AfterDawn: IT-alan uutiset

Miksi sinun ei tule käyttää mp3pro tai WMA -formaattia.

Kirjoittaja Lasse Penttinen @ 22.5.2002 08:36 Kommentteja (8)

Yksi WinAmp:n ohjelmistokehittäjistä, ‘Peter’ ,on kirjoittanut listan syitä miksi kenenkään ei tulisi käyttää mp3pro tai WMA –formaatteja. Tämä on lyhyt tiivistelmä hänen kirjoituksestaan, joten lue täydellinen versio täältä
1.Patentit ja lisenssit
-mp3pro –tuki ei tule koskaan olemaan sisäänrakennettuna WinAmppiin

2. Suljettu lähdekoodi.
-mp3pro on edelleen saatavilla vain Windows-käyttöjärjestelmään

3. DRM kryptaus WMA-formaatissa
-Et voi jakaa tiedostoja kavereillesi tai jos asennat käyttöjärjestelmän uudelleen koneeseesi, saattaa sinulla olla vaikeuksia soittaa tiedostoja.

4. Kääntäminen muihin formaatteihin
-Jonain päivänä saatat haluta kääntää WMA –tiedostosi esimerkiksi .WAV formaattiin, mutta WMA ei salli tätä.

5. Äänen laatu
-Tällä hetkellä OGG Vorbis on selvästi parempi kuin mp3pro tai WMA matalilla bittivirroilla. LAME MP3 Encoder on selkeästi parempi kuin WMA bittivirroilla yli 128kbps.

6. Ilmaiset ja paremmat vaihtoehdot.
- OGG Vorbis
- LAME MP3 Encoder
- MusePack

Edellinen Seuraava  

8 kommenttia

122.5.2002 19:08

Audio Grabber on PARAS ja yksinkertaisin käyttää!!!

222.5.2002 21:33

Millähän tavalla se on paras? Verrattuna esim. EAC+LAME -yhdistelmään...?

323.5.2002 5:06

En ole ikinä edes kuullut tuosta Audio Grabberista ja herran jestas olen aika kauan MP3:siakin tehnyt. Se on joku Xingiin perustuva ja Musicmatchin käyttöliittymää käyttävä härpäke? BTW, kuuntelen tässä just CDex 1.5 b3:sen paranoia-moodissa rippaamaa Wav:a ja vertailen sitä kiukulla LAMElla tehtyyn MP3:een. Samasta filestä siis tietysti. --alt-preset standard -modella tehty on kyllä hyvä, mutta huomaan kyllä eron tietyissä kohdissa. Esim. diskantti tummuu (hyvin hyvin vähän...). Onko olemassa muuta suositeltavaa tai hyvää modea rippiin? Siis ei mitään --alt-preset insane -modea, vaan ihan tuommoiset "perus"-asetukset?

423.5.2002 8:32

Khauron, Itseasiassa on varsin epätodennäköistä että todella kuulet "standardin" ja alkuperäisen tiedoston eron. Toisaalta on myös mahdollista että kuulosi on erinomaisen hyvä. Olen itsekkin törmännyt siihen että mielikuvitus sotkee kuuntelutuloksia. Ihminen "kuulee" sitä mitä haluaa kuulevansa, eli esimerkiksi MP3 tiedoston diskanttien vaimenevan koska hän tietää sen että MP3 leikkaa taajuuskaistan yläpäätä. Eli havaintosi varmistamiseen tarvittaisiin moninkertainen sokkokuuntelutesti. Aiheesta on lisää materiaalia http://www.pcabx.com/ ja paljon lisää audiojuttua(myös testejä) löytyy http://www.audiofora.com . En tiedä mitä tarkoitat "perus" asetuksilla sillä "standard" on juurikin sellainen. Jos se tuottama laatutaso ei ole riittävä, niin seuraava taso on -alt-preset extreme. Jos on niin että kuulet MP3 formaatin ja alkuperäisen eron extreme asetuksilla (harvinaista, mutta näitäkin on), niin siinä tapauksessa kannattaa siirtyäkkin jo MusePackin käyttöön joka on kultakorville tehty formaatti. http://cd-rw.org/software/audio_software/audio_encoders/mp+_encoder.cfm taneli86, AudioGrabberissa on toki yksinkertainen käyttöliittymä, mutta paras se ei todellakaan ole. AG tekee täysin varmistamattoman nk. burst-mode rippauksen, joka tarkoittaa sitä että levyn ollessa naarmuinen tai likainen saattaa luetuihin tiedostoihin tulla virheitä. Tällä hetkellä paras rippausohjelma lienee EAC, eli Exact Audio Copy ja erittäin hyvänä kakkosena CDEx. Kirjoittelin jokin aika sitten äärimmäisen yksinkertaisen EAC+LAME asennusohjeen, englanniksi tosin, mutta sen avulla pitäisi aika monen saada homma toimimaan todella kivuttomasti: http://cd-rw.org/articles/archive/eac_and_lame_setup_guide.cfm

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 23.5.2002 @ 08:39

523.5.2002 9:08

Kiitän linkeistä sun muista... Voi kyllä olla, että kun jossain alitajunnassa tiedän, että MP3 leikkaa ala- / ylätaajuuksia, niin kuulen eron. Tarvitsee tehdä jotain testejä...

624.5.2002 11:19

Ero mp3 ja cd-audion välillä on valtava eikä siihen tarvitse olla kultakorva tai miljardin maksavat reteot.

724.5.2002 11:31

No jos esimerkiksi LAMElla tekee asetuksella --alt-preset standard, niin kyllä on siinä ja siinä että tavallinen jamppa tavallisilla stereoilla kuulee sen eron. Kyllä sitten on jossain muussa vikaa. Kehtaan väittää, että jos teet nuo ym. sokkokuuntelutestit, niin "reputat" ne. Itsekin näin tein vaikka muuta väitin. Mutta missään tapauksessa se ero "valtava" ole...

824.5.2002 11:39

Itselläni on käytössä Genelecin studiokäyttöön suunnitellut kaiuttimet ja muutenkin tasokas laitteisto. Takana on noin 10v. hifi hörhöilyä joten jonkinlaista korvaa äänentoistolle on. Silti voin rehellisesti sanoa että hyvin tehdyn MP3:sen ja CD:n laatuero on varsin pieni ja että sokkotesteissä menestykseni olisi surkea. Jos tietokoneen ääni ei miellytä niin ongelma löytyy hyvin usein äänikortista. Kaikenmaailman SB Live! -kortit ovat kertakaikkisen huonoja äänilähteitä. Asiaa ei auta mini-plug ulostulot ja mukana tulevat kaapelit joiden sisällä on noin hiuksen vahvuinen kuparisäie. Äänenlaatua voi alkaa korjaamaan esim. tällaisen hankinnalla: http://cd-rw.org/articles/archive/stereolink.cfm


The old school is back. All hail the new http://BitBurners.com !

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto