AfterDawn logo

Työryhmän näkemys – Massiiviseen kiristyskirjebisnekseen ei ole tarvetta puuttua

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
3 kommenttia

Opetus- ja kulttuuriministeriön asettama työryhmä selvitti viime vuoden kesä-joulukuun aikana verkkopiratismista epäillyille lähetettäviin kirjeisiin liittyviä käytäntöjä. Työryhmä luovutti selvityksiin liittyvän muistion ministeri Sampo Terholle.

Kansalaisten perusoikeuksia digitaalisissa ympäristöissä puolustava Effi ry jätti vuorostaan eriävän mielipiteen tekijänoikeuskirjetyöryhmän mietintöön. Työryhmän enemmistö katsoo, ettei lain muuttamisen arvioinnille ole nyt ajankohtaista tarvetta, vaikka asianajotoimistot ovat pyytäneet markkinaoikeudelta päätöstä 200 000 IP-osoitteen omistajan yhteystietojen luovuttamiseksi.

Ilmiö on kasvanut massiiviseksi ja siihen liittyvästä "kiristyskirjetehtailusta" on tullut todellista bisnestä. Markkinaoikeuden päätöksen mukaisesti luovutettuihin osoitteisiin lähetetään kirjeitä, joissa vaaditaan satojen tai tuhansien eurojen korvauksia verkossa luvattomasti tapahtuneesta tiedostojaosta. Monet saattavat nähdä helpoimmaksi maksaa ehdotettu korvaussumma, jotta asian käsittely jää siihen.


Kiristyskirjebisneksen pohjalla on tekijänoikeuslain 60 a §, joka Effin mielestä pitäisi kumota.

Effi huomauttaa mielipiteessään myös, että työryhmä keskittyi vain kirjevalvontaprosessiin, eikä kirjevalvonnan laajempaa yhteiskunnallista merkitystä ole arvioitu.

3 KOMMENTTIA

Boss931/3

Tekijänoikeusrikoksissakin tulisi toimia, kuten muissakin rikoksissa, eli asianomistaja tekee poliisille rikosilmoituksen ja poliisi tutkii asiaa, tekee tietopyynnöt operaattoreilta ja määrää jatkotoimenpiteistä (Rikesakko, kanne, tutkinnan lopettaminen). Ei ole oikeusvaltion periaatteiden mukaista antaa yksityiselle taholle oikeutta antaa "uhkasakkoja" ja lisäksi näissä asioissa ei edes syyttömyysolettama pidä paikkaansa, vaan oikeusvaltion perusperiaatteiden vastaisesti olet tekijänoikeusrikoksissa syyllinen, kunnes toisin todistat...

G0lden_Kebab2/3

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Boss93:

Tekijänoikeusrikoksissakin tulisi toimia, kuten muissakin rikoksissa, eli asianomistaja tekee poliisille rikosilmoituksen ja poliisi tutkii asiaa, tekee tietopyynnöt operaattoreilta ja määrää jatkotoimenpiteistä (Rikesakko, kanne, tutkinnan lopettaminen). Ei ole oikeusvaltion periaatteiden mukaista antaa yksityiselle taholle oikeutta antaa "uhkasakkoja" ja lisäksi näissä asioissa ei edes syyttömyysolettama pidä paikkaansa, vaan oikeusvaltion perusperiaatteiden vastaisesti olet tekijänoikeusrikoksissa syyllinen, kunnes toisin todistat...

Täysin samaa mieltä, erittäin hyvin kiteytetty.

Ei ole oikeusvaltion periaatteiden mukaista toimintaa.

avthein3/3

Todella käsittämätöntä ja sairasta.

Kuuluuko maan hallituksen tukea rikollista toimintaa johon kuuluu syyttömien uhkailu ja kiristäminen?

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT