AfterDawn logo

Tutkijat tekivät hätkähdyttävän löydön – Löysivät aivoista Pokemon-alueen

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Ihmisten aivoissa tiedetään olevan alueita, jotka ovat erikoistuneet muiden ihmisten, paikkojen tai asioiden tunnistamiseen. Tutkijat ovat kuitenkin havainneet alueen, joka reagoi muita asioita enemmän Pokémon-hahmoihin.

Erikoistunut alue syntyy lapsuusajan Pokémon-altistumisesta ja sen sijainti aivoissa näyttäisi riippuvan siitä, kuinka suurelta näytöltä Pokémon-hahmoihin on aikoinaan tutustunut. Tutkimusta varten rekrytoitiin 11 nykyistä Pokémon-suurkuluttajaa, jotka olivat jo nuoruusiässä (5-8-vuotiaana) hahmojen faneja. Heidän tietotasoaan testattiin aluksi hahmotunnistuksella. Vertailuryhmään valittiin 11 Pokemon-noviisia.

Tämän jälkeen testiryhmille esitettiin kuvia, joissa näkyi Pokémonien lisäksi tavanomaisia esineitä, kuten eläimiä, autoja, sanoja ja muita piirroshahmoja.


Kokeneilla Pokémon-faneilla occipitotemporal sulcus -niminen alue reagoi voimakkaimmin Pokémoneihin. Noviiseilla sama alue ei reagoinut Pokemoneihin muita kuvia voimakkaammin. Tutkimuksessa havaittiin myös, että hahmojen koko (eli Pokemonien katseluun käytetyn näytön koko) vaikutti alueen sijoittumiseen aivoissa. Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että kuvien koko ja niiden sijoittuminen näkökentässä (ääreisnäön alueella tai suoraan silmien edessä), vaikuttaa aivoalueiden aktivoitumiseen.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT