AfterDawn logo

Mitä jäi käteen vuodesta 2018 tekniikan saralla?

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Kinkut on sulateltu ja uudenvuoden nakit ja perunasalaattikin saatu jo tuhottua, joten olemme siirtyneet virallisesti vuoteen 2019.

Onkin aika katsahtaa taaksepäin ja muistella, mitä vuodesta 2018 jäi käteen teknologia-alan näkökulmasta.

Retrokoneiden vuosi

Vaikka erilaiset retrokonsolit ja -koneet tulivat myyntiin jo aiemmin, voidaan hyvällä syyllä väittää vuoden 2018 olleen erilaisten nostalgiatrippejä tarjonneiden retrolaitteiden supervuosi.

Nintendon NES Classic potkaisi lumipallon liikkeelle jo vuonna 2016 ja jatkoi samaa sapluunaa vuonna 2017. Mutta vuonna 2018 markkinoille pamahti iso kasa muiden valmistajien laitteita.

Eniten hypeä keräsi kenties The C64 Mini, joka aiheutti 1980-luvulla lapsuuttaan ja nuoruuttaan eläneille pakonomaisen lompakonavaamisrefleksin ympäri maailmaa. Hieman nuorempaa sukupolvea taas kosiskeltiin Playstation Classic-konsolin muodossa loppuvuodesta.


Trendin aloittanut Nintendo itse on jo ilmoittanut, että retrokonsoleiden valmistus loppuu heidän osaltaan ja esimerkiksi Nintendo 64 -konsolista on turha retroversiota haikailla myyntiin.

Virtuaalitodellisuuden hype lässähti

Virtuaalitodellisuus oli hypekäyrän huipulla vielä vuonna 2017, kaikilla mahdollisilla mittareilla mitattuna. Mutta vuosi 2018 on ollut virtuaalitodellisuuden osalta yhtä vaiherikasta kuin vuotavan rantapallon tyhjenemisen seuraaminen. Toki, paljon odotettu Magic Leapin tuote tuli vihdoin myyntiin ja Oculus Riftiä kehitetään edelleen, mutta tuntuu kuitenkin, että haaveet virtuaalitodellisuuden marssista olohuoneisiimme jäivät lunastamatta.

Myös elokuvateollisuus tuntuu luovuttaneen VR-hypen suhteen ja IMAX-teatterit joissa virtuaalitodellisuutta oli voinut käyttää elokuvakokemusta rikastamaan, ovat poistumassa alalta.

On kuitenkin todennäköistä että tekniikka tekee paluun jossain muodossa lähitulevaisuudessa - kenties ns. lisättynä todellisuutena (AR / Augmented Reality) taannoisten Google Glass-lasien tapaan.

Facebookin kauhujen vuosi

Facebook on tarjoillut uutistoimittajille tänä vuonna ehtymättömän uutislähteen, kun yhtiö on kulkenut yksityisyyskriisistä toiseen. Välillä täysin omaa syytään, välillä huolimattomuuttaan - ja aika usein täysin oman röyhkeytensä vuoksi.

Painajaismainen vuosi potkaistiin kunnolla käyntiin keväällä, kun ns. Cambridge Analytica -skandaali alkoi selviämään. Skandaalissa selvisi, että Cambridge Analytica -niminen yhtiö oli kerännyt 87 miljoonan Facebook-käyttäjän tiedot itselleen erilaisten Facebookin säännöissä olevien porsaanreikien avulla.


Yhtiön tietojenkeruun käytännöt ovat vieneet Facebookin myös Yhdysvaltain kongressin kuultavaksi, jossa yhtiön toimitusjohtajaa Mark Zuckerbergiä on hiillostettu politiikkojen toimesta varsin moninaisin syytöksin.

Syksyllä yhtiö joutui hakkeroinnin kohteeksi, jossa kymmenien miljoonien Facebook-käyttäjän yksityisiin tietoihin oltiin päästy käsiksi palvelussa olleen turvallisuusaukon kautta.

Ja jotta vuosi ei olisi loppunut mitenkään onnellisten tähtien alla, paljastui loppuvuodesta tietoja siitä, miten Facebook on sallinut muiden yhtiöiden lukea mm. käyttäjiensä yksityisviestejä.

Bitcoinin romahdus

Ne oman elämänsä talousgurut, jotka sijoittivat vuonna 2017 kaikki eläkesäästönsä pomminvarmaan kryptovaluuttaan bitcoiniin, ovat joutuneet muuttamaan eläkesuunnitelmiaan varsin radikaalisti vuoden 2018 aikana.

Yhden bitcoinin arvo oli vuoden 2018 alussa yli 13'000 dollaria ja nyt, vuoden 2019 alkaessa yhden bitcoinin arvo on enää vajaat 4'000 dollaria. Arvosta on sulanut vuodessa hulppeat 69 prosenttia.

Samaa hurjaa kyytiä on tarjoiltu myös monen muun kryptovaluutan osalta.

Hyvänä puolena tässä on tietysti se, että näytönohjaimia itselleen rohmuavat kryptovaluutan louhijat eivät enää häiriköi näytönohjainmarkkinoita ja näytönohjainten hinnat ovatkin taas tasaantumassa pelaajille ystävällisemmälle tasolle.

Puhelimessani on kolo

Applehan sen aloitti. Ja kaikki muut matkivat. Vuonna 2018 valmistettu, kalliimman hintaluokan puhelin sisältää lähes satavarmasti paljon parjatun näyttöloven, oli valmistaja mikä tahansa.

Vuoden mittaan näyttölovea kyllä saatiin pienennettyä merkittävästi, ensin pisaramaiseksi ja sitten vielä pienemmäksi. Ja aivan loppuvuodesta nähtiin ensimmäisissä puhelimissa näyttöloven katoaminen kokonaan (mm. Huawei ja Samsung), kun osa valmistajista keksikin tehdä puhelin näyttöön reiän, josta etukamera kurkistelee.


Samalla tietysti myös näytöt kasvoivat peittämään oikeasti koko puhelin etupuolen pinta-alan. Tämä muutti myös lähes kaikkien kalliimman hintaluokan puhelinten näyttöjen kuvasuhdetta voimakkaasti "pitkulaisemmaksi": aiemmasta perinteisestä 16:9 -kuvasuhteesta ollaan siirrytty jo 19:9 kuvasuhteeseen joissain puhelinmalleissa.

Fortnite

Vuotta 2018 on vaikea pistää pakettiin mainitsematta peliä nimeltä Fortnite. Ympäri maailmaa teinien ja esiteinien vanhemmat kiroavat pelin nimen kuullessaan. Mutta niin vain ilmaiseksi pelattava PC-peli tuli ja jyräsi - ja laajeni samalla sekä konsoleihin että mobiiliin. Ja teki siinä sivussa oheissälää myymällä lähes kolme miljardia euroa liikevaihtoa Epicin kassaan.

Fortnite on ollut kiistatta vuoden suosituin peli ja sen battle roayle -pelitila on vaikuttanut - ja tulee vaikuttamaan - valtavasti myös muiden pelistudioiden pelien kehitykseen.

Fortnite oli myös ensimmäinen peli, joka onnistui pistämään parikin teknologia-alan jättiläistä polvilleen. Pelin kehittänyt Epic ei suostunut maksamaan 30 prosenttia pelin liikevaihdosta perinteisille jakelukanaville ja sen seurauksena Fortniten Android-versio on ollut opettamassa kymmenille miljoonille Android-käyttäjille sen, miten Googlen Play-kaupan ulkopuolelta ladataan ja asennetaan ohjelmia puhelimeen. Tietoturvan kannalta tämän ns. sideloadin opettaminen vastaa tietysti samaa kuin alakouluikäisille pitäisi lyhyen oppitunnin rynnäkkökiväärin käytöstä.

Myös Sony joutui nöyrtymään ja mahdollistamaan moninpelin eri alustojen välillä - Epic kieltäytyi julkaisemasta peliä Playstationille, jos ominaisuutta ei saada käyttöön.

Fortniten Android-versio oli samalla myös ensimmäinen supersuosion kerännyt mobiilipeli, joka asetti kovat vaatimukset puhelimesta löytyvälle raudalle. Onkin mielenkiintoista nähdä tuleeko tälle trendille jatkoa ja muodostuuko "pelikännyköistä" oikeasti joskus merkittävä puhelinsegmentti. Nythän tuohon segmenttiin on jo olemassa kourallinen puhelinmalleja, mutta isoimmilta valmistajilta ei ole ollut mitään silmin nähtävää kiirettä pelaajien kosiskeluun.

GDPR

Koko alkuvuoden teknologia-alalla keskustelua aiheutti EU:n toukokuussa 2018 voimaan tullut uusi yksityisyydensuojalainsäädäntö, GDPR. GDPR antoi EU-maiden kuluttajille nipun oikeuksia digimaailmassa, joita heillä ei ole aiemmin ollut.


Näihin oikeuksiin kuuluvat mm. oikeus tulla unohdetuksi ja oikeus tietää siitä, mitä heistä kerätyillä tiedoilla tehdään.

Häslinki oli kova aiheen tiimoilta, mutta lopulta kuluttajille päin näkyviä muutoksia ei valtavasti tullut - ainoastaan aiemmat keksikyselyt muuttuivat monimutkaisemmiksi sekä Suomessa että ulkomailla. Myös jotkut yhdysvaltalaiset sivustot blokkasivat EU-alueelta tulevat käyttäjät kokonaan pois palveluistaan.

Myös GDPR:n aiheuttamista muutoksista palveluiden ikärajoihin kohkattiin: mm. WhatsApp nosti oma-aloitteisesti palvelunsa ikärajan 16 vuoteen vaikka laki ei tätä suoranaisesti vaatinutkaan.

Pölyn laskeuduttua GDPR todennäköisesti selkeytti yksityishenkilöiden oikeutta omiin tietoihinsa ympäri maailmaa, vaikka laki koskeekin nimellisesti pelkästään EU-kansalaisia. Myös erilaiset listoja keräävät tahot joutuvat tarkistamaan omaa toimintaansa - tapahtuipa henkilötietojen keruu sitten verkossa tai ihan vain muistivihkon reunaan.

Taittuvat puhelimet tulivat vihdoinkin

Olemme uutisoineet todennäköisesti jo kymmenen vuoden ajan siitä, miten milloin mikäkin yhtiö on "aivan kohta" tuomassa markkinoille taittuvalla näytöllä varustettuja puhelimia. Mutta aina huhut ovat jääneet huhuiksi.

Mutta tänä vuonna tuo kauan odotettu läpimurto vihdoin tapahtui ja Samsung julkaisi ensimmäisen taittuvanäyttöisen puhelimensa. Puhelin toki tulee myyntiin vasta vuonna 2019, mutta virstanpylväs on silti jo saavutettu.

Seuraavaksi pitääkin sitten pohtia sitä, mihin ihmeeseen taittuvaa näyttöä oikein tarvitaan - ja moniko siitä on valmis maksamaan pyydetyn hinnan, joka vaikuttaa hilautuvan lähemmäs kahta tuhatta euroa.

Netflix muutti maailman - ja saa kilpailijoita

Netflixille naureskeltiin aikanaan, niin Suomessa kuin muuallakin. Mutta nyt Netflix on käytännössä synonyymi verkon videopalveluille ja jokaisella lienee ainakin joku tuttu, joka palvelua tilaa.


Yksi Netflixin konkreettinen uhri nähtiin Suomessa vuonna 2018, kun perinteikäs videovuokrausketju Makuuni ajautui konkurssiin.

Netflix kaataa miljardeja ja miljardeja euroja vuositasolla sisällön ostamiseen ja tuottamiseen ja pyrkii rakentamaan itselleen mediaimperiumia, joka olisi niin iso, että sitä ei voida enää haastaa.

Mutta haastajia riittää. Suomessakin on tänä vuonna avattu sekä uusittu Viasatin verkkopalvelu että Discoveryn kanavien oma Dplay-palvelu, jotka pyrkivät nappaamaan oman siivunsa markkinoista itselleen.

Lisäksi ensi vuonna soppaa tulevat hämmentämään todelliset jättiläiset, kun sekä Apple että Disney avaavat omat videopalvelunsa globaalisti.

Kilpailu on samalla pirstonut markkinaa niin, että videopiratismi onkin noussut ensimmäistä kertaa vuosiin. Kuluttajat vaikuttavat olemaan valmiita maksamaan yhdestä palvelusta, mutta haluavat sen kautta kaiken kiinnostavan sisällön. Kun näin ei ole, piratismin kautta haetaan se kiinnostava sisältö, mitä siitä palvelusta ei löydy, josta jo maksetaan.

Telia ostoksilla, esport pääsi linnaan, tuleva tekijänoikeusdirektiivi, ...

Paljon muutakin mahtui vuoteen 2018. Telia oli ostoslistan kanssa liikenteessä ja osti vuoden aikana itselleen sekä MTV-kanavaperheen emoyhtiöineen että Assembly-tietokonetapahtuman. Myös jääkiekon Liiga siirtyi syksyllä Telialle, joten yhtiö on tosissaan tekemässä itsestään muutakin kuin pelkkää kaistaa myyvää tahoa.


Elektronisen urheilun nousu näkyi myös alasta mitään tietämättömille viimeistään siinä vaiheessa, kun tasavallan presidentti kutsui itsenäisyyspäivän juhliin Dota 2-pelin suomalaiset maailmanmestarit.

Myös EU:ssa valmisteilla oleva uusi tekijänoikeusdirektiivi on ollut tapetilla pitkin vuotta: Google ja monet teknologiafirmat ovat äänekkäästi vastustaneet ehdotusta - ja monet perinteisen median tahot ovat kannattaneet direktiiviehdotusta vähintään yhtä äänekkäästi.

Ja mahtuihan vuoteen vaikka ja mitä.. Teslan lähettäminen avaruuteen; veikkailut Amazonin rantautumisesta Suomeen (jotka eivät ainakaan toistaiseksi pitäneet paikkaansa), sormenjälkilukijoiden siirtyminen osaksi puhelinten näyttöjä - ja paljon, paljon muuta.

AfterDawn vuonna 2018

AfterDawnille vuosi 2018 oli uuden rakentamisen vuosi, vaikka valmista ei vielä monenkaan asian osalta ole.

Helmikuussa siirsimme kaikki sivustomme käyttämään salatua https-yhteyttä, jolloin saimme myös tietoturvan monelta osin paremmalle tolalle.

Kevättalvella tapahtui lisääkin, kun julkaisimme AfterDawnin virallisen Android-sovelluksen. Sovellus tuo kaikki AfterDawnin, Puhelinvertailun ja Hardware.fi:n uutiset, aina vuodesta 1999 alkaen, yhteen sovellukseen. Ilmaiseksi ja kevyesti.

Sovelluksestamme on myös pidetty, vaikka emme ole sitä kauheasti "tuputtaneetkaan" - latauksia on kertynyt mukiinmenevä määrä. Mikä tärkeintä, sovelluksen käyttäjäarvioiden keskiarvo pyörii 4,5 tähden hujakoilla, joka on uutissovellukselle varsin kunnioitettava luku. Kannattaa kokeilla, jos ei ole tullut asennettua jo aiemmin.


Syksyllä uutistiimimme sai vahvistusta, kun uutistoimitukseemme tuli uutena kasvona mukaan Jami Virtanen. Jamin kädenjälkeä näkee kaikissa sivustoissamme, sekä uutisten että arvostelujen puolella.

Alkanut vuosi 2019 tulee olemaan AfterDawnille merkittävä merkkipaalu: AfterDawn täyttää kesällä 20 vuotta. Juhlavuosi tulee menemään työn merkeissä ja toivottavasti saamme osan isommista projekteista julkistettua jo viimeistään syntymäpäivien aikoihin.

Hyvää uutta vuotta 2019!

Kuten aina, haluaisin kiittää kaikki nykyisiä ja entisiä työntekijöitämme, käyttäjiämme, moderaattoreitamme ja yhteistyökumppaneita kuluneesta vuodesta. Ja samalla toivotan oikein hyvää uutta vuotta vuodelle 2019 koko AfterDawnin puolesta!

-Petteri Pyyny, tj (t: @pyyny)
AfterDawn

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT