AfterDawn: IT-alan uutiset

Avoin palaute Tietokone -lehden 08/2002 DVD-polttavien vertailuun

Kirjoittaja Petteri Pyyny (Google+) @ 11.9.2002 10:28 Kommentteja (5)

Lueskelin käsiini saaman version Suomessa julkaistavan Tietokone -lehden numeron 08/2002 DVD-polttavien vertailusta. Pistin samantien "kynän sauhuamaan" ja lähetin toimitukselle palautetta. En tiedä, ottavatko palautetta painoon vai eivät, mutta AfterDawn.com:n käyttäjiä ajattelin ainakin valaista omilla näkemyksilläni artikkelista.
Palaute artikkelistanne 'DVD tallentaa tehokkaasti'

Alaa työkseni useamman vuoden seuranneena järkytyin syvästi tallentavien DVD-asemien arvostelustanne. Kategorioitte heti arvostelunne alkajaisiksi Pioneer A04:n käyttämän DVD-RW -tekniikan "vanhemmaksi" tekniikaksi -- tämä on sinänsä totta, mutta väitteenne antaa sen kuvan, että DVD+RW -tekniikka olisi jotenkin "jalostunut" tästä seuraavaksi kehitysasteeksi, mikä ei pidä paikkaansa. Kyseessä ovat kaksi rinnakkain syntynyttä ja keskenään kilpailevaa tekniikkaa, joiden toteutus eroaa toisistaan merkittävästi.

Ette myöskään tehneet arvostelussanne oikeastaan millään tavalla selvää siitä, mikä on kuluttajan kannalta selkeästi tärkein asia eri formaateissa -- kirjoittavissa DVD-asemissa on olemassa "plus"-leiri ja "miinus"-leiri. Molempien levyt toimivat luettavina levyinä täydellisesti molemmissa asemissa sekä käytännössä katsottuna kaikissa PC-koneiden DVD-ROM -asemissa.

Mutta se suurin asia on tässä: "plus"-asemalla ei voi kirjoittaa "miinus"-levyjä eikä toisinpäin. Ja tässä vaiheessa mukaan tulee jo puhdas taloudellisuus, joka Suomessa seuraa muuta maailmaa nykyisellään noin vuoden, puolentoista viiveellä -- syystä tai toisesta.

Eli puhtaasti Eurooppaa tarkastellen, DVD-R -levyt maksavat tällä hetkellä Britanniassa noin £0.40 eli reilu 60 senttiä kappaleelta, kun taas DVD+R -levyt maksavat noin £3.00 eli hieman vajaa 5 euroa kappaleelta. Ja hintojen keskinäinen suhde ei ole muuttunut viimeisen vuoden aikana käytännössä mihinkään, vaikkakin molempien hinnat ovat laskeneet merkittävästi -- pikemminkin hintojen suhde-ero on kasvanut entisestään, kun useat halpavalmistajat ovat alkaneet valmistamaan markkinajohtajaformaatin, DVD-R:n, levyjä valtavia määriä Euroopan ja USAn markkinoille.

Toinen asia, johon ette perehtyneet artikkelissanne käytännössä ollenkaan ja joka kuitenkin on -- ainakin tällä hetkellä -- DVD-polttavaa ostavan päällimmäinen asia ostopäätöksen takana: eri DVD-formaattien yhteensopivuus DVD-soittimien kanssa (ei siis PC:n DVD-ROM -asemien kanssa). Tässä yleisesti hyväksytty fakta on se, että DVD-R toimii noin 85% DVD-soittimista, DVD+RW noin 70%, DVD+R noin 65% sekä DVD-RW noin 65% soittimista. Suomen kieroutuneita markkinoita ajatellen, jossa varsinaisten DVD-soitinten osuus on lähes olematon kotitalouksissa, on vielä merkittävämpää se, että "plus"-leirin levyt eivät toimi Sonyn Playstation 2-pelikonsolissa käytännössä ollenkaan.

Lisäksi ette ota kantaa markkinarakenteeseen, joka tekee arvostelustanne yhtä merkityksekkään kuin se, että 1980-luvulla olisitte suositelleet vahvasti kuluttajia siirtymään BetaMax -videojärjestelmään. Pelkästään Pioneerin A04 ja sen edeltäjän A03:n yhteenlaskettu markkinaosuus (mukaanluettuna Applen "SuperDrive", joka on siis fyysisesti Pioneerin A04 tai A03) on Yhdysvalloissa ja Britanniassa yli 50%. Seikka, joka puhuu myös omaa karua kieltään, on se, että Sony, "plus"-leirin vankka kannattaja, on alkanut valmistaa pelkästään markkinavoimien pakottamana myös "miinus"-asemia ja on ensimmäisenä tuonut markkinoille myös molempia standardeja tukevan aseman.

DVD-tallentavat ovat jo nyt räjähdysmäisessä kasvussa ja toivonkin lehtenne seuraavan markkinoita tarkasti myös jatkossa, mutta toivon omalta osaltani sekä tietysti kuluttajien kannalta, että tarkastelette tekniikkojen kehittymistä myös muunkin kuin polttonopeuden, spekuloitavissa olevan teknisen paremmuuden sekä asemien mukana tulevan oheismateriaalin kannalta.

-Petteri Pyyny, webmaster/CEO
AfterDawn.com

Edellinen Seuraava  

5 kommenttia

111.9.2002 13:50
tricky`
Inactive

nii prkl.... ;)

211.9.2002 14:40

elikkä voimmeko siis päätellä että toimittajat tässä kyseisessä lehdessä ovat ns. sunnuntai harrastelijoita ??

311.9.2002 15:01

En sanoisi näinkään. Sanoisin vain, että asiaa ollaan lähestytty hieman yksipuolisesta näkökulmasta, unohtaen mm. taloudelliset seikat, jotka kuitenkin ovat peruskäyttäjille oleellisia.


Petteri Pyyny (pyyny@twitter)
Webmaster
http://AfterDawn.com/

411.9.2002 15:26
DJ_Blind
Inactive

dRD, myös uusimmassa Mikrobitissä (9/2002) ns. haukuttiin toi DVD "miinus" standardi. Siinä oli laitettu 9 DVD paahdinta vertailuun, 7 edusti DVD+R/W standardia ja 2 asemaa DVD-R/W standardia. Mielenkiintoiseksi asian tekee se että nämä kaksi "miinus" standardia edustavaa asemaan olivat kumpikin Pioneer A04:sia, toinen vaan oli nimellä LaCie DVD-RW, joka on muuten sama kuin A04, mutta siitä on tehty ulkoinen ja hintoihin 100eugenia lisää, siis _Suomen_ hintoihin. Vertailussa Sonyn DRU110A asema sai 4 tähteä ja A04 3 tähteä, vaikka Sonyn asemassa _EI OLE TUKEA DVD+R:lle_ vain DVD+RW:lle. Lopputulos: 7 "plus" standardin edustajaa kärjessä ja "miinukset" viimeisenä. Ei siis ihme jos Suomen markkinat vääristyvät kun "Johtava suomalainen tietokonelehti" tekee tällasia vertailuja. Kuinkahan moni "Seppo sunnuntai polttaja" menee kauppaan pilkesilmäkulmassa ostamaan "plus" DVD paahtimen?! Ottakaa kantaa.

512.9.2002 5:09

Tuossa Tietokone-lehden jutussa tosiaan ärsytti se etteivät tosiaan viitsineet kertoa mitkä levyt toimii ja missä. Myös se, että Pioneerin katsauksessa luki "vanhentuvaa tekniikkaa" otti päähän ja lujaa. Varsinkin kun sitä ei oltu perusteltu... Author-asemia ei oltu myöskään otettu mukaan, mutta toisaalta nämä on niin pirun kalliitakin... Muuten tykkäsin tuosta TK:n jutusta, MikroPiltin juttua en ole kehdannut edes lukea, sillä sen lehden katsaukset tiedetään.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto