AfterDawn logo

Bitcoinista syntyi jopa 10 miljardin dollarin riita – Keksijää vaaditaan maksumieheksi

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Bitcoinin keksijästä tiedetään lähinnä hänen käyttämä nimimerkki, Satoshi Nakamoto. Hänen henkilöllisyyttä on metsästetty huonolla menestyksellä vuosia, mutta toistaiseksi paras arvaus Nakamoton taustalla olevaksi henkilöksi (tai keksijäryhmän yhdeksi jäseneksi) on Craig Wright. Häneltä vaaditaan nyt 10 miljardin dollarin edestä bitcoineja.

Floridalaiseen oikeusistuimeen jätetyssä haasteessa Craig Wrightilta vaaditaan 550 000–1 000 000 bitcoinia, jotka hänen väitetään varastaneen edesmenneeltä yrityskumppaniltaan, Dave Kleimanilta. Kleinman kuoli vuonna 2013, minkä jälkeen Wrightin sanotaan siirtäneen luvattomasti bitcoineja omalle tililleen.

Siirrettyjen bitcoinien määrää ei tunneta, joten oikeutta pyydetään määrittelemään varastettujen bitcoinien määrä. Haasteessa sanotaan määrän olevan jopa miljoona kappaletta, joka virtuaalivaluutan nykyarvolla tarkoittaisi yli 10 miljardin dollarin kavallusta. Haasteen taustalla on Kleinmanin veli sekä Kleinmanin kuolinpesä.


Haasteessa ei väitetä Kleinmanin tai Wirghtin keksineen bitcoinin, mutta miesten sanotaan käyneen kirjeenvaihtoa vuoden 2008 alussa digitaaliseen valuuttaan liittyen. Bitcoin esiteltiin julkisesti ensimmäisen kerran vuoden 2008 lopussa, joten miehet oletettavasti olivat ainakin tiiviisti mukana bitcoinin alkuvaiheessa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT