AfterDawn logo

JavaScriptin korvaajan valmistuminen lähenee

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
2 kommenttia

JavaScriptistä on viimeisen kymmenen vuoden aikana kehittynyt äärimmäisen suosittu ohjelmointikieli verkkopalveluiden kehittäjien keskuudessa helppoutensa ja monipuolisuutensa ansiosta. JavaScriptin yksi suurimmista ongelmista kuitenkin on, ettei se ole koodin suorittamisen näkökulmasta erityisen tehokas.

Nettipalveluiden tarjoama sisältö monipuolistuu jatkuvasti ja verkossa halutaan myös pystyä tekemään sellaisia asioita, joita on tähän asti totuttu tekemään päätelaitteille kehitetyillä natiiveilla sovelluksilla. Sisältöjä on toteutettu tähän asti JavaScriptillä, mutta sen suorituskyky ja muistinhallinnanongelmat ovat alkaneet tulla vastaan joten sen käyttökelpoisuus alkaa nopeasti heiketä tulevaisuuden vaatimustason noustessa. Selainkehittäjät ovat olleet jo pidemmän aikaa tietoisia kasvavasta ongelmasta ja vuonna 2015 ne esittelivät ratkaisun JavaScript-ongelmaan: WebAssembly (WASM).


WebAssembly on käytännössä tavukoodimainen ohjelmointikieli, jonka tavoitteena on tuoda tähän asti natiivien sovellusten suorituskyky web-ympäristöön. Kaikki suurimmat selainkehittäjät ovat sitoutuneet tukemaan WebAssemblyä, joten verkkopalveluiden kehittäjät voivat alkaa käyttää sitä melko huolettomasti, kunhan sen määritykset saadaan valmiiksi. WebAssemblyn määrittelyssä päästiin tällä viikolla iso askel eteenpäin, kun kehityksen osapuolet pääsivät yhteisymmärrykseen WASM:n rajapinnoista sekä binäärimuodosta. Seuraavaksi WebAssembly aiotaan siirtää W3C-työryhmälle lopullisten spesifikaatioiden määritystä varten.

WebAssemblystä on puhuttu JavaScriptin korvaajana, mutta ohjelmointikielet tulevat todennäköisesti elämään rinnakkain vielä pitkään. Vaikuttaa kuitenkin selvältä, että kaikkein haastavimmat ja suorituskykyä vaativat web-sisällöt tulevat perustumaan WebAssemblyhyn. Tällaisia käyttökohteita voisivat olla esimerkiksi isot 3D-pelit sekä VR-sovellukset.

WebAssemblyllä toteutettua pelidemoa voi kokeilla Webassembly.orgin sivuilla. Tähän vaaditaan kuitenkin tuore Chrome Canary- tai Firefox Nightly -selain. Tuoreimman vakaan version Firefoxista voit ladata Download.fi:stä.

2 KOMMENTTIA

Jarzka_1/2

Ei tuon kyllä ole tarkoitus JavaScriptiä korvata, ainakaan kokonaisuudessaan.

Sord2/2

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jarzka_:

Ei tuon kyllä ole tarkoitus JavaScriptiä korvata, ainakaan kokonaisuudessaan.

Ja se suurin syy miksi JavaScript on suosittu on tietysti se, että selain puolella ohjelmointikielen valinta on liki yhtä vapaata kuin poliittisen puolueen valinta Pohjois-Koreassa. Jonkin verran vaihtoehtoja on toki viime vuosina tullut, mutta koska kaikki kuitenkin käännetään js:lle tehdään ne myös jossain määrin js:n ehdoilla.

Vaikka webasmin optimointi puolellakin on merkitystä, pitäisin kuitenkin suurimpana merkityksenä sitä, että vihdoin saadaan muillekkin ohjelmointikielille fiksumpi web yhteensopiva build target kieli. Siten JS:lle saadaan varmasti paljon hyviä kilpailijoita niin uusista kielistä kuin vanhemmista alunperin muille alustoille tarkoitetuista kielistä. Kun riittävän pitkälle katsotaan niin uskon, että JS:n käyttö tulee merkittävästi laskemaan muiden kielten tieltä ja hyvä niin.

Voitanee sanoa, että JavaScriptin yleisyys selain ja serveri puolella on selainten tekniikasta johtuva "markkinahäiriö" joka toivottavasti lähtee oikenemaan.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT