AfterDawn: IT-alan uutiset

Microsoft sopi musiikkikauppaa koskeneen oikeusjutun

Kirjoittaja Petteri Pyyny (Google+) @ 20.1.2004 22:51 Kommentteja (2)

Microsoftin Euroopan yksikkö on sopinut oikeussalien ulkopuolella sitä vastaan lokakuussa 2003 nostetun syytteen patenttirikkomuksesta. Syytteen takana on pieni yhdysvaltalaisyritys nimeltä E-Data, joka haastoi samasta syystä lokakuussa myös kolme muuta eurooppalaista verkossa musiikkia myyvää yritystä -- Tislcalin, OD2:n ja HMV:n -- oikeuteen.
E-Datan jutun taustalla on sille 1980-luvun puolivälissä myönnetty lisenssi, joka kattaa tiedon imuroimisen tietoverkoista fyysiselle medialle. Oikeusistuimet Yhdysvalloissa ovat jo aiemmin päätyneet tulokseen, että E-Datan patentti on pitävä, mutta katsoneet, että se kattaa tilanteet, joissa kuluttaja ostaa tietoverkkojen yli nimenomaan siirrettävälle medialle tallennetuksi tarkoitettua dataa, kuten esim. Microsoftin ja OD2:n musiikkikauppojen yhteydessä, jossa kuluttaja maksaa lisähintaa siitä, että hän voi polttaa ostamansa musiikkikappaleen myös CDR-levylle.

E-Datan patentti on jo vanhentunut vuoden 2003 tammikuussa Yhdysvalloissa, joten esim. huhtikuussa avattu iTunes ei joutune ongelmiin ainakaan Yhdysvaltain lainsäädännön puitteissa patentin kanssa. Mutta E-Datan patentti on vielä voimassa useissa Euroopan maissa, mm. Iso-Britanniassa, Ruotsissa, Saksassa, Italiassa ja Ranskassa.

Microsoft lisensoi E-Datan patentin käyttöönsä rajoituksetta kaikissa maailman maissa, mutta yhtiöt kieltäytyivät kommentoimasta sopimuksen taloudellisia yksityiskohtia.

Lisää aiheesta:

News.com

Edellinen Seuraava  

2 kommenttia

120.1.2004 23:56

Vähänpäs viitsii microsoftkaan ottaa asioista selkoa, ja juuri samoista asioista ovat itse etunenässä sormiaan heristelemässä. Surkuhupaisaa, kuten myös muutkin viimeaikaiset oikeusjutut, taitavat vaan nuo firmat olla niin perseaukisia että pitää koittaa nyhtää taaloja mistä ikinä vain pystyy. Ei voi sanoa kuin että, hohhoijaa...

221.1.2004 7:58

myönnetty lisenssi, joka kattaa tiedon imuroimisen tietoverkoista fyysiselle medialle. Tuo patenttihan onkin taas oiva esimerkki järkevistä patenteista.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto