AfterDawn logo

Isoveli alkaa valvoa sinua – Poliisi sai luvan automaattisen kasvojentunnistuksen käyttöön

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
1 kommentti

San Franciscossa tehtiin toukokuussa rohkea päätös, joka kielsi kaupungin viranomaisia hyödyntämästä kasvojentunnistusteknologiaa ihmisten tunnistamiseen. Suomessa mennään vastavirtaan, sillä Ylen mukaan poliisi ja tulli ovat saaneet oikeuden käyttää automaattista kasvojentunnistusta.

Rajavartiolaitoksella on ollut oikeus käyttää kasvojentunnistusteknologiaa henkilöiden tunnistamiseen ihmisvirrasta vuodesta 2005 lähtien, joten poliisi ja tulli pääsevät 14 vuotta myöhemmin samalle tasolle. Tällä haavaa kyse on vain oikeudesta, sillä teknistä kykyä poliisilla ja tullilla ei ole henkilöiden automaattiseen tunnistamiseen. Ylen mukaan poliisilla ja tullilla ei ole yhtään valvontakamerajärjestelmää, jolla voitaisiin tehdä automaattista kasvojentunnistusta.

Tullin valvontaosaston päällikkö Sami Rakshit ei näe automatisoidussa valvonnassa yksityisyyteen liittyviä huolia, vaan hänen mielestä se pikemminkin parantaa kansalaisten yksityisyydensuojaa. Automaattista kasvojentunnistusta käytetään vain rikosten torjuntaan ja rikostutkintaan. Järjestelmä takaa sen, että viranomaisten toimet kohdentuvat tehokkaammin oikeisiin henkilöihin.

1 KOMMENTTI

pentsu1/1

Loistavaa. Hyvä että poliisillakin on mahdollisuus pikkuhiljaa siirtyä nykyaikaan.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT