AfterDawn logo

Libra menettää tukijoita – Applen mielestä valuutan ylläpito kuuluu valtiolle

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Facebook on saanut turpiin niin yhdysvaltalaisilta kuin eurooppalaisiltakin poliitikoilta Libra-virtuaalivaluutan takia. Kuoroon on liittynyt myös teknologiajätti Applen toimitusjohtaja Tim Cook, jonka mielestä Facebookin toiminnassa on kyse pelkästä vallan tavoittelusta.

Cookin mielestä valuutta on asia, joka kuuluu olla kansalaisten yhteinen eikä yksityisen yrityksen omistama ja hallinnoima. Mikäli yksityinen yritys alkaisi ylläpitää valuuttaa, saisi se Cookin mielestä suhteettoman paljon valtaa ihmisten arkielämästä. Libra-virtuaalivaluuttaa hallinnoi 28 jäsenestä koostuva yhteisö, johon kuuluu Facebookin lisäksi liuta erilaisia talous- ja teknologiayrityksiä.

Pian Cookin haastattelun julkaisun jälkeen ryhmään kuulunut PayPal ilmoitti eroavansa Libra Associationista. PayPalin päätös tuskin liittyi Cookin kommentteihin, mutta se ilmentää käynnissä olevaa kuohuntaa yhteisön sisällä. Wall Street Journal uutisoi viime viikolla, että monet virtuaalivaluutan tukijat ovat alkaneet pohtia omaa kantaansa uudelleen viranomaisten ja poliitikkojen nihkeän suhtautumisen takia. PayPalin eron jälkeen uutisissa saatetaan kuulla muidenkin jäsenien eroista.


Facebookin tarkoituksena oli sitoa Libran arvo merkittävimpiin valuuttoihin, kuten dollariin, euroon ja puntaan. Näin ollen Libran arvo ei heittele niin paljoa kuin esimerkiksi bitcoinin.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT