AfterDawn logo

Netflixin uhri; Makuuni konkurssiin, Suomessa enää Filmtown jäljellä - kohauttivat olkiaan 5 vuotta sitten Netflixille

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
10 kommenttia

Videovuokraamo Makuuni on hakeutunut konkurssiin. Vuonna 1985 perustettu yhtiö, joka oli aikanaan Suomen suurin videovuokrausketju, on viimeisin suoratoistopalveluiden uhri.

Makuuni ajautui yrityssaneeraukseen jo kesällä, mutta ei selvinnut enää siitä kuivin jaloin ja yhtiö on asetettu konkurssiin. Samalla kaikki Makuunin myymälät on suljettu ympäri Suomea. Aiheesta kertoi ensimmäisenä Hämeen Sanomat.

Helteinen kesä oli Ylen mukaan todennäköisesti viimeinen niitti Makuunille, sillä tärkein kivijalassa toimiva kilpailija, Filmtown, kertoo heinäkuun helteiden tipauttaneen Filmtowninkin liikevaihtoa 40 prosenttia alaspäin.

Filmtown onkin Makuunin konkurssin jälkeen viimeinen Suomessa toimiva videovuokrausketju. Filmtown ei ole lähtenyt lainkaan suoratoistobisnekseen, jota Makuuni epäonnistuneesti kokeili viime vuodet. Kilpailijan kadottua maisemista, Filmton harkitseekin nyt mm. Ouluun laajentamista, jossa Filmtownilla ei ole ollut enää vuosiin omaa liikettä.


Maailman tunnetuin videovuokrausketju Blockbuster hävisi pelin Netflixille ja kumppaneille jo aiemmin ja ajautui konkurssiin vuonna 2010. Blockbuster oli perustettu samana vuonna kuin Makuuni, eli 1985.

Vielä viisi vuotta sitten suomalaiset videovuokraamot kohauttelivat olkiaan Netflixille ja kertoivat sen merkityksen olevan pienempi kuin vaikkapa säällä. 10 vuotta sitten Makuunin liikevaihto oli 24 miljoonaa euroa, mutta viime vuonna enää 7 miljoonaa euroa.

10 KOMMENTTIA

Dafly1/10

Käsittämätöntä kun on ollut näinkin kauan pystyssä. Suomessa paljon konservatiivista porukkaa. Leffat on saanut netistä helpomalla jo vuosikausia. Myös irtokarkit kiskurihintaisia Makuuneissa, jos verrataan tavaratalojen tarjouksiin ja normaalihintoihinkin. Ei ole vaikeata arvata että Filmtown on seuraava raato.

p2pman2/10

Netflixistä puuttuu monia tunnettuja elokuvia ja siellä on paljon tusinatavaraa. En ollut tyytyväinen. Videovuokraamoihin sentäs tulee kaikki uudet elokuvat saataville.

Vanhakanto (vahvistamaton)3/10

Koskahan näihin uutisiin saadaan asiat oikein? Nyt konkurssiin hakeutunut Makuuni Oy on perustettu 2005, kun aikaisemmin ketjua hallinnut Videofirma Makuuni Ky hakeutui konkurssiin ja Makuuni Oy:n perustajat osti liiketoiminnan. Ainoa maininta vuodesta 1985 löytyy Makuunin sivuilta, mutta sillekkään ei mitään todisteita. Videofirma Makuuni Ky on saanut Y-tunnuksen 1997, eikä sitäkään ole merkitty toimintaansa lopettaneeksi.

dRD4/10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Vanhakanto:

Koskahan näihin uutisiin saadaan asiat oikein? Nyt konkurssiin hakeutunut Makuuni Oy on perustettu 2005, kun aikaisemmin ketjua hallinnut Videofirma Makuuni Ky hakeutui konkurssiin ja Makuuni Oy:n perustajat osti liiketoiminnan. Ainoa maininta vuodesta 1985 löytyy Makuunin sivuilta, mutta sillekkään ei mitään todisteita. Videofirma Makuuni Ky on saanut Y-tunnuksen 1997, eikä sitäkään ole merkitty toimintaansa lopettaneeksi.

Noo, firmoja saa perustettua ja lopetettua, mutta tällä kertaa vaikuttaa pysyvältä konkurssilta.

Mutta kyllä Makuuni on ollut olemassa jo 1980-luvulla, ihan noin niinkuin omakohtaisen muistinkin mukaan. Se, että vetävä firma on muutaman kerran vaihtunut, ei ole ollut oleellista. Mutta nyt ihan ketju on lopetettu, aiemmin vain taustalla ollut firma on vaihtunut, syistä jos toisestakin.

Hate0295/10

Ei se vielä niin varmaa näy olevan. link

Jos ostaja löytyy niin ainakin jollain asteella toiminnan voi olettaa jatkuvan.

digitalb6/10

Makuunilla oli kyllä jonkin aikaa nettivideovuokraamo toiminnassa ja yksi päivä sitten lappu luukulla. Itse en edes tue ulkomaisia streaming palveluita. Makuuni ei ole onnistunut uudistumaan eikä digitalisoitumaan mutta kyllähän porukka vielä vuokraa ainakin bluray leffoja.

jartar7/10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti p2pman:

Netflixistä puuttuu monia tunnettuja elokuvia ja siellä on paljon tusinatavaraa. En ollut tyytyväinen. Videovuokraamoihin sentäs tulee kaikki uudet elokuvat saataville.


Kyse ei ole pelkästä netflixistä vaan videoiden suoratoistopalveluista. Netflix loistaa erityisesti sarjoissa ja viaplay elokuvissa. Ihmisillä on käytön helppous mennyt elokuvien ilmestymisen edelle. Ei tarvitse hakea ja palautella levyjä minkä lisäksi leffan saa katsoa ilman aikarajoja. Ei ihme, että videovuokraamot eivät kannata...

pkaksp8/10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jartar:

Kyse ei ole pelkästä netflixistä vaan videoiden suoratoistopalveluista. Netflix loistaa erityisesti sarjoissa ja viaplay elokuvissa. Ihmisillä on käytön helppous mennyt elokuvien ilmestymisen edelle. Ei tarvitse hakea ja palautella levyjä minkä lisäksi leffan saa katsoa ilman aikarajoja. Ei ihme, että videovuokraamot eivät kannata...

Just tämä. Kyllä mä mielummin selaan leffavalikoimaa sohvalta käsin ja katottuani leffan laitan telkkarin kii. Ei tartte vaivautua palautteleen niitä leffoja.

R-Kioskihan tuossa taannoin kokeili ns. kertakäyttölevyjä joita ei tarttis palautella. No tuonhan nyt ties jo etukäteen että ihan paska idea. :D

kapiteeli9/10

Makuunin konkurssipesällä on uutisten mukaan varoiksi karkkia 1,2 miljoonan euron edestä. Tuo on ihan järjetön määrä.

Jos karkin tukkuhinta on n. 4 € /kg niin käytännössä Makuunilla oli varastoissa 300 000 kg karkkia ja jos asiakas ostaisi kerralla 100 g karkkierän niin varaston tyhjennys vaatisi 30 000 000 asiakaskäyntiä...

hillapulla10/10

Netflixin, ja lukuisten muiden suoratoistopalveluiden akilleenkantapää on alati vaihteleva sisältö, on jäänyt pari sarjaa kesken, koska ovat kadonneet kuin pieru saharaan ennen kuin ehti katsoa loppuun.

invidio.us/watch?v=PJoM2ksyo0M

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT