AfterDawn logo

Apple poisti Facebookilta oikeudet - Facebookin työntekijöiden iPhone-sovellukset lakkasivat toimimasta

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Apple on kaivanut esiin järeintä mahdollista aseistusta, kun se on pääättänyt rangaista Facebookia hiljattain paljastuneesta vakoilusovellusskandaalista.

Apple on tänään poistanut Facebookin ns. yrityssertifikaatin luotettujen tahojen listaltaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Facebookin kehittämiä sovelluksia ei voi enää ladata puhelimeen muuten kuin Applen App Storen kautta (ns. sideloading). Arkielämässä varmenteen poistaminen näkyy siten, että mm. lukuista Facebookin sisäisessä käytössä olevat sovellukset, erilaiset Facebookin sovellusten kehitysversiot ja kokeelliset uudet tuotteet lakkasivat kaikki toimimasta tänään.

Kuten Twitterissä asiaa kuvattiin: "Ajattele tilannetta, että olet töissä Facebookilla, tulet aamulla töihin ja huomaatkin että yksikään yrityksen sisäisistä sovelluksista ei enää toimi. Eivät kokoushuoneiden varauskalenterit, eivät Facebook-sovelluksen kehitysversiot, eivätkä edes kanttiinin ruokalistasta tiedottavat sovellukset".


Apple on poistanut enterprise certificate -varmenteen Facebookilta siksi, että kyseisen varmenteen avulla Facebook on jaellut teineille vakoilusovellusta, joka seuraa heidän kaikkea puhelimen käyttöään. Tämä on vastoin Applen käyttöehtoja, joka rajaa kyseisen varmenteen ainoastaan kehitys- ja testauskäyttöön. Applen enterprise-tason varmenteen avulla puhelimeen voimaan ns. sideloadin avulla asentaa sovelluksia myös muualta kuin App Storesta.

Varmenteen epääminen ei tietenkään tarkoita sitä, että Facebook-sovellus katoaisi iPhonelta, mutta se hankaloittaa Facebookin omaa sisäistä kehitystyötä merkittävästi.


TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT