AfterDawn: IT-alan uutiset

Buy.com avasi musiikkikauppansa -- DRM:llä höystettynä

Kirjoittaja Petteri Pyyny (Google+) @ 22.7.2003 23:47 Kommentteja (4)

Buy.com avasi tänään oman verkkomusiikkikauppansa, BuyMusic.com:n, jonka tarkoituksena on toistaa Applen iTunesin valtava menestys, tällä kertaa vain Windows-käyttäjien keskuudessa.
BuyMusic.com kuulostaa paperilla todella hyvältä -- palvelun valikoimasta löytyy yli 300'000 musiikkikappaletta eli 100'000 enemmän kuin Applen kaupasta, albumit maksavat noin kaksi dollaria vähemmän kuin Applen vastaavat (BuyMusic.com:n hinta on $7.95, Applen $9.95) ja yksittäiskappaleet ovat nekin Applen hintoja alemmat (Applella yksi kappale maksaa $0.99, BuyMusic.com:lla $0.79).

Mutta kuten aina, tässäkin tarinassa on omat koukkunsa. Suurin on ehkä se, että Buy.com lähti hieman soitellen sotaan ja pyrki keräämään vain mahdollisimman suuren saatavuuden kappaleille ennen avauspäiväänsä. Tästä johdosta yhtiö ei alkanut vääntämään kättä levy-yhtiöiden kanssa lisensointiehdoista sen kummemmin, vaan BuyMusic.com:n jokaisen kappaleen ns. DRM-tason eli kopiointisuojausten vahvuuden määrittelee levy-yhtiö, ei BuyMusic.com (vaikkakin kappaleiden hinta on käsittääksemme aina sama). Eli käytännössä levy-yhtiöt voivat halutessaan estää tiettyjen -- tai kaikkien -- ostettujen kappaleiden polton esim. audioCD-levylle tai siirron kannettaviin "MP3-soittimiin".

Toinen koukku on musiikin formaatti -- DRM:llä terästetty WMA9 on BuyMusicin valinta eli tämä rajaa käytännössä kaikki Linux- ja Mac-käyttäjät välittömästi palvelun ulkopuolelle. Lisäksi formaattivalinta tekee selväksi sen, että valtaosa maailman kannettavista digiaudiosoittimista (sekä muista pakattua musiikkia toistavista laitteista) on epäyhteensopivia palvelusta ostettujen kappaleiden kanssa.

Kolmas mahdollinen koukku on se, että markkinoille tungeksivat yhtiöt eivät ole ehkä täysin ymmärtäneet sitä, miten Apple onnistui luomaan palvelun, jota on mahdollisimman helppo käyttää. Applen palvelu ei pohjaudu verkkosivuihin, kuten BuyMusicin vastaava tekee, vaan täysin sen omaan iTunes-mediasoittimeen integroituihin palveluihin. Lisäksi Applella on käytössään Amazonilta lisensoitu ns. "one-click shopping"-tekniikka, jonka tehon Amazon on todistanut omilla myyntiluvuillaan jo kauan sitten.

Mutta BuyMusic toiminee hyvänä päänavauksena pelille, joka tulee sävyttämään loppuvuotta mukavasti -- ennen Yhdysvaltain kiitospäivää on huhujen mukaan tulossa Applelta Windows-versio iTunes -palvelusta ja tätä ennen uskotaan ainakin Yahoo!n, Microsoftin sekä Amazonin tunkevan markkinoille kakkua jakamaan.

Lisää aiheesta:

Cnet
PCWorld

Edellinen Seuraava  

4 kommenttia

123.7.2003 14:36

Lisätään tuohon uutiseen vielä yksi asia, eli: ---------------------------------------------- Thank you for visiting BuyMusic.com. In order to take full advantage of BuyMusic.com's offerings you must be on a Windows Operating System using Internet Explorer version 5.0 or higher. Download Internet Explorer Here. --------------------------------------- Eli kyseinen palvelu ei toimi kaikilla selaimilla, ehkä vain ja ainostaan Microsoftin Internet Explorerilla. Itselläni on Mozilla 1.4.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 23.7.2003 @ 14:40

223.7.2003 15:39

Toi on todella ikävän yleistä ettei jotkut sivut toimi kunnolla/ollenkaan jos ei käytä IE:tä.

323.7.2003 21:43

Joo. Siis noi sivut ei toimi ollenkaan muulla kuin IE:llä, tarkoituksella tehty. Eli Microsoft-only saitti -- WMA9 + DRM + IE, kaikki goodiet samassa paketissa.


Petteri Pyyny (pyyny@twitter)
Webmaster
http://AfterDawn.com/

424.7.2003 13:32

Eiköhän tämän buy.com:in kautta tule hyvin selville se, että tarkoituksena on laittaa kapuloita rattaisiin todella uskottavan digitaalisen musiikin verkkokaupan luomiseksi. Eihän kukaan järkevä musiikin ystävä mene sijoittamaan rahojaan tämänkaltaiseen palveluun. Hinnat ovat edelleen pilvissä ja formaatti väärä. Edelleen kannattaa ostaa cd-levyjä ja pyöräyttää ne haluamaansa formaattiin. Ehkäpä on sittenkin parempi että levy-yhtiöt jakaisivat netissä musiikin täysin ilmaiseksi, ei tällaisilla viritelmillä valmista tule.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto