AfterDawn: IT-alan uutiset

Sonyn aluekooditus vastatuulessa Australiassa

Kirjoittaja Petteri Pyyny (Google+) @ 10.2.2002 16:01

Australian kilpailuvirasto (ACCC) on jättänyt oman vastineensa Australian liittovaltion oikeusistuimelle jutussa, jossa Sony yrittää saada läpi muutosta Australian tekijänoikeuslakiin, joka tekisi Playstation2-pelikonsolin ns. modchippien myynnistä, käytöstä ja valmistamisesta laitonta.
ACCC ei vastusta omassa vastineessaan modchippien toisen päätarkoituksen eli varmuuskopioiden käytön mahdollistamista, mutta vastustaa vahvasti aluekoodirajoitusten kiertoon valmistettujen laitteiden kieltämistä. ACCC:n mukaan se, että kuluttajat saavat itse valita mistä ostavat tuotteensa, kuuluu heidän perusoikeuksiinsa ja sitä ei saada säännellä keinotekoisilla rajoituksilla kuten aluekoodeilla.

Sony tulee vastustamaan ACCC:n näkökantaa vahvasti, se tiedetään jo etukäteen, sillä yrityksellä on aluekoodeissa paljon kiinni. Yritys aluekoodittaa PS2:n pelit siten, että tietyltä markkina-alueelta kuten Yhdysvalloista ostetut pelit eivät toimi muilla markkina-alueilla kuten Australiassa. Syy tähän on keinotekoinen hintojen korkealla pitäminen -- maissa, joiden hintataso on keskimääräistä halvempi, pelit myydään halvemmalla kun taas kalliimmissa maissa pelit myydään vastaavasti korkealla hinnalla.

ACCC vastustaa myös DVD-laitteiden vastaavanlaista aluekoodausta ja katsoo tämän rajoittavan sekä kuluttajien ulottuvilla olevaa valikoimaa että hintojen vapaata kilpailua. Jos ACCC:n kanta menee Sonyn tapauksessa läpi, on itsestäänselvää, että päätöksellä on suorat vaikutukset myös DVD-koodaukseen.

Edellinen Seuraava  
Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto