AfterDawn logo

Elon Musk: Teslat soittavat pian "käärmejatsia" ja hissimusiikkia liikkuessaan

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Teslan toimitusjohtaja Elon Musk on tunnettu räväköistä mielipiteistään - ja aivan yhtä räväköistä tempuistaan. Ja luonnollisesti hurjista visioistaan. Mutta hän myös omaa todella kieron huumorintajun - ja jakelee sitä auliisti.

Yhdysvalloissa sikäläinen liikenneviranomainen, NHTSA (North American Highway Traffic Safety Administration) on osunut Muskin hermoon ilmeisesti pahasti. NHTSA vaatii lähiaikoina kaikkiin Yhdysvalloissa myytäviin sähköautoihin auton ulkopuolelle sijoitettavat kaiuttimet, joista täytyy kuulua ääntä, kun autolla ajetaan hitaasti.

Tarkasti ottaen raja kkulkee 18 mailia tunnissa nopeudessa, eli noin 30km/h, jota hitaammin ajettaessa auton pitää jalankulkijoita varoittaakseen päästää jatkuvasti ääntä. Vaatimus on linjassa monien muidenkin maiden kanssa, joissa on totuttu siihen äänitasoon, jota polttomoottoriautot päästävät ympärilleen ja joihin jalankulkijat ovat tottuneet. Vasta-argumenttina tälle vaatimukselle on myös esitetty myös sitä, että sähköautojen myötä kaupunkien meteli voisi liikenteen sähköistyessä lähestulkoon kadota - tai ainakin vaimentua merkittävästi.

NHTSA on vain jättänyt yhden Teslan mentävän aukon määräykseensä: määräyksissä ei puhuta lainkaan siitä, millaista ääntä sähköautojen pitää ympäristöönsä päästää. Joten, Elon Musk on ilmoittanut Teslan autojen soittavan jatkossa ympäristöönsä "käärmejatsia" ja hissimusiikkia.


Hieman heikommin Muskin tapaa toimia tuntevat ovat jo pitäneet miehen twiittausta vitsinä, mutta Musk on vakuutellut Twitterissä hänen olevan täysin vakavissaan asian suhteen.

Monissa muissa sähköautoissa pakollinen äänitehoste on luotu jonkinlaisella "huminalla" - tai jopa polttomoottoriauton ääntä muistuttavilla äänillä. Joten jatkossa kaupunkien keskustoissa liikkuvat Teslat tunnistaa jo pidemmän matkan päästä, ainakin erikoisesta äänimaailmasta.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT