AfterDawn: IT-alan uutiset

Uusi DVD-Video -standardi hyväksytty

Kirjoittaja Petteri Pyyny (Google+) @ 27.10.2003 20:45 Kommentteja (4)

Uusi DVD-Video -standardi hyväksytty DVD-standardeista vastaava taho, DVD Forum, on päättänyt hyväksyä uudeksi DVD-Video -standardiksi aiempaan standardiin pohjautuvan ns. Enhanced DVD:n, eli parannellun DVD:n.
Nimi itsessään jo kertoo hieman siitä, kuinka valtava pettymys uusi DVD-standardi on. Digivideomaailma on jo vuoden päivät odottanut päätöstä siitä, kumman vaihtoehdon DVD Forum ottaisi käyttöön tulevissa DVD-levyissä, punaiseen laseriin pohjautuvan, MPEG-4 -tekniikkaa käyttävän ratkaisun (joka siis pitäisi levyjen tallennuskapasiteetin samana, mutta muuttaisi pakkausformaatiksi MPEG-4:n MPEG-2:n sijaan) vai siniseen laseriin pohjautuvan, MPEG-2 -tekniikaa käyttävän ratkaisun (joka nostaisi levyjen tallennuskapasiteetin noin 25 gigatavuun, mutta pitäisi pakkausformaatin samana kuin nykyisissä DVD-levyissä).

DVD Forum päätti kaikessa viisaudessaan hyllyttää molemmat ideat eli uusi Enhanced DVD -formaatti pysyy edelleen punaista laseria ja MPEG-2:sta käyttävänä standardina, jossa kuvanlaatu, resoluutio ja tallennustila pysyy identtisenä nykyiseen verrattuna. Ainoat uudistukset formaattiin ovat lähinnä kosmeettisia. Käytännössä Enhanced DVD siirtää aiemmin vain PC:llä luettavissa olleet verkkomateriaalit itse DVD-levylle ja tulevat DVD-soittimet tullaan varustamaan Ethernet-liittimillä verkkoon kytkeytymistä varten, joten verkosta löytyvä elokuvaan liittyvä lisämateriaali voidaan katsella suoraan DVD-soittimelta ilman PC:tä.

Lisäksi Enhanced DVD:hen on lisätty tiettyjä tunnistetietoja, joita voidaan käyttää esim. juuri verkkopalveluiden kautta tuotteita ostettaessa käyttäjän tunnistamiseen. Levyjen uusien ominaisuuksien käyttö vaatii uuden DVD-soittimen ostoa, mutta ei ole vielä täysin selvää, tukevatko olemassaolevat DVD-soittimet uusia levyjä -- todennäköistä on, että tukevat, lukuunottamatta luonnollisesti näitä "Enhanced"-toimintoja.

DVD Forumin päätös tarkoittaa käytännössä ainakin likimain täydellistä punaiseen laseriin ja MPEG-4:een pohjautuvan ratkaisun hautaamista. Mutta sinilaseralueelta tullaan varmasti vielä kuulemaan mielenkiintoisia uutisia, sillä sinilasertekniikka on jo käytössä Japanissa ja sen hintataso on laskemassa nopeasti lähelle "kuluttajaystävällistä" tasoa.

Lisää aiheesta:

NE Asia
TheRegister

Edellinen Seuraava  

4 kommenttia

128.10.2003 6:48

Ehkä on toisaalta myös parempi ettei ennen sinilaseria tule suurempaa muutosta. Kuitenkin halutataanko japanilaisia nyt syrjiä vai miksei DVD Forum halua potkia sinilaseria omalta osaltaan eteenpäin?

228.10.2003 11:18

Ihan turha tuo Enhanced DVD.

329.10.2003 13:13
takku32
Inactive

Juuh turha on, tuo MPEG-4 siirtyminen punalaaseriä käyttäen, tai sitten sinilaaseri ja MPEG-4. Eli rahat kyllä itse sijoittaisin vaikka digiboxiin, kuin johonkin dvd soittimeen joka noita tukisi.

429.10.2003 15:54

Niin, vois kyllä olla että, pojat siirtyisivät MPEG-4:ään ja sinilaaseriin samaan aikaan. Tulisipa ainakin kunnolla edistysta vakio DVD:en verrattuna. Silloin tosin tuollaisten laitteiden hinta olisi varmaankin aika huima.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto