AfterDawn logo

Wi-Fi-tekniikoiden nimet pistetään uusiksi – Arvaatko mikä on Wi-Fi 5?

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Langattoman lähiverkkoteknologian nimissä on käytetty perustason käyttäjän näkökulmasta outoa strategiaa, sillä teknologioiden nimet alkavat mystisellä numerosarjalla 802.11 ja päättyy johonkin kirjaimeen tai kirjainpariin. Jos asiaa ei sen paremmin tunne, niin eri teknologioiden uutuutta ja paremmuutta on hankala verrata toisiinsa.

Tämän perusongelman takia lähiverkkostandardeja kehittävä Wi-Fi Alliance on päättänyt teknologiat uudelleen. Jatkossa IEEE 802.11n tulee kantamaan nimeä Wi-Fi 4 ja 802.11ac tulee olemaan vastaavasti Wi-Fi 5. Näitä vanhemmat teknologiat säilyttävät nykyiset nimensä. Sen sijaan kehiteillä oleva 802.11ax-standardi tullaan saattamaan markkinoille Wi-Fi 6 -nimellä.

Uuden nimeämiskäytännön tavoitteena on erottaa eri sukupolven teknologiat toisistaan paremmin. Samalla loppukäyttäjälle tulee paremmin ilmi, että eri standardeilla saattaa olla huomattavia eroja. Kirjaimen muutos nimen perässä ei välttämättä kieli suuresta muutoksesta.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT