AfterDawn logo

Aprillipiloista on hyötyäkin: Tekoäly oppii niiden avulla erottamaan valeuutisia

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Aprillipäivä on monelle joko täyttä tuskaa - päivä täynnä höpöuutisia, päivä jolloin kaikkea pitää epäillä tavallistakin enemmän - tai harmitonta pilailua, kevyttä huumoria. Mutta uutistalojen ja firmojen julkaisemista aprillipiloista on onnistuttu nyt puristamaan irti myös oikeaa hyötyä: niiden avulla tutkijat opettavat tekoälyä tunnistamaan valeuutiset oikeista uutisista.

Aprillipilojen kekseliäisyys on joskus huikeaa, joten ne tarjoavat oivan mahdollisuuden kouluttaa tekoälyyn pohjautuvia tunnistusmetodeja tunnistamaan keksittyjä "uutisia" oikeista artikkeleista.

Brittiläisen Lancasterin yliopiston tutkijat ovat julkaisemassa piakkoin tutkimuksen, joka pohjautuu juurikin tähän: algoritmiin, joka osaa tunnistaa huijausyritykset. Tutkijoiden mukaan heidän kehittämänsä algoritmi onnistui tunnistamaan 75 prosenttia aprillipiloista huijauksiksi. Räätälöityjen valeuutisten osalta osumatarkkuus oli vain hieman heikompi: valeuutisista algoritmi tunnistu 72 prosenttia huuhaaksi. Aiheesta uutisoi mm. Nieman Lab.


Tutkijoiden mukaan algoritmi onnistui erottelemaan tietyt elementit jotka erottavat aprillipilat oikeista uutisista. Näitä olivat mm:

  • aprillipilat olivat yleisesti ottaen lyhyempiä kuin oikeat artikkelit
  • aprillipila-artikkeleissa on käytetty monipuolisemmin eri sanoja kuin oikeissa uutisissa
  • aprillipilat viittaavat epämääräisiin tapahtumiin tulevaisuudessa
  • aprillipilat pohjustavat tilannetta vähemmän menneiden tapahtumien kautta
  • aprillipilat käyttävät useammin ensimmäisen persoonan muotoa

Osittain samat piirteet pätevät myös valeuutisiin ja sotivat samalla yleistä harhaluuloa vastaan siinä mielessä, että valehtelijoiden katsotaan yleisesti käyttävät harvemmin yksikön ensimmäistä persoonaa kertojana saduissaan.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT