AfterDawn logo

Käsittämätön 195 gigapikselin kuva vetää sanattomaksi: voit zoomata lähes mihin tahansa - katso ja kokeile

AfterDawn AfterDawn
5 kommenttia

Kiinalainen yhtiö Jingkun Technology, joka tunnetaan myös nimellä BigPixel, on julkaissut verkossa kuvan Shanghaista, joka mykistää tarkkuudellaan. Pilvenpiirtäjästä otettu kuva on tarkkuudeltaan käsittämättömät 195 gigapikseliä.

195 gigapikselin tarkkuutta on lähes mahdotonta käsittää, kun parhaissakin järjestelmäkameroissa ja kännykkäkameroissa puhutaan korkeintaan kymmenistä megapikseleistä. 195 gigapikseliä on siis 195 000 megapikseliä eli kuva on lähes kaksikymmentätuhatta kertaa tarkempi kuin paremman luokan kännykällä otetut kuvat ovat.

Panoraamakuva on otettu Shanghaissa sijaitsevasta Oriental Pearl Tower -pilvenpiirtäjästä. Kuvat on otettu useamman kuukauden aikana ja kursittu yhdeksi valtavaksi kuvaksi kuvia yhdistelevällä tekniikalla.

Mutta turhaata tätä on numeroiden valossa oikeastaan yrittääkään selittää, vaan kannattaa kokeilla itse ja zoomailla sekä poispäin että mahdollisimman pitkälle tiettyyn yksityiskohtaan kuvassa.

Kuvaa pääset ihmettelemään täältä.

AfterDawnin Nopeat

"AfterDawnin Nopeat" ovat nopeita löytöjä Internetin syövereistä, jotka ovat meidän mielestämme jollain tavalla kiinnostavia, hauskoja tai ajankohtaisia. Ne eivät kuitenkaan ole (välttämättä) merkittäviä aiheeltaan tai eivät sovi tyypilliseen uutistuotantoomme aiheensa puolesta, joten emme kirjoittaneet aiheesta pidempää uutista, vaan julkaisemme löydöksemme nopeana video-, kuva- tai linkkivirtana. Tämä osio on kokeellinen ja toivommekin näistä "nopeista" nostoista palautetta teiltä, käyttäjämme.

5 KOMMENTTIA

ToweriLi1/5

Miten on mahdollista että toimittaja kirjoittaa samaan artikkeliin ensin:
"kamera on lähes kaksikymmentätuhatta kertaa tarkempi kuin valtaosassa paremmista kännyköistä"

Ja sitten perään:
"Kuvat on otettu useamman kuukauden aikana ja kursittu yhdeksi valtavaksi kuvaksi kuvia yhdistelevällä tekniikalla"

Nämä kaksihan ovat toisensa ehdottomasti poissulkevat lausunnot. Jos (ja kun) kuva on koostettu useista osakuvista, ei sen kameran tarvitse olla tavallista kännykkäkameraa kummoisempi - jos kuvia on otettu koosteeseen ne 20 000 kpl.

Missään tapauksesa kuvakomposition kokonaispikselimäärä ei kerro yhtään mitään sen kameran resoluutiosta, millä osakuvat on otettu.

dRD2/5

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ToweriLi:

Miten on mahdollista että toimittaja kirjoittaa samaan artikkeliin ensin:
"kamera on lähes kaksikymmentätuhatta kertaa tarkempi kuin valtaosassa paremmista kännyköistä"

Ja sitten perään:
"Kuvat on otettu useamman kuukauden aikana ja kursittu yhdeksi valtavaksi kuvaksi kuvia yhdistelevällä tekniikalla"

Nämä kaksihan ovat toisensa ehdottomasti poissulkevat lausunnot. Jos (ja kun) kuva on koostettu useista osakuvista, ei sen kameran tarvitse olla tavallista kännykkäkameraa kummoisempi - jos kuvia on otettu koosteeseen ne 20 000 kpl.

Missään tapauksesa kuvakomposition kokonaispikselimäärä ei kerro yhtään mitään sen kameran resoluutiosta, millä osakuvat on otettu.

Totta, korjattu kuvan resoluutioksi, ei kameran.

arivesa3/5

Rullatessa kuvan keskeltä niin lähelle kuin voi, näkyy ihmisiä roskiksen vieressä. Jollakin on moinen tarkkuus kuvattu, ei kerrota millä, mutta mitään tekoa sillä ei ole kännykkäkameroiden kanssa tuolta etäisyydeltä.
K-Zoomini yltää kännyköistä pisimmälle 10x optisella zoomilla ja 20 Mpix resolla, mutta mallikuvan kameroilta on vaadittu paljon enemmän.

Näyttökin vaikuttaa yhtä huimalta.

ToweriLi4/5

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti arivesa:

Rullatessa kuvan keskeltä niin lähelle kuin voi, näkyy ihmisiä roskiksen vieressä. Jollakin on moinen tarkkuus kuvattu, ei kerrota millä, mutta mitään tekoa sillä ei ole kännykkäkameroiden kanssa tuolta etäisyydeltä.

Kuva on komposiitti. Iso kuva koostuu suuresta määrästä pienikokoisia (lähi-)kuvia. Zoomattaessa kuvaa rajataan näkymää laajasta koosteesta aina pienempään määrään yksittäiskuvia - päätyen lopulta yhteen täysresoluutiokuvaan.


arivesa5/5

Siltä tuo vaikuttikin, en vain älyä kuinka se toteutetaan. Pointti: jotkut puhuivat asiayhteydessä jopa kännykkäkameroiden resosta! Ei todella liity aiheeseen mitenkään.
Mutta hieno kooste, ei usein näe.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT