AfterDawn logo

EU haluaa eroon iPhonen Lightning-portista? Parlamentti haluaa muutoksia pian

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Euroopan parlamentin uudessa päätöksessä kehotetaan Euroopan komissiota edistämään lainsäädäntöä, joka velvottaisi matkapuhelinvalmistajia käyttämään yhtenäistä latausliitin standardia. Ajatuksen taustalla on halu vähentää elektroniikkajätteen määrää.

Markkinatilanne oli vielä vuosituhannen alussa se, että jokaisella puhelinmerkillä oli omat latausliittimensä, minkä takia laturit eivät olleet keskenään yhteensopivia ja uuden puhelimen hankinnan yhteydessä vanhasta laturista saattoi tulla jätettä. Nykypäivänä tilanne on sikäli parempi, että markkinoilta löytyy käytännössä kaksi leiriä. Android-puhelimissa käytetään yleistä USB-liitäntää, kun taas Applen iPhoneissa käytetään Lightning-liitäntää.

Mikäli parlamentin tahto näkyisi lainsäädännössä, olisi Applen ehkä pakko muuttaa iPhonien liitäntä USB-yhteensopivaksi. Applen näkemyksen mukaan tällainen muutos itse asiassa lisäisi elektronisen jätteen määrä ja heikentäisi edellytyksiä luoda uusia innovaatioita.


Jos Apple kokee ajatuksen USB:hen siirtymisestä vastenmielisenä, olisi yhtiöllä tietysti aina mahdollisuus panostaa langattomaan lataukseen. Tällöinkin pitäisi ottaa huomioon se, että latausalusta kykenisi lataamaan erilaisia laitteita.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT