AfterDawn logo

AMD taas ostohuhujen kohteena – ATI palaamassa takaisin elävien kirjoihin?

Panu Roivas Panu Roivas

AMD:n viime vuodet ovat olleet yritykselle mullistuksien aikaa markkinaosuuksien kutistuessa vuosi vuodelta pienemmäksi kaikilla osa-alueilla. Nyt yritys on päättänyt tehdä taas uuden sisäisen uudelleenjärjestelyn, jossa näytönohjaimista vastaava puoli siirtyy Radeon Technologies Group -nimen alle.

Uusi Radeon Technologies Group on käytännössä AMD:n 2006 hankkima ATI, jonka brändi nähtiin viimeksi HD 5000 -sarjan korteissa. Uudelleenjärjestelyn tarkoituksena on antaa AMD:n grafiikkaosastolle lisää autonomiaa, ja sitä lähtee johtamaan Raja Koduri, joka on ollut jo aiemmin vastuussa AMD:n grafiikka-arkkitehtuurista. Koduri työskenteli aikanaan ATI:n riveissä, ja sittemmin vastasi muun muassa Applen siirtymästä Retina-aikakauteen, kunnes siirtyi AMD:n palvelukseen.

On myös mahdollista, että AMD pyrkii järjestelemään yritystä paremmin ostettavaksi, ja viimeisimpien huhujen mukaan yksityinen pääomasijoittaja Silver Lake on hankkimassa 20% AMD:n osakkeista itselleen. Silver Lake nähtiin edellisen kerran ostopuuhissa Michael Dellin kanssa kun Dell yksityistettiin vuonna 2013.


Myös Microsoftin on huhuttu harkitsevan AMD:n ostoa viime aikoina. Mahdollisina syinä tähän on pidetty Xbox One -konsolin piirien varmistamista, mutta yrityksellä lienee myös muuta käyttöä AMD:n suorittimille ja näytönohjaimille. Monet sen kilpailijoista, kuten Apple ja Samsung, omistavat myös oman piirikehitysosionsa. Toisaalta AMD:tä on tarjoiltu vuoron perään Intelille, Samsungille ja Qualcommille, mutta kerta toisensa perään ostohuhut on kumottu. Joka tapauksessa viimeistään ensi vuoden Zen-arkkitehtuurin suorittimien julkaisun myötä nähtäneen onko AMD:llä tulevaisuutta omana yrityksenään. Siihen mennessä yrityksellä on kuitenkin vielä pitkä taival edessä jo vanhentuneilla tuotteilla.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT