AfterDawn: IT-alan uutiset

Pilaantuvatko DVDsi?

Kirjoittaja Jari Ketola @ 7.11.2000 20:38

Viimeaikoina Usenet-uutisryhmissä ja DVD-keskustelupalstoilla on käyty kiivaita keskusteluja niinsanotusta DVD Rot-, eli DVD-pilaantumisilmiöstä. Ilmiön vaikutukset ovat samankaltaiset kuin Laserdisc-levyillä aikoinaan. Alunperin täysin ongelmitta toimineet elokuvat muuttuvat yht'äkkiä täysin käyttökelvottomiksi lasinalusiksi. Ongelman aiheuttaa todennäköisimmin valmistusvika joka puolestaan saa aikaan levykerroksen hapettumisen.
Tähän mennessä kaikki ongelmalevyt ovat olleet WAMOn (Warner Advanced Media Organization) valmistamia ns. RSDL (Reverse Spiral Dual Layer - jatkuvaraitainen kaksikerroslevy) -levyjä. Ongelmaan on törmätty niin region 1 kuin region 4 elokuvienkin kanssa. Region 2 elokuvien kohdalla ongelmasta ei vielä ole havaintoja.

Ongelmia on ollut mm. seuraavien elokuvien kanssa:
-Casablanca
-Contact
-Deep Blue Sea
-From the Earth to the Moon
-The Maltese Falcon
-Message in a Bottle
-The Music Man
-My Fair Lady
-Pee-Wee's Big Adventure
-What Dreams May Come
-... sekä monien muiden

Pilaantuminen esiintyy voimakkaana MPEG pikselöitymisenä kerroksenvaihdon jälkeen. Kerros vaihtuu yleensä suurinpiirtein elokuvan puolivälin tienoilla.

Vaikka ongelma ei laajuudeltaan anna syytä panniikkiin, on pilaantuminen jokatapauksessa huolestuttava ilmiö. Huolestuttavaksi ongelman tekevät mm. seuraavat seikat: ongelma esiintyy johdonmukaisesti WAMOn valmistamien kaksikerros levyjen kanssa, levyt pilaantuvat hälyyttävän nopeasti (jo 4-5 katselukertaa riittää levyn pilaamiseen) ja ongelmia on esiintynyt myös uusien elokuvien kanssa, eli tuotantovikaa ei olla toistaiseksi korjattu. Tietystikään WAMO ei ole tiedottanut ongelmasta julkisuuteen, eikä sitä luultavasti tule koskaan tekemäänkään. Myöskään viallisten levyjen vaihtamisesta ehjiin ei ole mitään takuita. Mikäli kuitenkin omistat region 1 tai region 4 elokuvia ei levyjen kunnon tarkistamisesta ainakaan ole mitään haittaa. Ongelman tunnistamisessa auttavat huomattavasti allaolevat linkit.

Lisää DVD-levyjen pilaantumisesta:
Kuva-kuvalta esitys pilaantumisen käytännön vaikutuksista
Kaksikerros DVD:n pilaatumisesta - sisältää kuvia pilantuneen levyn pinnasta.

Edellinen Seuraava  
Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Spotify muutti välimuistin tyhjentämistä – Ei pakota poistamaan ladattuja musiikkikappaleita Spotify muutti välimuistin tyhjentämistä – Ei pakota poistamaan ladattuja musiikkikappaleita (18.7.2018 06:48)
Spotify on tehnyt Android- ja iOS-sovelluksiinsa viimeisten viikkojen aikana pienen muutoksen, mutta se helpottaa monen kuuntelijan elämää ratkaisevasti. Ainakin arjessa on yksi ensimmäisen ....
Virtuaalilasit ottavat harppauksen eteenpäin – Vain yksi johto riittää Virtuaalilasit ottavat harppauksen eteenpäin – Vain yksi johto riittää (18.7.2018 06:30)
Seuraavien sukupolvien VR-lasien käyttömukavuus voi olla täysin toista luokkaa kuin nykyään, sillä VirtualLink-konsortio on esitellyt uuden USB-C-liitäntään pohjautuvan standardin, joka mahdollistaa ....
OnePlus 6:n kamera saa kehuja – Tarkennus on tarkka ja nopea OnePlus 6:n kamera saa kehuja – Tarkennus on tarkka ja nopea (17.7.2018 18:11)
Elisalla ja Telialla huippumyynteihin yltänyt OnePlus 6 saa suitsutusta valokuvaukseen erikoistuneelta DxO Labsilta. Puhelimen kamera saavutti DxOMark-testissä komeat 96 pistettä. OnePlussan ....
Samsung lupaa lisää suorituskykyä ja enemmän akkukestoa – Esitteli LPDDR5-muistin Samsung lupaa lisää suorituskykyä ja enemmän akkukestoa – Esitteli LPDDR5-muistin (17.7.2018 17:30)
Samsung on esitellyt ensimmäisen kahdeksan gigabitin LPDDR5-muistipiirin. Yhtiön mukaan entistä nopeampi mobiililaitteisiin tarkoitettu muistipiiri soveltuu erityisen hyvin tekoälyteknologian ....
Netflix järkytti sijoittajia – Tilaajamäärät jäivät pahasti ennusteista Netflix järkytti sijoittajia – Tilaajamäärät jäivät pahasti ennusteista (17.7.2018 06:56)
Netflix joutui aiheuttamaan pettymyksen sijoittajille julkaisemalla kasvuluvut, jotka jäivät kuitenkin odotuksista. Osavuosituloksen julkistuksen jälkeen Netflixin kurssi putosi jälkihuutokaupassa ....

Uutisarkisto