AfterDawn logo

Operaattori hylkäsi asiakkaansa – Ei kerro luovuttiko yhteystiedot piraattikirjetehtailijalle

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
5 kommenttia

Yle kertoo lappeenrantalaisen lähihoitaja Sirpa Laakkosen saaneen niin sanotun tekijänoikeuskirjeen, jossa häneltä vaaditaan 550 euron korvauksen maksamista tekijänoikeusloukkauksen hyvittämiseksi. Tuhannet muutkin suomalaiset ovat saaneet vastaavia kirjeitä muun muassa Hedman Partnersilta ja Adultialta.

Laakkosen tapauksen tekee mielenkiintoiseksi se, että väitetty tekijänoikeusloukkaus on tapahtunut vain neljä päivää ennen kirjeen lähettämistä. Tanskalaisen Njord Law -asianajotoimiston lähettämä kirje oli päivätty 31. tammikuuta, kun taas toimintaelokuvan laittomasta jakamisesta Laakkosen internet-yhteydellä oli tehty havainto 27. tammikuuta.

IP-osoitteen omistajatietojen selvittäminen neljässä vuorokaudessa on käytännössä mahdotonta, sillä operaattorit eivät voi luovuttaa tietoja ilman markkinaoikeuden päätöstä. Markkinaoikeus taas tuskin on ratkaissut asiaa parissa päivässä. Yle tiedusteli asiaa asianajotoimistolta, mutta se ei halunnut kommentoida yksittäistapauksia. Ylen mukaan sen tietoon on tullut kolme muutakin Njord Law'n lähettämää kirjettä, joissa käytetään samoja päivämääriä..


Laakkonen yritti selvittää, että onko Njord Law'n tiedot paikkansapitäviä tiedustelemalla operaattorilta onko hänen tietojaan luovutettu ulkopuolelle. Operaattori kieltäytyi tarjoamasta tätä tietoa.

Piraattikirjebisnes on kasvanut parissa vuodessa räjähdysmäisesti, joten ei olisi lainkaan mahdotonta jos samaan markkinarakoon tunkeutuisi huijareita, jotka helpon rahan perässä lähettelisivät piraattikirjeitä sattumanvaraisiin osoitteisiin ilman aikomustakaan valvoa kenenkään tekijänoikeuksia. Kirjeiden tekemiseen ei tarvita kuin tekstinkäsittelyohjelmisto ja tulostin. Huijauskirjeiden erottaminen oikeista piraattikirjeistä on hankalaa mikäli kirjeen saajalla ei ole edes mahdollisuutta tarkistaa onko operaattori todella luovuttanut yhteystietoja.

5 KOMMENTTIA

Dasgut (vahvistamaton)1/5

Oliko Sonera? Heiltä ainakin pystyi yhdessä kohtaa avaamaan netin puhelinsoitolla. Tarkoitan, minun nimissäni oli avattu liittymä. Tiedustelin asiaa asiakaspalvelusta. Aluksi sanottiin että "mahdotonta." Lopulta löytyi liittymätiedot ja sanottiin että "ei tämä nykyään ole mahdollista, toki ennen..." :D kyseessä oli vuokra-asunnon kodin netti, ilmainen sellainen. Ilmainen tai ei, Sonera on tehnyt aika pahan kämmin.

Luovuttavat varmaan tietoja kelle tahansa siis. Siksi veikkaan Soneraa.

G0lden_Kebab2/5

Kusista touhua, ei voi muuta sanoa.

teme5653/5

Käsittääkseni henkilörekisteriä ylläpitävän tahon on pyydettäessä kerrottava, onko tietoja luovutettu johonkin.
Itse ainakin tällaisessa tapauksessa tekisin teleoperaattorista tutkintapyynnön poliisille, epäilty henkilörekisteririkos.


http://yle.fi/uutiset/3-9503964

Lainaus:

Poliisin asenne oli se, että minun pitää nyt vain sopia lähettäjän kanssa tästä laskusta, Laakkonen ihmettelee.


Just, taas perinteisesti (iso ja yksinkertainen) poliisi ei lainkaan tajua, että laskun voi lähettää vain, jos osapuolet ovat tehneet sopimuksen jostakin. Tällaisessa tapauksessa kyseessä olisi riita-asia. Kun sopimusta ei ole edes syntynyt ja lasku lähtee, siirtyy asia petoksen puolelle (petoksen yrityskin on rangaistava).

Lumikki4/5

Kuluttaja vastaan yritys informaatio varkaudessa, onnea vaan. Viranomaiset ei tee mitään tämän tyyppisten asioiden eteen. Kuluttajien oikeuksia rikotaan joka päivä monellakin tapaa yritysten osalta ja viranomaiset ovat katsoneet asioita läpi sormien jo vuosikymmeniä. Jos menee poliisin juttusille tämän tyyppisissä internet/atk pohjaisissa tietorikoksissa niin poliisi haistattaa paskat kuluttajille.

Jotta poliisi reakoisi asioihin niin pitää pystyä osoittamaan taloudellinen menetys tai kyseessä pitäisi olla henkirikos. Tämän tyyppiset informaatio varkaudet/petokset/kiristykset eivät saa mitään vastakaikua kuin korkeintaan kohteliaan ylöskirjaamisen joka päätyy suoraan roskakoriin.

Ajatelkaa vaikka kuinka paljon yritykset varastaa yksityistä informaatiota ihmiset tietokoneista/kännyköistä/laitteista ohjelmistojen avulla ilman että kukaan viranomainen on koskaan puuttunut asiaan. Jos kuluttaja tekisi saman yritykseelle niin vankila tai helvetin suuret vahingonkorvaukset heilahtaisi. Pitää ymmärtää että nyky-yhteiskunnassa kaikki asiat mitataan rahassa. Jos asia ei vahingoita taloudellisesti "tärkeää henkilöä/yritystä/valtiota" niin asialla ei ole mitää arvoa meidän yhteiskunnassa. Meidän yhteiskunta suojelee rahaa/omaisuutta, ei kansalaisiaan.

avthein5/5

Erittäin korkea aika kieltää operaattoreita luovuttamasta asiakkaidensa tietoja muille kuin viranomaisille ja poliisille.

Sairas uhkailu- ja kiristyskirjemafia tulee lopettaa!

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT