AfterDawn logo

UPM kehittää 3D-tulostukseen materiaaleja timanteista ja selluloosasta

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Suomalainen metsäyhtiö UPM ja Carbodeon ovat kertoneet kehittävänsä selluloosa- ja nanotimanttipohjaisia raaka-aineita 3D-tulostukseen. Materiaaleissa sanotaan yhdistyvän nanotimanttien mekaaninen hyvä kestävyys ja selluloosan kierrätettävyys.

Nanotimantti- ja selluloosakuituteknologioiden yhdistämisen kautta UPM ja Cabodeon pyrkivät luomaan luonnollisia kuitukomposiitteja, joilla on korkeampi sulavirta verrattuna standardimuoveihin, jolloin 3D-tulostuksen nopeutta voidaan kasvattaa. Hienojakoiset selluloosakuidut antavat komposiitille myös "itseäänkantavaa sulavirtausominaisuutta", mikä mahdollistaa sekä pyöreiden että muiden monimutkaisten muotojen tulostamisen ilman vääntymisongelmia.

Selluloosapohjaisiin biokomposiiteihin liittyvä toinen hyöty liittyy tulostetun tuotteen jälkikäsittelyyn. Tulosteen viimeistely voidaan nimittäin tehdä tavanomaisilla puuntyöstätyökaluilla.

UPM:n ja Carbodeon ensimmäiset materiaalit perustuvat biopohjaiseen PLA-muoviin, mutta teknologiaa laajennetaan jatkossa myös muihiin kestomuoveihin. Ensimmäisiä tuotteita markkinoidaan niin granulaatteina kuin filamentteina.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT