AfterDawn: IT-alan uutiset

Belgialainen kuluttajajärjestö haastoi levy-yhtiöt oikeuteen

Kirjoittaja Petteri Pyyny (Google+) @ 3.1.2004 21:23 Kommentteja (12)

Belgialainen kuluttajajärjestö Test-Achats on haastanut neljä suurta levy-yhtiötä oikeuteen Belgiassa. Syytettyjen listalla ovat Sony, BMG, Universal ja EMI. Oikeusjutun taustalla ovat ns. kopiosuojatut CD-levyt, joita yhtiöt ovat myyneet Belgiassa.
Kopiosuojatut CD-levyt tyypillisesti ovat tarkoituksellisesti "rikottuja" CD-levyjä, jotka eivät enää vastaa CD-levyjen standardeja. Luomalla keinotekoisesti "lukuvirheitä" levyihin, valmistajat ovat tehneet levyistä sellaisia, että ns. pöytäsoittimet osaavat toistaa ne yleensä oikein, koska pöytäsoittimista löytyy virheenkorjauspiiri (tai "virheistä välittämätön" piiri), koska pöytäsoitinten tehtävänähän ei ole saada levyltä bitilleen kaikkea dataa luetuksi, vaan muodostaa lukukelpoisista biteistä musiikkia. Mutta koska tietokoneiden CD-asemien tehtävä on eri, eli kaiken datan lukeminen pilkulleen oikein, ovat tietokoneiden CD-asemat yleensä helisemässä levyjen kanssa -- eli kuten levy-yhtiöt ovat asian suunnitelleetkin. Mutta ongelmia aiheuttavat uudet CD-soittimet, autosoittimet sekä useat kannettavat CD-soittimet, joissa käytetään samaa tekniikkaa kuin tietokoneiden CD-asemissa eli lukuvirheitä ei enää jätetäkään lukematta, vaan laitteisto "tukehtuu" virheisiin niitä lukiessaan.

Lisäksi Test-Achats painottaa syytteessään sitä, että useimmissa Euroopan maissa -- mukaanlukien Suomessa -- lainsäädäntö sallii omaan käyttöön kopioinnin ja levy-yhtiöiden kopiointisuojaukset sotivat suoraan tätä oikeutta vastaan. Esim. Suomessahan tilanne on vielä kriittisempi, sillä levy-yhtiöt saavat kotikopioinnista tulevien tulomenetysten verukkeella siivun kaikesta maassa myydystä tallennusmediasta kuten tyhjistä CDR- ja DVDR-levyistä.

Lisää aiheesta:

ThisIsLondon
The Register

Edellinen Seuraava  

12 kommenttia

13.1.2004 22:35

Itsellä ei ole ollut ongelmia kopiosuojattujen levyjen toistossa. Ja olen pystynyt kopioimaan yhden "kopiosuojatun" levyn mp3 muotoon MusicMatch Jukeboxilla ja olenpa pystynyt polttamaankin. Eli ei kai niitä kannata valmistaa jos ne ei estä kopioimista, mutta silti on ongelmia niiden toistossa joillakin soittimilla. Asun Torniossa joka on aivan Haaparannan (Ruotsissa) vieressä ja usein ostan sieltä tyhjiä CD-R levyjä. Olen ostanut kerralla yli 30 levyä eli minun tulisi maksaa kasettimaksu. Pitäiskö minun pysähtyä tulliin vaikka siellä ei varmaan edes kasettimaksusta mitään tiedetä, vai mitä Teosto odottaa ihmisten tekevän? Kasettimaksu olisi jo aika kumota tai ainakin nostaa tuota sallittua levyntuontimäärää.

24.1.2004 5:55

Ihan oikein, hyvä Belgia :)

34.1.2004 8:44

Joo samaa mieltä ei noista kasettimaksuista oo kuin harmia.

44.1.2004 17:19

no on noista kasettimaksuista paljon hyvääkin.. siihen sitten vain pitäisi sisältyä se, että ei enää muulla tavoin kiusattaisi asiakasta :/


"C makes it easy to shoot yourself in the foot; C++ makes it harder, but when you do, it blows away your whole leg."

- Bjarne Stroustrup

54.1.2004 17:31

mitähän hyvää tuossa kasettimaksussa näet??

65.1.2004 8:00
tapsas
Inactive

voisin veikata sitä, et voi warettaa hyvällä omallatunnolla =)

75.1.2004 12:17

no kyllä kuulkaas melko moni kotimainen artisti saisi näillä suomen myynneillä laittaa lipun luukulle. radiosoitolla ja levymyynnillä pysyy hengissä suomessa kourallinen artisteja. eikä se nyt niin kasettimaksu korkea ole, että siinä kenenkään budjetti repeää, ellei äidin viikkorahoista tarvitse niitä puristaa. ne jotka oikeasti tarvitsevat ja käyttävät (firmat, yleishyödylliset tahot) paljon medioita saavat kiertää kasettimaksun. ellei suomen systeemi miellytä, aina voi muuttaa esim. viroon. ei ole edes pitkä matka.

85.1.2004 12:21

eli selvennykseksi vielä: sitä tarkoitin siis tuolla kommentilla, että kasettimaksu on hyväksyttävä haitta itsessään, mutta se tarkoittaa sitä, että esim. kopiosuojatut levyt tulisi täten suomen kuluttajasuojan puitteissa kieltää, sekä muut haitat, joista olemme siis jo maksaneet.

95.1.2004 13:22

Tällee paljon autoilevalle on pirun ikävää tuo "kopiosuoja" josta ei ole kuin haittaa se ei estä kopiointia. Estää se kyllä tehokkaasti autosoittimen "boxin käytön" alkuperäisella cd.llä. Uusi LG polttava ei niitä antanut edes kopioita soittamisesta puhumattakaan. Ostaessa levyä ei edes välttämättä tiedä pelaako cd vai ei luulisin kuitenkin ,että kauppias on velvollinen hyvittämään ostoksen jos cd.ssä ei ole mainintaa ettei se pelaa autosoittimessa. Tämä taas antaa tiettyjä mahdollisuuksia joita jotkut varmaan jo kokeillut.

105.1.2004 13:41

Täälä on hyviä käyttäjien kokemuksia: http://www.effi.org/tekijanoikeus/aanitteet/cd-kokemuksia.html

116.1.2004 12:22

Oma kokemus kopiosuojatusta levystä. 90% kopiosuojatuista levyistä on toiminut tietokoneessani hyvin tai oikein hyvin. Olen osasta tehnyt kopion omaan auto käyttöönkin ilman ongelmia, autosoittimessa kun ei kopiosuojatut toimi, edes huonosti. Käsittääkseni voit palauttaa levyn mikä ei toimi esim. autossa, kannettavassa CD-soittimessa, tietokoneessa tai pöytäsoittimessa. Silloin tuotteessa on vika/virhe ja myyjä liikkeen on korjattava virhe tai ohjattava sinut levy-yhtiön pakeille josta saat kopiosuojaamattoman levyn (mikäli sellainen on olemassa) näin siis sen pitäisi toimia. Itse ostin Yön levyn joka ei toiminu missään, ei kotona, ei autossa, ei tietokoneessa, eikä edes dj käyttöön suunnatussa cd-soittimessa. Sain vaihdettua levyn nimenomaan ottamalla yhteyttä levy-yhtiöön, jossa sanottiin että heillä on tällaisia tapauksia varten tehty muutamia kopiosuojaamattomia levyjä. Asiakaspalvelu oli hyvää ja pahoiteltiin että näin on käynyt. Belgiassa on tehty se mikä pitäisi Suomessakin tehdä mahd. pian, meidän kuluttajien oikeuksia poljetaan usean jalan voimin, se pitäisi lopettaa heti alkuunsa! Damn!

126.1.2004 22:26

Hyvä Belgia! Merci, kuten kyseisen maan omalla kielellä sanon, eli suomeksi kiitos. Omasta kokemuksestani voin sanoa, että CD-levyjen tietokonekuuntelun esto on epäkohteliasta asiakkaita kohtaan ja sopimatonta. Oli taannoin aika, jolloin tavallinen CD-soittimeni oikutteli usein - siihen jouduttiin vaihtamaan kolmasti vuodessa lukupää ja kahdesti vuodessa moottori, ennen kuin huollossa lopulta äkkäsivät että vika ei olekaan näistä kummassakaan vaan niiden välisessä piuhassa. Tietokone hoitaa CD-soittimen tehtäviä silloin kun vakituinen CD-soitin on huollossa. Olin ostanut Bomfunk MCs:n Burning Sneakersin, joka ei silloisen vanhan tietokoneeni CD-ROM-asemassa suostunut toimimaan. Ratkaisin asian hankkimalla välineet CD-levyn analogiseen kopiointiin ja valmistin tuosta CD:stä kopion tekemällä ensin tavalliselle vanhanaikaiselle C-kasetille ns. työkopionauhan, ja vot, kopiolevy toimi paremmin. Samat toimenpiteet ovat olleet joidenkin muidenkin uusimpien levyjen kohdalla tarpeen. Uudessa tietokoneessa en ole vielä kokeillut juuri näitä levyjä, mutta ehkä aika pian kokeilen. Eli tapauksessani kopiosuojaus on aiheuttanut kopiointia. Levy-yhtiö siis saa aikaan täysin päinvastaisen reaktion asiakkaan puolelta kuin miksi se on tahallaan halunnut tehdä näitä temppujaan. On kuitenkin oltava huolellinen siinä, miten näitä muutostöitä tekee (so. missä käytetään itse kopiosuojatusta levystä valmistettua kopiosuojaamatonta levyä). Tällaista levyä ei missään tapauksessa pidä päästää oman asunnon ovien ulkopuolelle eikä kenenkään muun käyttöön ja se on tarkoitettu vain yksityiseen käyttöön. Tekijänoikeuslaki ei tällaiselle kopiolle muita käyttötarkoituksia salli, ja hyvä niin. Tällainen kopiointi on myös syy siihen, miksi tällä keskustelupalstalla aikaisemmin ihmetelty kasettimaksu sisältyy mm. tyhjien CD-levyjen hintoihin.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto