AfterDawn: IT-alan uutiset

Yhdysvalloissa lakiehdotus, joka sallisi P2P-käyttäjien tietokoneiden hakkeroinnin

Kirjoittaja Petteri Pyyny (Google+) @ 23.7.2002 21:52 Kommentteja (8)

Yhdysvalloissa on tulossa kongressin käsittelyyn äärimmäisen tunteita kuohuttava lakiehdotus, joka sallisi tekijänoikeusjärjestöjen tuhota, häiritä ja rajoittaa P2P-verkkoja käytännössä millä tahansa keinoilla.
Lakiehdotus rajaisi myös tekijänoikeusjärjestöjen laillisen vastuun, jos käyttäjien koneita vaurioituisi näissä verkkoja rajoittavissa iskuissa. Saadakseen korvauksia tuhoutuneesta laitteistosta, yksittäisen käyttäjän tulisi anoa erillinen lupa Yhdysvaltain valtakunnansyyttäjältä nostaa oikeustoimet vahingon aiheuttanutta tahoa kohtaan. Ja lupaa ei pystyisi edes anomaan, jos vaurioituneiden laitteistojen yhteisarvo jäisi alle 250 dollarin.

Lisää tästä äärimmäisen huolestuttavalta kuulostavasta lakiehdotuksesta voitte lukea News.com:sta.

Edellinen Seuraava  

8 kommenttia

124.7.2002 4:03

Päivä päivältä lähempänä Natsi-Saksan ja Fasistisen Italian ihmisoikeuksia, mikäs sitten estää tavallisen matti meikäläisen koneen hakkeroinnin, ihan vaan tarkistus mielessä ?? mites jos esim jenkki hakkeroi Suomalaisen koneen ja vaurioittaa sitä ??

224.7.2002 5:41

Minua ei edes huolestuta tuommoinen, sillä tiedän jo nyt että tuo on aivan mahdotonta toteutua. Sikseen jos tuo toteutuisi, niin minkä P2P-verkon kautta tuo tapahtuisi? Kaikkien vai? Phyh... Tällöinhän softat kehittyisivät heti torjumaan nuo hyökkäykset kuten tekisivät myös ZoneAlarmit + muut. Ja mistä nuo hyökkäykset sitten tulisivat kun kaikki ylimääräiset portit olisivat kiinni. Jo nyt on softia mitkä tunnistavat takaportteja aukovat spywaret ja poistavat ne.

324.7.2002 6:41
hired_gun
Inactive

Mikähän on muuten tämän sivuston virallinen kanta p2p ohjelmiin (tiedostojen kopiointiin ja levitykseen),luvattomaan kopiointiin, tekijänoikeuksiin yms? Keskustelualueella on tiukasti kielletty piratismia edesauttavat viestit, kuitenkin samaan aikaan ollaan huolestuneita tekijänoikeusjärjestöjen toimista jotka yrittävät taata esim. artisteille toimeentulon? On kuitenkin aika ilmeistä, että juuri musiikin luvaton jakaminen vähentää levymyntiä. Lisäksi minusta uutisointi täällä ei aina ole ollut täysin objektiivista. Mutta, olen kuitenkin itsekin huolissani tuollaisista ^--- lakiehdotuksista. Järkyttävää. :|

424.7.2002 8:27

Quote:
Mikähän on muuten tämän sivuston virallinen kanta p2p ohjelmiin (tiedostojen kopiointiin ja levitykseen),luvattomaan kopiointiin, tekijänoikeuksiin yms?
Virallista kantaa ei ole, kaikki kannanotot ovat yleensä allekirjoittaneiden "toimittajien" omia mielipiteitä, mutta saitin webmasterina tuon hyvin kärkkäästi omat mielipiteeni esiin kyllä. Eli oma mielipiteeni kysymiisi asioihin: Kannatan P2P-verkkoja täysin, koska näen ne muunakin kuin piratismin paratiisina -- näen, että teknisenä ratkaisuna P2P-järjestelmä tulee muuttamaan tiedonjakelujärjestelmän 5v sisällä täysin. Ensimmäinen pieni häivähdys tämän mahdollisuudesta näkyy esim. PeerCastin tyylisessä järjestelmässä, jossa radioasema ei vaadikaan enää OC-192 -kokoista kaistaa verkkoon, että se pystyy lähettämään streaming audiota verkon yli, vaan pelkkä tavallinen 56k -yhteys riittää, koska jatkojakelu tapahtuu P2P-tekniikan avulla, jossa jokainen käyttäjä/hubi on samaan aikaan sekä vastaanottaja että jälleenlähettäjä. Luvatonta kopiointia en kannata, mutta pidän jyrkästi kiinni Suomen lain antamista vapauksista tehdä ostetulle immateriaalille kohtuuden rajoissa käytännössä mitä tahansa. Eli saan ottaa varmuuskopioita, jakaa niitä perheenjäsenilleni, siirtää CD-levyjä MP3:ksi, siirtää DVD-elokuvia VCD:ksi, jne täysin vapaasti -- näiden oikeuksien rajoittaminen siten, että saan esim. katsella DVD-elokuvaa vain siltä kiekolta, jonka olen ostanut, on yksi asioista, joita vastustan verisimmin. Ja tekijänoikeudet ovat yksi seikka, jotka näen rajoitetusti järkevinä -- katson, että luovalla artistilla/säveltäjällä/etc on oikeus saada kohtuullinen korvaus työstään jo pelkästään tekijänoikeustuloina. Mutta nykyinen malli, jossa tekijänoikeudet raukeavat vasta 50v viimeisen esim. musiikkikappaleen tekoon osallistuneen henkilön kuoleman jälkeen, ei palvele ketään millään muotoa. Esim. patenttijärjestelmän tyylinen aikarajoitus tekijänoikeuksille, kappaleen ensijulkaisemisesta esim. 20v eteenpäin, olisi järkevää jo pelkästään "taiteellisen innovaation" vuoksi.
Quote:
Lisäksi minusta uutisointi täällä ei aina ole ollut täysin objektiivista.
AfterDawn.com ei ole STT, tarkoituksenammekaan ei ole olla täysin objektiivisia, vaan tuoda esiin seikkoja, jotka me katsomme, että ne vaarantavat vapaan sanan toteutumisen. Tai vieläkin tarkemmin -- lakiehdotukset, jotka luodaan rajoittamaan laitonta toimintaa, mutta joista muotoillaan tarkoituksella tai tarkoituksetta niin laajoja, että ne estävät vapaan sanan, ihmisten oikeuden yksityisyyteen ja ns. fair use -käytön erinäisen immateriaalin suhteen. Esim. tästä DMCA-laki, joka kieltää kopiointisuojausten murtamisen -- fair enough, varmastikin rajoittaa piratismia osaltaan, mutta samalla rajoittaa kuluttajan mahdollisuutta ottaa varmuuskopioita omasta, 100% omistamastaan tuotteesta. Kun ostan CD-levyn, en vuokraa sitä tekijänoikeusjärjestöiltä väliaikaisesti itselleni, vaan katson omistavani sen ja saan tehdä sillä omassa käytössäni aivan mitä ikinä haluan. Objektiivisuuteen pyrimme, mutta emme pidä sitä pyhänä lehmänä, jonka mukaan sivustomme uutisointi pyörisi -- jos jokin asia huolestuttaa meitä, teemme sen hyvin selkeästi selväksi uutisoinnissamme.
Petteri Pyyny (pyyny@twitter)
Webmaster
http://AfterDawn.com/

524.7.2002 8:34
hired_gun
Inactive

Kiitos. Tämä selvensi asiaa huomattavasti.

625.7.2002 17:03

Toisaalta jos USA:n valtio alkaa taistella p2p verkkoja vastaan kaikella ammattitaidolla jota sieltä varmasti löytyy(esim.MIT,CIA,FBI)niin se kyllä pystyy rampauttamaan p2p verkon toimintaa.Mutta se on sen ajan murhe:)

726.7.2002 18:12

niin, ja terroristit saavat sillä aikaa temmeltää hiekkalaatikoissaan kehitellen uusia bio/ydin-aseita...eiköhän tämä ole "turhaa" panikoimista... ei tämä touhu tule siitä mihinkään muuttumaan vaikka kuinka ns. "piraatteja" jne metsästettäisiin, ja jos meidän kotikäyttäjien "varmuuskopioita" tarkasteltaisiin, kun hangosta lähtee sata miestä ratsaamaan kämpän kerrallaan, niin eihän ne pääse edes 10 kilometriä pidemmälle kun alkupäässä tapahtuu jälleen "varmuuskopiointia"

826.7.2002 18:35

:)

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto