AfterDawn logo

JPEG-formaatista esiteltiin virtuaalilaseille sopiva versio

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
3 kommenttia

JPEG on kaikille tuttu kuvaformaatti, joka on ollut "aina olemassa", mutta kulisseissa sekin kehittyy jatkuvasti. Esimerkiksi nyt sen pohjalta on kehitetty uusi JPEG XS -niminen kuvaformaatti.

JPEG XS on kehitetty erityisesti sisältöä suoratoiston kautta esittäviä laitteita varten – se ei siis korvaa vanhaa JPEGiä, joka edelleen soveltuu erinomaisesti valokuvien pitkäaikaiseen taltioimiseen. Lyhytaikaiseen esittämiseen tarkoitettu XS-variaation hyödyntämiskohteita voisivat olla esimerkiksi VR-lasit, miehittämättömät lennokit ja itsestään ajavat ajoneuvot. XS-formaatissa on kiinnitetty erityistä huomiota tiedonsiirron viiveaikoihin.

Kuvaformaatin kehityksestä vastaava Joint Photographic Experts Group lupaa JPEG XS:n pakkauksen olevan visuaalisesti häviötön, joten pakkauksen ei pitäisi aiheuttaa silmin havaittavia muutoksia. Siinä missä tavalliset JPEG-algoritmit pakkaavat tiedostoa kertoimella 10, on XS:ssä kerroin vain 6. JPEG XS:ssä on keskitytty pakkauksen nopeuttamiseen sekä pakkauksen energiatehokkuuden parantamiseen.


JPEG XS:ää ei ole vielä hyväksytty virallisesti, mutta ainakin Euroopan avaruusjärjestö on kiinnostunut käyttämään formaattia satelliittien ottamissa kuvissa.

3 KOMMENTTIA

WinLix1/3

"joka edelleen soveltuu erinomaisesti valokuvien pitkäaikaiseen taltioimiseen."

Jos omistaa järkkärin niin en enää säilyttäisi sillä otettuja kuvia JPEG muodossa vaan muuttaisin ne RAW käsittelyn jälkeen häviöttömästi pakattuun tiffiin. Tiedostokoko kasvaa jpeg max laatuun nähden noin 10-20 mt eli ei todellakaan paljon.

Vaikkei laatueroja voisi nähdä niin säilyttäisin silti aina parhaalla laadulla.

user_org (vahvistamaton)2/3

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WinLix:

Tiedostokoko kasvaa jpeg max laatuun nähden noin 10-20 mt eli ei todellakaan paljon.


Tuossa se syy miksi jpeg jyrää, toki myös se laajatuki.
Kyse on muustakin kuin siitä levytilan hinnasta, se tuntuu jo siirtelyssä.

Kannatan toki sitä että valikoiduista kuvista joista on RAW versiot niin ne säästää. Tyypillisessä tavis tilanteessa niiden osuus pienin ja sitä käautta niiden hilloaminen jonnekkin ei välttämättä ole ongelma, jpg kopiot sitten voi olla siinä isossa kirjastossa.

HeikkiNN (vahvistamaton)3/3

Kaikki JPEG:n parannukset ja korvikkeet (JPEG 2000, JPEG XR...) ovat tähän mennessä lässähtäneet patentteihin. Jos formaatille ja siihen liittyville patenteille ei tarjota vapaata käyttöä, ei vaan ole löytynyt tähän mennessä pakottavaa syytä korvata vanhaa ja väsynyttä JPEG:iä.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT