AfterDawn logo

Näyttelijä kertoo: Tämän takia Netflix-sarjat ovat parempia kuin tavalliset TV-sarjat

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
5 kommenttia

Yhdysvaltalaisia televisiosarjoja suomalaisista televisiokanavista seuranneet ovat todennäköisesti tulleet tutuiksi ohjelmissa käytettäviin lukuisiin takaumiin.

Takaumien avulla ohjelmatuottajat yrittävät muistuttaa katsojia edellisen jakson tapahtumista, jotka tulevat jatkumaan seuraavaksi esitettävässä jaksossa. Lisäksi takaumilla muistutetaan katsojia, mitä ohjelmassa tapahtui ennen mainoskatkoa.

Ärsytyskerrointa Suomessa nostaa etenkin se, että suomalaisten TV-kanavien mainoskatkot eivät ole synkronoitu ohjelmien tuottajien suunnittelemiin katkoihin. Tämän takia tarinankerrontaa tulee mainoskatkojen lisäksi ylimääräisiä pausseja, joissa jauhetaan uudelleen juuri muutama sekunti sitten nähtyä kohtausta.

Netflixin tulevaa Daredevil-sarjaa tähdittävä Charlie Cox kiittelee tuoreessa haastattelussa videopalvelun epälineaarista katselukokemusta ja strategiaa julkaista koko tuotantokausi kerralla. Netflixin ansiosta TV-sarjojen tuotannossa voidaan sivuuttaa lähes kokonaan takaumat ja ohjelma-aika voidaan pyhittää kaikkein tärkeimpään, eli sisältöön. Katselijoita ei tarvitse muistuttaa mitä viikko sitten esitetyssä jaksossa tapahtui, koska kaikki jaksot voi katsoa koska tahansa.


Coxin mielestä Daredevil-sarja muistuttaa tarinankerronnan puolesta enemmän 13-tuntista elokuvaa kuin TV-sarjaa. Sarja ilmestyy Netflixiin toukokuussa 2015.

5 KOMMENTTIA

Zeitsei1/5

Lisäyksenä sanoisin, että mainoskatkojen takia tv-sarjan jaksoihin väen vängällä tehdään cliffhangereita aina ennen jokaista mainoskatkoa (malliesimerkki on esim. Kauniiden ja Rohkeiden klisee, jossa henkilölle paljastuu asia ja kamera zoomaa hämmentyneitä kasvoja, jota seuraa feidaus aina mainoskatkoon).

On mahtavaa, jos mainoskatkottomuuden myötä pääsemme eroon tällaisista teennäisitä kerrontaa rajoittavista rakenteista.

overdose2/5

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Zeitsei:

Lisäyksenä sanoisin, että mainoskatkojen takia tv-sarjan jaksoihin väen vängällä tehdään cliffhangereita aina ennen jokaista mainoskatkoa (malliesimerkki on esim. Kauniiden ja Rohkeiden klisee, jossa henkilölle paljastuu asia ja kamera zoomaa hämmentyneitä kasvoja, jota seuraa feidaus aina mainoskatkoon).

On mahtavaa, jos mainoskatkottomuuden myötä pääsemme eroon tällaisista teennäisitä kerrontaa rajoittavista rakenteista.


Tämä on muuten täysin totta. Enkä ollut edes ennen osannut ajatella asiaa. Nuo itse uutisessa olleet jutut olikin jo tuttuja.

WereCatf3/5

Täytyy myöntää, että katsoin molemmat House of Cardsin seasonit yhdeltä istumalta, vessataukoja lukuunottamatta. Minust ainakin tää Netflixin tyyli on erinomanen, nautin ihan täysillä, mut en sit tiedä siitä onko hirveet videomaratonit niin terveellisiä :D

I_H4/5

Pelisuunnittelija Jonathan Blow kertoo myös samasta vähän syvemmin "Medium is the Message"-puheensa alkupätkässä, kannattaa vilkaista jos asia kiinnostaa: https://www.youtube.com/watch?v=AxFzf6yIfcc

Synomi5/5

Lopetin television katsomisen n. 10v sitten liiallisten mainoksien takia. Tuli katsottua jotain korvaavaa materiaalia siinä välillä, lähinnä sitä mitä netistä ilmaiseksi löysi & dvditä. Nyt on sitten todella paljon ennen näkemättömiä sarjoja katsottavana Netflickskin tapasien palveluiden takia ilman mainoksia :) Kun niistä löytyy about kaikki parhaat sarjat mitä on viimeisen 10 vuoden aikana tullut.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT