AfterDawn: IT-alan uutiset

Real tuo Harmoniaa suojatun musiikin viidakkoon

Kirjoittaja Jari Ketola @ 27.7.2004 21:59

Real tuo Harmoniaa suojatun musiikin viidakkoon RealNetworks on julkistanut Harmony Technology -nimellä kulkevan järjestelmän, joka tuo yhteensopivuutta DRM-suojausten kirjavaan tarjontaan. Harmony mahdollistaa eri koodaus- ja suojausmuotojen kääntämisen siten, että musiikin kuuntelua ei sidota enää tietyntyyppiseen tai -merkkiseen soittimeen.
Harmony tukee Apple FairPlay DRM:ää, Microsoft Windows Media Audio DRM:ää sekä RealNetworks Helix DRM:ää. Ohjelman avulla näitä formaatteja voi siis konvertoida "ristiin", joten esimerkiksi RealPlayer Music Storesta ostettua musiikkia voi nyt ensimmäistä kertaa kuunnella myös Applen iPod-soittimilla. Vaikka Realin musiikkikauppa käyttääkin samaa AAC-pakkausmuotoa kuin iTunes, tukee iPod ainoastaan Apple FairPlay DRM-teknologiaa. Kaikkien iPod-mallien lisäksi Harmony tuo yhteensopivuuden mm. Creativen, Rion, RCA:n, PalmOnen, iRiverin sekä lukuisien OEM-valmistajien soittimille.

Real on yrittänyt kosiskella Applea yhteistyöhön digitaalisen musiikin saralla jotta Microsoft ei pääsisi valtaamaan alaa omalla Windows Media -tekniikallaan ja DRM-salauksella. Apple on kuitenkin kieltäytynyt yhteistyöstä. Real ei kuitenkaan jäänyt lepäämään laakereillaan vaan kehitti oman järjestelmänsä. Ensimmäistä kertaa kuluttajat voivat vapaasti valita mistä he ostavat DRM-suojattua musiikkia.

Nähtäväksi jää miten Apple tulee Harmonyyn reagoimaan. Toistaiseksi yhtiöstä ei ole kommentoitu asiaa. Koska Real ei ole onnistunut lisensoimaan DRM-tekniikkaa Applelta, on yhtiön täytynyt murtaa suojaus sen toiminnan selvittämiseksi. Näin ollen Real rikkoo ainakin periaatteessa Yhdysvaltain DMCA-lakia, vaikka Harmonyn tapauksessa DRM-suojaus muutetaankin vain muodosta toiseen.

eMusic on jo kiiruhtanut kritisoimaan Realin julkisuuteen antaimia tietoja Harmonystä. Yhtiön mielestä Real luo väärän kuvan musiikkimarkkinoista kertoessaan, että vasta Harmonyn myötä musiikkia voi toistaa kaikilla mahdollisilla soittimilla. eMusic tarjoaa sisältöä salaamattomassa MP3-muodossa, joka on kiistatta yleisin ja tuetuin pakattu ääniformaatti. Vaikka se häviääkin pakkaustehossa, ja joissain tapauksissa myös laadussa kehittyneemmille formaateille, voi kuluttaja luottaa siihen, että MP3-tiedostot ovat taatusti toistettavissa hamaan tulevaisuuteen saakka.

Lähteet: RealNetworks press release
eMusic press release

Edellinen Seuraava  
Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla (19.7.2018 18:25)
HMD Global on esitellyt Kiinan markkinoille Nokia X5 -älypuhelimen, jolla pyritään vetoamaan tyylikästä ja edullista puhelinta etsivään kansanosaan. Nokai X5:n muotoilussa noudatetaan aiemmin ....
Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi (19.7.2018 18:13)
Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai tuntuu olevan hyvin järkyttynyt Euroopan komission eilen julkistamasta 4,3 miljardin euron sakosta. Komission mukaan Google on käyttänyt määräävää markkina-asemaa ....
2 kommenttia
Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä (19.7.2018 18:08)
Yhdysvaltalainen lasivalmistaja Corning on ottanut uuden harppauksen älypuhelimien näyttöjen suojana käytettävissä Gorilla Glass -lasien kehityksessä. Yhtiö on esitellyt seuraajan nykyisissä ....
Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin (18.7.2018 20:02)
Samsung kehittää seitsemän tuumaista mobiililaitetta, jonka voisi taittaa keskeltä pienemmäksi – samaan tapaan kuin lompakon. Suunnitelmista uutisoi Wall Street Journal. Kyseessä olisi yksi ....
5 kommenttia
Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää (18.7.2018 17:27)
Toukokuussa Suomessa myyntiin tulleelle Honor 10 -älypuhelimelle on luvassa kaksi mainittavaa muutosta elokuun 3. päivä ilmestyvän päivityksen mukana. Honor 10:n omistajien saataville on ....
2 kommenttia

Uutisarkisto