AfterDawn: IT-alan uutiset

Hollannin vetoomustuomioistuin: KaZaA laillinen

Kirjoittaja Petteri Pyyny (Google+) @ 28.3.2002 15:46

Hollannin vetoomustuomioistuin aiheutti päätöksellään tänään sellaisia shokkiaaltoja ympäri mediamaailmaa, että vastaavaa ei ole nähty vähään aikaan. Tuomioistuin kumosi alemman oikeusasteen aiemman päätöksen ja päätti, että KaZaA saa jatkaa ohjelmistonsa levittämistä vapaasti ja että yhtiö ei syyllisty tässä tekijänoikeusrikkomuksiin.
Oikeus ilmoitti päätöksessään, että se katsoo ohjelman käyttäjien olevan vastuussa siitä miten he ohjelmaa käyttävät -- laillisesti tai laittomasti -- ja että KaZaA ei ole velvollinen yksittäisten käyttäjien suorittamiin tekijänoikeusrikkomuksiin. Tämähän on alunperin argumentti, jota käytettiin myös muinaisessa, vieläkin jatkuvassa, Napsterin oikeudenkäynnissä Yhdysvalloissa. Erona kahden palvelun välillä tietysti oikeudenkäyntimaan lisäksi on se, että KaZaA ei pohjaudu keskuspalvelintekniikkaan, vaan se on ns. puhdas P2P-verkko, jota kukaan ei suoranaisesti kontrolloi.

Jutun vastapuoli, hollantilainen levyteollisuuden etujärjestö Buma Stemra oli päätöksestä järkyttynyt. Yhtiön edustaja ilmoitti järjestön harkitsevan jutun viemistä Hollannin korkeimpaan oikeuteen.

Valitettavasti päätös ei ehtinyt vain ajoissa KaZaAlle, sillä yhtiö myi toimintansa aiemmin talvella australialaiselle Sharman Networksille. Tästä huolimatta varsinainen teknologiayhtiö kaiken takana eli FastTrack jatkaa toimintaansa hollannissa ja yhtiön johto, aiemman KaZaAn omistajataho, oli päätöksestä ymmärrettävästi iloinen. FastTrack lisensoi P2P-teknologiaansa KazAa/Sharman Networksille sekä Groksterille. Aiemmin lisensoijien joukkoon kuului myös MusicCity, mutta tämä asia on puitu viimeksi kuluneen kuukauden aikana useaankin otteeseen :-)

Edellinen Seuraava  
Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto