpiirtokuvana. Mikäli kehitettäisiin vielä "seuraavan sukupolven" teräväpiirtoformaatti, niin varmasti olisi tilalle kysyntää. Esimerkiksi omasta hyllystäni löytyy LOTR SEE dvd:t. Jokainen elokuva vie ekstroineen nyt 4 dvd:tä. Se tekee n. 4 x 9Gb = 36Gb nykyisellä pakkauksella, josta löytyy kyllä parantamisen varaa. Kun nuo kaikki kolme elokuvaa laitettaisiin samalle dvd:lle, niin kyllä se 100Gb vaan ylittyy. Muutenkin em. levyt voisivat nykyisellä pakkauksella imeä sisälleen nykyisin boxeina julkaistavia elokuvia ja tv-sarjoja. Yleisölle varmasti maistuisivat mahdolliset uudet ominaisuudet ja kaikki tilaavievät härpäkkeet, joita vaan levyille keksitään laittaa. Varmasti ainakin äänikanavia tulee lisää tuon nykyisin yleisen kuuden rinnalle (ei tosin sillä, että ne nyt sitä tilaa paljon veisivät, mutta kumminkin). Puhumattakaan sitten kaikista käyttömahdollisuuksista "varmuuskopioinnin" saralla.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 6.7.2005 @ 05:37

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto