AfterDawn logo

Suurimmat verkkopalvelut maailmassa vuosina 1998 ja 2018

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Kuluttajille suunnattu internet räjähti isoksi suurinpiirtein vuosien 1997 ja 1999 välillä. Tuolloin verkosta tuli nopeasti kiinteä osa ihmisten arkea, kun verkkoyhteydet olivat tavallisten kuluttajien saatavilla, yhteysnopeudet lähtivät nousemaan ja palveluita syntyi kuin sieniä sateella.

Nyt VisualCapitalist -sivusto onkin tonkinut erilaisten mittauspalveluiden tietoja ja laatinut kuvan siitä, miten Yhdysvaltain verkkoliikenne on muuttunut 20 vuoden aikana. Kuva kertoo myös siitä, miten entisajan verkon jättiläisistä monet ovat tyystin kadonneet kartalta ja miten uusia tähtiä on noussut verkkopalveluiden kärkeen.

Ennenkaikkea tilasto kuvaa sitä, miten nopeaa muutos verkossa on - yhden aikakauden "kaikkien tuntemat" brändit ovat painuneet unoholaan ja palvelut, joita ei ollut olemassakaan verkon alkuaikoina, ovat nousseet kärkeen. Muutoksen pohjalta voinee myös ennustaa sen, että läheskään kaikki tämän hetken suosituimmat palvelut eivät ole enää olemassakaan seuraavan 20 vuoden päästä.


Vuonna 1998 listalle päässeistä yhtiöistä/palveluista enää kuusi on nykyisellä listalla. Ja niistäkin kolme on sulautunut yhdeksi, kun Microsoft sisällyttää omiin palveluihinsa sekä MSN-verkkopalvelunsa että aikanaan ostamansa Hotmail-sähköpostipalvelun. Lisäksi AOL ja Yahoo ovat sulautuneet samaksi yhtiöksi, Oathiksi. Ainoastaan Amazon ja varsinainen Microsoft ovat pysyneet listalla samalla nimellään kuin vuonna 1998.

Merkillepantavaa on myös se, miten hakukonejätti Googlella kesti oma aikansa nousta aivan kärkikahinoihin mukaan. Google avattiin jo vuonna 1998, mutta se nousi 20 suosituimman listalle vasta seuraavassa mittaushistorian kohdassa eli vuonna 2003. Tuolloinkin Google oli vasta listan viides, nousten ykköspaikalle vasta vuoden 2008 listaukseen.

Googlen nousun sivujuonteena voidaan huomata myös Googlea eri tavoin haastaneiden palveluiden tipahtaminen kokonaan listalta: Ask, About.com sekä Answers.com ovat kaikki kadonneet listalta vuoteen 2018 saavuttaessa. Ja tietysti, myös "90-luvun Google" eli AltaVista on loistanut poissaolollaan jo koko 2000-luvun ajan.

Maailma on muuttunut ja tulee muuttumaan. Onkin mielenkiintoista nähdä, mitä seuraavan 10 vuodenkin aikana tapahtuu, mitkä jätit kaatuvat ja mitkä uudet palvelut nousevat.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT