AfterDawn logo

Ohittiko kvanttitietokone supertietokoneen? Google väittää saavuttaneensa kvanttiylivallan

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Google väittää tiedelehti Naturessa julkaistussa artikkelissa saavuttaneensa "kvanttiylivallan" eli kvanttitietokone kykenee suorittamaan sille annetun tehtävän huomattavasti nopeammin kuin tavanomainen tietokone. Teknologiajätti IBM toppuuttelee kuitenkin Googlen saavutuksia.

Googlen mukaan sen kvanttitietokone kykeni ratkaisemaan sille annetun tehtävän vain 200 sekunnissa, kun saman tehtävän ratkaisu kestäisi tavanomaiselta tietokoneelta jopa 10 000 vuotta. IBM:n tutkijat ovat kuitenkin haastaneet tämän väitteen. Heidän näkemyksen mukaan idealisoidussa tapauksessa tavanomainen tietokone pystyisi laskemaan tehtävän 2,5 vuorokaudessa, joten tehtävä on täysin ratkaistavissa perinteisinkin keinoin.

Vaikka IBM kumoaakin Googlen väittämiä, niin se kuitenkin myöntää kvanttilaskennassa tapahtuneen huomattavia edistysaskeleita viime vuosina. Hyville tuloksille tulee todennäköisesti tulevaisuudessa edelleen jatkoa.


TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT