AfterDawn logo

YouTube hankkiutuu eroon Flash Playeristä – käyttää oletuksena HTML5:tä

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
10 kommenttia

Google aloitti HTML5-toistimen testaamisen YouTubessa vuoden 2010 alussa ja myöhemmin saman vuoden kesänä HTML5-toistoa pääsi testaamaan laajemmin. Nyt viisi vuotta myöhemmin YouTube käyttää Flash Playerin sijaan ensisijaisesti HTML5-tekniikkaa videoiden esittämiseksi Chromessa, IE 11:ssä, Safari 8:ssa ja Firefoxin beta-versioissa.

YouTuben mukaan suurin syy miksei se ole tehnyt siirtymää aikaisemmin on ollut HTML5:stä puuttuva tuki adaptiiviselle bitratelle. Toisin sanoen HTML5:n avulla ei voitu aluksi vaihtaa videoiden laatua lennosta kaistaa vähemmän kuluttavaksi, mikäli yhteyden nopeus laski alhaiseksi. Tekniikka vähentää puskurointitarvetta ladata videota etukäteen tietokoneelle.

Siirtymistä HTML5-tekniikkaan on auttanut myös sisältösuojaustekniikoiden kehittyminen.

Jää nähtäväksi millaisella aikataululla kotimaiset videosisältötarjoajat siirtyvät HTML5:een. Ylen Areenassa ja Sanoman Ruudussa käytetään Flash-pohjaista soitinta, kun taas MTV:n Katsomossa on käytössä Silverlight. Netflix aloitti siirtymisen HTML5:een viime vuoden puolella.

10 KOMMENTTIA

R4ndom11/10

Ehdistystä. Noista flash, silvelight yms. on jo aikaki luopua.

XB7002/10

Tätä olen odottanutkin =)
Toi Silverlight on yks per*ele, En ole koskaan saanut toimimaan Linuxin (Ubuntu, OpenSuse) puolella.

Muitta Maikkarin puolella en kyllä pidätä hengitystä. Sen verran hölmöä hommaa ,että estetään Custom Rom:mien käyttö sen soveluksella + Poistettiin Mobiilisivut Katsomosta myöskin.

mjk3/10

Jo oli aikakin...

Lumikki4/10

Hyvä että pikku hiljaa ne reikäiset vanhat hitaat tekniikat jää historiaan ja alettaisiin käyttää yhteinäistä tekniikkaa joka paikassa. Toisaalta minulle asialla ei ole mitään merkitystä, koska kyse on ollut stream tekniikan ominaisuuksista.

PJL785/10

Mä olen odottanut Flashistä eroon pääsyä vuodesta 2002 - Web Designer.

teme5656/10

Flash nyt vielä jotenkuten menee (tosin hyvä että senkin käyttö on vähenemässä), mutta toi Microsoftin silversonta on kyllä huonoudessaan ihan omaa luokkaansa.

dRD7/10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti teme565:

Flash nyt vielä jotenkuten menee (tosin hyvä että senkin käyttö on vähenemässä), mutta toi Microsoftin silversonta on kyllä huonoudessaan ihan omaa luokkaansa.

Itselläni toisinpäin - jos jostain syystä joskus Chrome tuntuu nikottelevan ja läppärin tuulettimet alkavat huutaa hoosiannaa, on käytännössä kaksi vaihtoehtoa, aina: Adoben Flash on päättänyt seota TAI Adoben Acrobat Reader on päättänyt seota.

qwerty838/10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti teme565:

Flash nyt vielä jotenkuten menee (tosin hyvä että senkin käyttö on vähenemässä), mutta toi Microsoftin silversonta on kyllä huonoudessaan ihan omaa luokkaansa.

Itselläni toisinpäin - jos jostain syystä joskus Chrome tuntuu nikottelevan ja läppärin tuulettimet alkavat huutaa hoosiannaa, on käytännössä kaksi vaihtoehtoa, aina: Adoben Flash on päättänyt seota TAI Adoben Acrobat Reader on päättänyt seota.

Samat kokemukset. Adoben Readeria en ole viitsinyt enää aikoihin edes asentaa.

Silverlight on kyllä itsellä toiminut aina itseasiassa todella hyvin. Esim. videotoistopalvelut ei ole koskaan kaatuneet tai olleet raskaan oloisia.

Flash taas on aivan järkyttävää skeidaa. Käsittämätöntä kuinka se voi kyykyttää jopa suht tuoreita tietokoneita täysin käyttökelvottomalle tasolle.

Labratoria9/10

Eikä.. HTML5 videot tökkivät ja soittimen ohjauspaneeli toimii kökösti, Flash Playerin kanssa ei ole ollut ongelmia vaan se on toiminut aina sulavasti. Silverlight toimii myös todella hyvin ja nopeasti esim. Katsomo ja elokuvapalvelut. En tiedä mitä nämä ihmiset aina valittavat, mutta täällä toimivat sujuvan ongelmitta. :)

dRD10/10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Labratoria:

Eikä.. HTML5 videot tökkivät ja soittimen ohjauspaneeli toimii kökösti, Flash Playerin kanssa ei ole ollut ongelmia vaan se on toiminut aina sulavasti. Silverlight toimii myös todella hyvin ja nopeasti esim. Katsomo ja elokuvapalvelut. En tiedä mitä nämä ihmiset aina valittavat, mutta täällä toimivat sujuvan ongelmitta. :)

Toki näinkin, mutta iso pihvi on se, että kun siirrytään HTML5:een Flashin sijaan, mahdollistaa se kilpailun. Eli jokainen selain tulee parantamaan pikkuhiljaa omaa HTML5-toistoaan kaverin selainta paremmaksi ja näin ollen koko kokonaisuus kehittyy, uskoakseni järkyttävän nopeasti. Samaahan nähtiin esim. JavaScriptin suorituskyvyssä: Kun Chrome tuli kolmanneksi "isojen" kilpaan mukaan, on selainten JS:n käsittelynopeus hypännyt ihan käsittämätöntä tahtia eteenpäin, kun selaimen nopeudesta tulikin yhtäkkiä kilpajuoksu.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT