AfterDawn logo

Uutistoimistot haikailevat vihatun tekijänoikeusuudistuksen perään – Google ja Facebook halutaan maksumiehiksi

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Eurooppalaiset uutistoimistot ovat julkaisseet yhteisen kannanoton yhdysvaltalaisia verkkojättejä vasaan. Uutistoimistot syyttävät Googlea ja Facebookia heidän tuottaman sisällön varastamisesta. Riistämällä sisällön omille alustoilleen, Google ja Facebook tienaavat mainoksilla, vaikkeivät ole osallistuneet sisältöjen tuottamisen kustannuksiin lainkaan.

Kannanoton allekirjoittaneet 20 uutistoimistoa vaativat Google ja Facebookia jakamaan uutisten tuottamaa liikevaihtoa. Apuun huudetaan Euroopan parlamenttia, jolta vaaditaan lainsäädännöllisiä toimia "groteskin epätasapainon" korjaamiseksi. Mukana ovat esimerkiksi Ranskan Agence France-Presse, Britannian Press Association, Saksan Deutsche Presse-Agentur sekä suomalainen STT.

Kivenä kengässä on esimerkki kysymys uutiskuvista, joiden suuria tuottajia uutistoimistot ovat.

Jutun taustalla on heinäkuussa kaatunut kiistelty tekijänoikeusreformi, jonka piti tuoda helpotusta tilanteeseen pakottamalla verkkojättejä maksamaan esittämästään sisällöstä. Kyseessä olisi ollut jonkinlainen linkkivero.


Uutistoimistojen etuja oltaisiin ajettu artikloilla 11 ja 13. Kyseisiä artikloja vastustettiin kiihkeästi, koska niiden koettiin kieltävän käytännössä meemit ja erilaiset remixit sekä tehnyt verkkopalvelut vastuullisiksi esittämästään sisällöstä (esimerkiksi käyttäjien luomasta sisällöstä).

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT