AfterDawn logo

Näin paljon YouTube -videon katselu kuluttaa dataa

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
8 kommenttia

Suomessakin myydään datarajoitettuja kännykkäliittymiä, joten on hyvä tietää toisinaan paljonko mikäkin aktiviteetti oikein kuluttaa kaistaa. Lisäksi oman kotiverkon kuormitusta on syytä arvioida, kun harkitaan sitä, millainen netti kotiin pitäisi hankkia.

YouTubea katsellaan valtavia määriä vuorokaudessa, mutta harva tietää kuinka paljon videoiden katselu oikein kuluttakaan kaistaa. Siksi kasasimme eri lähteistä yhteenvedon siitä, miten paljon erilaiset YouTube-videot kuluttavat kaistaa.

YouTube-videoiden kaistan / datan kulutus on suorassa suhteessa siihen, millä laadulla videota haluaa katsoa. Luonnollisesti eniten dataa käyttävät tarkimmat videot, kuten 4K -videot.

Alla taulukko siitä, paljonko YouTube-video vie kaistaa yhden minuutin aikana sekä yhden tunnin aikana suoratoistettaessa sitä halutulla tarkkuudella:

Videon laatusiirtonopeusminuutissatunnissa
144p / 30fpsheikko laatu0,08 Mbps0,60 MB0,04 GB
240p / 30fpsheikko laatu0,37 Mbps2,83 MB0,17 GB
360p / 30fpsheikko laatu0,72 Mbps5,41 MB0,32 GB
480p / 30fpstavallinen tarkkuus1,0 Mbps7,50 MB0,45 GB
720p / 60fpsHD / teräväpiirto3,0 Mbps22,50 MB1,35 GB
1080p / 60fpsFullHD / teräväpiirto3,8 Mbps28,31 MB1,70 GB
1440p / 60fpserittäin tarkka8,9 Mbps66,85 MB4,01 GB
2160p / 60fps4K20,0 Mbps150,00 MB9,00 GB


Kuten yllä oleva taulukko kuvaa, hyvinkin tavallisella 1080p -tarkkuudella eli ns. FullHD-tarkkuudella videoita katsittaessa esimerkiksi 5 gigatavun kuukausittainen dataraja tulee vastaan jo alle kolmen tunnin YouTube-katselulla. Vaihtamalla tarkkuuden 480p -tarkkuuteen voidaankin videoita katsella samalla datan kulutuksella jo yli 11 tunnin ajan. Tämä kannattaa pitää mielessä etenkin ulkomailla verkkoa käytettäessä, jossa datamaksut nousevat helposti pilviin.

Taulukosta näkee myös hyvin, kuinka nopean nettiyhteyden tarvitsee, jos haluaa katsella tietyllä laadulla olevaa YouTube-videota. 10 Mbps liittymä ei riitä 4K-videon katseluun lainkaan ja jos perheessä kaksikin ihmistä katselee FullHD -videota YouTubesta yhtäaikaa kodin WLANin yli, alkaa 10 Mbps liittymästä loppumaan muulle käytölle puhti nopeasti.

Taulukossa mainittu fps tarkoittaa sitä, kuinka usein kuva vaihtuu sekunnissa (frames per second) ja esimerkikin 144p kuvaa videon pystytarkkuutta (eli kuvassa on 144 pikseliä pystysuunnassa). Alle 480p -tarkkuuden videot ovat usein nykysilmään rosoisia ja karkeita - mutta esimerkiksi mobiililaitteilla katseltaessa 720p -tarkkuuden ylittävät videot ovat harvoin järkeviä valintoja saatavaan hyötyyn ja suurempaan kaistankulutukseen suhteutettuna.

YouTubessa videon toiston laatua voi vaihtaa helposti videon oikeasta alakulmasta löytyvästä asetusvalikosta, alla olevan kuvan tavoin:

Vaihda videon laatua YouTubessa

Hieman täsmennystä tekniikasta enemmän kiinnostuneille:

YouTube käyttää videoissaan CBR-pakkausta ja alunperin Googlen kehittämää VP9 -videokodeekkia. Kun uusi video lisätään YouTubeen, lisätystä videosta tehdään useita eri versioita, kullekin tarkkuudelle, siten että kunkin tarkkuuden videon bittivirta on aina sama (constant). Eli minuutin mittainen video mustaa ruutua, 4K tarkkudella, vie saman verran kaistaa kuin monimutkainen luontodokumenttikin.


Videota voidaan pakata myös vaihtelevalla bittivirralla, jolloin kuvan "monimutkaisuus" vaikuttaa vaadittuun bittivirtaan (variable bitrate), mutta valtaosa verkon videopalveluista ei kyseistä tekniikkaa käytä.

Hitailla yhteyksillä YouTube vaihtaa käyttäjälle tarjottua tarkkuutta dynaamisesti, jos käyttäjän verkkoyhteyden nopeus ei riitä tarkimpaan laitteen kykenevään laatuun/tarkkuuteen.

Muotattu 20.12.2018: Tarkennettu bittivirran määritelmää ja korjattu kohtia tekstistä ja lisätty puuttuva ykkönen 4K-videon minuutin datakulutukseen

8 KOMMENTTIA

YritysHyva0-6 (vahvistamaton)1/8

Hohhoijaa..
eli encodaus, ja tiedostomuoto vaikuta ollenkaan.
tai se mitä video sisältää..

1080p Videon saa helposti syömään 10Mbps kunhan video on riittävän yksityiskohtainen ja värikäs. Ja sisältää paljon elementtejä.
sitten taas jos yli kompressoidaan, nii päästää toiselle puolelle helposti.

Tai jos Video on vain musta ruutu, niin saadaan nopeasti datan tarve alle 2mbps.

DeNiWar2/8

"4K-tarkkuudella videoiden katselu onkin usein varsin turhaa, sillä hyvin harvasta kotitaloudesta löytyy vieläkään laitehydistelmiä, joilla 4K-videoita voisi katsella YouTubesta. Tällöin onkin järkevä laskea asetuksista katseltavan videon laatua hieman, esimerkiksi 1080p eli FullHD-tarkkuuteen."

Toimittaja elää kivikaudella eikä ole huomannut että Youtube osaa tunnistaa minkälaisella laitteistolla käyttäjä videoitaan katselee, jos näyttölaitteena on näyttö tai televisio joka toimii 4K tarkkuudella ja internet-yhteyden kaista riittää niin youtube toistaa videoita 4K tarkkuudella ellei käyttäjä pienempää tarkkuutta ole määrännyt.
Jos taas laitteisto tai sen näyttölaite ei tue 4K tarkkuutta niin Youtube toistaa videoita näyttölaitteen maksimiresoluutiolla, eikä edes yritä 4K tarkkuutta.

dRD3/8

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti YritysHyva0-6:

Hohhoijaa..
eli encodaus, ja tiedostomuoto vaikuta ollenkaan.
tai se mitä video sisältää..

1080p Videon saa helposti syömään 10Mbps kunhan video on riittävän yksityiskohtainen ja värikäs. Ja sisältää paljon elementtejä.
sitten taas jos yli kompressoidaan, nii päästää toiselle puolelle helposti.

Tai jos Video on vain musta ruutu, niin saadaan nopeasti datan tarve alle 2mbps.

20 vuotta videonpakkauksesta kirjoittaneena, toki, on tuota tietoa aika paljonkin.

Kyseiset luvut pohjautuvat YouTuben käyttämän VP9-videokodeekin bittivirtaan, jota YouTube käyttää kullekin tarkkuudelle, kiinteällä bittivirralla.

Eli YouTube ei oman ilmoituksen - ja muutaman testin perusteella - käytä dynaamista bittivirtaa striimauksessaan, vaan nimenomaan kiinteää bittivirtaa kullekin laadulle.

Eli kyllä, itse kun pakkaat videoita, tuo pitää paikkaansa. Mutta YouTube kun pyöräyttää lisätystä 4K/60fps -videosta omille palvelimilleen kaikki nuo N versiota valmiiksi, niiden koot ovat kiinteät, kaiken sen tiedon mukaan mitä heidän datasheeteistään nyt löytyi.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti DeNiWar:

"4K-tarkkuudella videoiden katselu onkin usein varsin turhaa, sillä hyvin harvasta kotitaloudesta löytyy vieläkään laitehydistelmiä, joilla 4K-videoita voisi katsella YouTubesta. Tällöin onkin järkevä laskea asetuksista katseltavan videon laatua hieman, esimerkiksi 1080p eli FullHD-tarkkuuteen."

Toimittaja elää kivikaudella eikä ole huomannut että Youtube osaa tunnistaa minkälaisella laitteistolla käyttäjä videoitaan katselee, jos näyttölaitteena on näyttö tai televisio joka toimii 4K tarkkuudella ja internet-yhteyden kaista riittää niin youtube toistaa videoita 4K tarkkuudella ellei käyttäjä pienempää tarkkuutta ole määrännyt.
Jos taas laitteisto tai sen näyttölaite ei tue 4K tarkkuutta niin Youtube toistaa videoita näyttölaitteen maksimiresoluutiolla, eikä edes yritä 4K tarkkuutta.

Ah, totta, korjataan tuo. Mutta toisaalta "sitä tarkinta mihin laitteesi pystyy, ei kannata välttämättä käyttää" -argumentti on edelleen se jutun pihvi: sillä saa helposti hitaamman kotitalouden WLANin tukkoon - tai vaikkapa ulkomailla ollessa datarajat paukkumaan.

user_org (vahvistamaton)4/8

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:


Kyseiset luvut pohjautuvat YouTuben käyttämän VP9-videokodeekin bittivirtaan, jota YouTube käyttää kullekin tarkkuudelle, kiinteällä bittivirralla.
.


Uutisessa mainitaan vaihtelevalla bittivirralla pakkaamminen, mutta tosiaankin sanotaan että ei (juuri) käytetä.

Google/Yotube sivuilla kyllä mainitaan varsin isot vaihteluvälit, Jos kiinteä väite pitää paikkansa niin kuullostaa lähinnä kaistantuhlaukselta jos YouTube "lähettää" kaikki tuoreemmat jollain samalla kiinteällä bittivirralla (tarkkuudesta riippuen).

Jolloin on ihan hyvä jä tarkeä ohje valita mahdollisimman pieni tarkkuus, mutta joissain tapauksissa voi olla tarvetta tarkkuudelle.

Googlen on ehkä turha ihmetellä jos operaattorit välillä kritisoi ko palveluiden kaistankulutusta.

dRD5/8

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:


Kyseiset luvut pohjautuvat YouTuben käyttämän VP9-videokodeekin bittivirtaan, jota YouTube käyttää kullekin tarkkuudelle, kiinteällä bittivirralla.
.


Uutisessa mainitaan vaihtelevalla bittivirralla pakkaamminen, mutta tosiaankin sanotaan että ei (juuri) käytetä.

Google/Yotube sivuilla kyllä mainitaan varsin isot vaihteluvälit, Jos kiinteä väite pitää paikkansa niin kuullostaa lähinnä kaistantuhlaukselta jos YouTube "lähettää" kaikki tuoreemmat jollain samalla kiinteällä bittivirralla (tarkkuudesta riippuen).

Jolloin on ihan hyvä jä tarkeä ohje valita mahdollisimman pieni tarkkuus, mutta joissain tapauksissa voi olla tarvetta tarkkuudelle.

Googlen on ehkä turha ihmetellä jos operaattorit välillä kritisoi ko palveluiden kaistankulutusta.

CBR:n eli kiinteän bittivirran valinta liittyy todennäköisesti kahteen seikkaan:

1) Se on ennustettavaa, eli systeemi tietää tasan miten paljon kaistaa se vaatii -> voidaan vaihdella tarkkuutta lennosta, jos käyttäjän kaista vaikuttaa menevän tukkoon.

2) Sen pakkaus on nopeampaa. VBR-pakkaus käytännössä kannattaa tehdä useammalla videon läpiajolla, jolloin pakkaus on väistämättä hitaampaa. Ja YouTubeen kun videoita tulee aika reipasta tahtia sisään, tuollakin on merkitystä todella paljon miten nopeasti videoita saadaan ns. uunista ulos.

user_org (vahvistamaton)6/8

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:


2) Sen pakkaus on nopeampaa. VBR-pakkaus käytännössä kannattaa tehdä useammalla videon läpiajolla, jolloin pakkaus on väistämättä hitaampaa. Ja YouTubeen kun videoita tulee aika reipasta tahtia sisään, tuollakin on merkitystä todella paljon miten nopeasti videoita saadaan ns. uunista ulos.


Eli sen mikä serveri päässä säästetään tulee käyttäjän maksettavaksi.

Sitä toivois että nämä olisi juuri niitä missä palvelinpäässä tehtäisiin työ.

YouTubella varmaan tuo ongelma että sisältö ladataan palveluun paljon, josta vain osaa katsotaan, jolloin kakkos tavaran kohtaan ei kannata panostaa, mutta voisi sitä ajatella että ne mitä kulutetaan työstettäsiin optimoidummin.

Uutisessa mainittiin että valtaosa menee kiinteällä, eli osalla tuollianen selitys on heikompi, no osalla varmaan sisältö semmoista että ongelmakin on vähäisempi.

dRD7/8

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:


YouTubella varmaan tuo ongelma että sisältö ladataan palveluun paljon, josta vain osaa katsotaan, jolloin kakkos tavaran kohtaan ei kannata panostaa, mutta voisi sitä ajatella että ne mitä kulutetaan työstettäsiin optimoidummin.

Varmasti joissain videoissa saattavat teknisesti kokeillakin VBR-pakkausta, mutta tosiaan omissa testeissä huomattiin, että kaikki mitä kokeiltiin, meni kiinteällä bittivirralla. Ja tätä tukee tosiaan myös ne harvat dokumentit mitä asiasta äkkiseltään löydettiin.

G0lden_Kebab8/8

1000M kuitunetti niin eipä oo tullu kateltua, ulkomaille menin viimeksi 20 vuotta sitten jollei tallinnaa lasketa. liittymässäkin on ilmainen baltia data. USA:n porukoita varmasti erittäin koskettava info kun siellä vissiin on vieläkin katot.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT