AfterDawn logo

Ylellä ollaan valmiina: Perinteinen televisio on kuolemassa

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
7 kommenttia

Ylellä lakiosaston mediasääntelyn päällikkönä työskentelevä Janne Holopainen arvelee Aikaleima-blogissa nykyisenkaltaisen maanpäällisten televisioverkkojen käytännössä kuolevan seuraavan 15 tai 30 vuoden aikana. Televisio- ja radiolähetyksille varatut taajuudet joudutaan vapauttamaan mobiililaajakaistan käyttöön. Kehitys johtanee lopulta siihen, että matkapuhelinverkosta tulee ainoa valtakunnan laajuinen langaton sisällönjakeluverkko.

Radioaaltoja hyödyntävien jakeluverkkojen "suuren yhdistymisen" liikkeelle paneviksi voimiksi Holopainen tunnistaa muutamat rakenteelliset muutokset. Ensinnäkään televisio ja radio eivät ole enää ainoita laitteita, joilla katsellaan liikkuvaa kuvaa ja kuunnellaan ääntä (tämän takia TV-lupamaksukin muutettiin Yle-veroksi). Älypuhelimet ja tabletit ovat tehneet jo monista arkipäiväisistä esineistä tarpeettomia ja Holopaisen mukaan television katselukin tulee jatkossa painottumaan mobiiliin.


Televisiotkaan eivät ole enää televisioita, vaan verkkoyhteyksiä tukevia älytelevisioita. Mikään ei estä lähetysten jakelua niihinkin Internetin yli.

Kun katselu on siirtyy verkkoyhteydellisiin laitteisiin, on luontevaa että sisällöntarjoajatkin rynnivät sinne. Ylen ohjelmistoja voi katsoa Areenasta jälkilähetyksinä ja suorina verkkolähetyksinä. MTV:n ohjelmia voi myös katsella Katsomon avulla. Nelosenkin ohjelmat löytyvät Ruudusta, mutta toistaiseksi live-lähetyksiä tarjotaan vain maksullisista sisällöistä.

Pitää tietysti muistaa, että videosisältöjä tarjoavat muutkin kuin suomalaiset televisiokanavat. YouTube, Netflix jne. haluavat yhtä lailla lyödä rahoiksi ihmisten vapaa-ajalla.

Televisionkatselun siirtyminen verkkoon aiheuttaa tietysti ongelmia matkapuhelinverkkojen kapasiteetille. Suomessa on tartuttu jo tähän lupaamalla 700 MHz:n taajuusalue matkapuhelinverkon lisäkapasiteetiksi (sama tulee käymään muuallakin Euroopassa ja ympäri maailmaakin).

Kehitteillä on myös uusia teknologioita, joiden avulla matkapuhelinverkon kuormitusta voidaan hillitä. Tällainen on esimerkiksi LTE Broadcast, jonka avulla LTE-verkossa voidaan lähettää televisiolähetyksiä ilman, että lähetystä seuraavien laitteiden määrä vaikuttaa verkon kuormitukseen (sama signaali tulee kaikille päätteille, kts. alla oleva havainnekuva). Tekniikkaa testaa parhaillaan esimerkiksi Nokia. Koska LTE Broadcastiä käytetään matkapuhelinoperaattoreiden verkossa, antaisi se niille samalla mahdollisuuden lisätä puhelinliittymien hintataulukkoihin uuden "maksu-TV"-sarakkeen puheluiden, tekstareiden ja datan hintojen viereen.

Holopaisen mukaan Yle selvittää parhaillaan tv-kanavien ja muun live-videon jakelun pitkän tähtäimen vaihtoehtoja. Osana sitä Ylellä on laadittu työsuunnitelmaesitys, jossa pohditaan miten langattomat laajakaistaverkot voivat korvata maanpäällisen tv-verkon. Suunnitelma löytyy täältä.

7 KOMMENTTIA

xbkrypt0n1/7

Jos joku haluaa olla aikaa edellä ja siirtyä jo nyt katselemaan TV-lähetykset mobiililaitteista. Se onnistuu helpohkosti linuxin avulla esim. https://tvheadend.org/ Tuon pistää pyörimään johonkin vanhaan läppäriin parin euron USB-virittimen kanssa.

Lumikki2/7

Aikaansa edellä?

Asia ei ole läheskään noin yksinkertainen. Jokaisessa jakelukanavassa on omat hyvät ja huono puolensa. Eikä netti pohjainen jakelu ole pelkästään ruusuista. Esimerkiksi sen kaksisuuntaisuus mahdollistaa yksityisyys loukkaukset. Netti TV:n tarjonta voi olla laaja, mutta niin on satelliitti jakelunkin.

Se että antenni kuolee ei nyt ole mikään yllätys. Mutta kyllä sen tappaa monet muutkin asiat kuin joku mobiili yhteydet. Sen tappaa yhä huonompia TV-ohjelmia, HDTV ongelmat, rahan ahneus, viihdeteollisuuden tekijäoikeus asiat jne..

xbkrypt0n3/7

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:

Aikaansa edellä?

Asia ei ole läheskään noin yksinkertainen. Jokaisessa jakelukanavassa on omat hyvät ja huono puolensa. Eikä netti pohjainen jakelu ole pelkästään ruusuista. Esimerkiksi sen kaksisuuntaisuus mahdollistaa yksityisyys loukkaukset.

Kannattaisi varmaankin ottaa selvää miten tuo toimii ennen asian kommentointia. TVHeadend on palvelinohjelmisto joka pyörii linuxissa ja jakaa DVB-signaalia (T/S/C) esimerkiksi lähiverkon kautta mobiililaitteeseen. Tietty jos riittää yhteydessä potkua, niin voi myös etänä katsella tai ainakin nauhoittaa TV-lähetyksiä. TVHeadend ei ole siis mikään nettipalvelu josta ostetaan parin euron viritin katseluoikeuksia vastaan/tms.

kirkanen4/7

Kun perinteiset televisio- ja radiolähetykset kuolevat ja laskuttaminen palvelun käytöstä mahdollistuu eikä luvatonta käyttöä enää pysty tekemään suoraan, niin poistuuko Yle-vero ja muuttuuko Ylen palvelut kuukausimaksullisiksi tilaajille?

Lumikki5/7

Lainaus:

Kannattaisi varmaankin ottaa selvää miten tuo toimii ennen asian kommentointia.


Sanoin asian ilmeisesti hieman huonosti. Vain se kysymys oli kommentti sinulle, se loppu oli kaikki itse uutiseen.

qwerty836/7

Ei ole tullut katsottua antenniverkon TV-lähetyksiä nyt noin kahteen vuoteen kertaakaan omasta TV:stä. Kaikki toisto on tapahtunut Netflix, Viaplay, YouTube, Arena yms. kautta.

Toki välillä jossain muualla näkee silloin tällöin "normaaleja lähetyksiä" ja tulee kyllä hyvin nopeasti mieleen, miksi tosiaan näin olen toiminut jo jonkin aikaa. Ne järkyttävät mainosmäärät ja uusintojen tuhannet kerrat lähestulkoon pistää kuvottamaan.

Todella vapauttavaa katsoa mitä haluaa ja milloin haluaa. Piti tässä välissä huvikseen avata telkku.com ja katsoa mitä olisi tarjolla. Uuuh vitoselta tulis paluu tulevaisuuteen :D

Huoh....

WereCatf7/7

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti kirkanen:

Kun perinteiset televisio- ja radiolähetykset kuolevat ja laskuttaminen palvelun käytöstä mahdollistuu eikä luvatonta käyttöä enää pysty tekemään suoraan, niin poistuuko Yle-vero ja muuttuuko Ylen palvelut kuukausimaksullisiksi tilaajille?

Eihän nuo nyt Yle-veroa poista, elä nyt hulluja puhu. Ne vaan muuttaa sen, mistä asiasta sitä kerätään. Ja todennäköisesti nostaa vaan senkin määrää.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT