AfterDawn: IT-alan uutiset

Pilaantuvatko DVDsi?

Kirjoittaja Jari Ketola @ 7.11.2000 20:38

Viimeaikoina Usenet-uutisryhmissä ja DVD-keskustelupalstoilla on käyty kiivaita keskusteluja niinsanotusta DVD Rot-, eli DVD-pilaantumisilmiöstä. Ilmiön vaikutukset ovat samankaltaiset kuin Laserdisc-levyillä aikoinaan. Alunperin täysin ongelmitta toimineet elokuvat muuttuvat yht'äkkiä täysin käyttökelvottomiksi lasinalusiksi. Ongelman aiheuttaa todennäköisimmin valmistusvika joka puolestaan saa aikaan levykerroksen hapettumisen.
Tähän mennessä kaikki ongelmalevyt ovat olleet WAMOn (Warner Advanced Media Organization) valmistamia ns. RSDL (Reverse Spiral Dual Layer - jatkuvaraitainen kaksikerroslevy) -levyjä. Ongelmaan on törmätty niin region 1 kuin region 4 elokuvienkin kanssa. Region 2 elokuvien kohdalla ongelmasta ei vielä ole havaintoja.

Ongelmia on ollut mm. seuraavien elokuvien kanssa:
-Casablanca
-Contact
-Deep Blue Sea
-From the Earth to the Moon
-The Maltese Falcon
-Message in a Bottle
-The Music Man
-My Fair Lady
-Pee-Wee's Big Adventure
-What Dreams May Come
-... sekä monien muiden

Pilaantuminen esiintyy voimakkaana MPEG pikselöitymisenä kerroksenvaihdon jälkeen. Kerros vaihtuu yleensä suurinpiirtein elokuvan puolivälin tienoilla.

Vaikka ongelma ei laajuudeltaan anna syytä panniikkiin, on pilaantuminen jokatapauksessa huolestuttava ilmiö. Huolestuttavaksi ongelman tekevät mm. seuraavat seikat: ongelma esiintyy johdonmukaisesti WAMOn valmistamien kaksikerros levyjen kanssa, levyt pilaantuvat hälyyttävän nopeasti (jo 4-5 katselukertaa riittää levyn pilaamiseen) ja ongelmia on esiintynyt myös uusien elokuvien kanssa, eli tuotantovikaa ei olla toistaiseksi korjattu. Tietystikään WAMO ei ole tiedottanut ongelmasta julkisuuteen, eikä sitä luultavasti tule koskaan tekemäänkään. Myöskään viallisten levyjen vaihtamisesta ehjiin ei ole mitään takuita. Mikäli kuitenkin omistat region 1 tai region 4 elokuvia ei levyjen kunnon tarkistamisesta ainakaan ole mitään haittaa. Ongelman tunnistamisessa auttavat huomattavasti allaolevat linkit.

Lisää DVD-levyjen pilaantumisesta:
Kuva-kuvalta esitys pilaantumisen käytännön vaikutuksista
Kaksikerros DVD:n pilaatumisesta - sisältää kuvia pilantuneen levyn pinnasta.

Edellinen Seuraava  
Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto