AfterDawn logo

Spotify ja Deezer - musiikin suoratoistopalvelut vertailussa

Valtteri Ahonen Valtteri Ahonen
10 kommenttia

Kun hiljattain ruotsalaisen Lajka.se-tekniikkamedian kattavassa musiikin suoratoistopalveluiden vertailussa Spotifyn selättänyt Deezer tarjosi kahden kuukauden Premium+-jaksoa 0,99 eurolla, en voinut vastustaa kiusausta kokeilla palvelua.

Olen ollut Spotifyn käyttäjä useita vuosia, ja maksava tilaaja-asiakas toista vuotta. Olen ollut palveluun muutoin erittäin tyytyväinen, mitä nyt Windows Phonen sovelluksen verkkainen päivittely on joskus ottanut pannuun. Tästä huolimatta hyppäsin innokkaasti kilpailijan siivelle kun hinta oli tarpeeksi huokea. Seuraavassa pikaisia kokemuksia nyt vielä kun Deezerin tarjous on voimassa (käsittääkseni tämän viikon loppuun).

Musiikkikirjasto

Ehkä yksi syy Deezerin suosioon on juuri musiikkikirjaston laajuus. Omilla sivuillaan palvelu kertoo sisältävänsä 30,7 miljoonaa musiikkiraitaa. Se on kutakuinkin 10 miljoonaa enemmän kuin Spotifyssa. Molempien palveluiden tarjonnat vaihtelevat kuitenkin maittain, eikä omalla alueella saatavan musiikin määrästä oikein saa tietoa.


Ihan äkkiseltään en löytänyt palveluiden tarjonnasta mitään käytännön eroa: kaikki hakemani yhtyeet ja raidat löytyivät molemmista palveluista. Tässä mielessä Deezer ei siis ainakaan ole huonompi, joskaan musiikkikirjaston näennäinen laajuus ei anna välitöntä syytä myöskään vaihtaa palvelua.


Spotifyn PC-sovelluksen etusivu lienee monelle tuttu

Alustat

Yksi kahden käsiteltävän musiikkipalvelun suurista eroista on Spotifyn tarjoama työpöytäsovellus PC:lle. Deezer toimii tietokoneella pääasiassa vain selaimessa, mutta pystyy kuitenkin suorituskyvyltään käytännössä samaan kuin Spotify. Ainoa pieni miinus oli se, että Deezerin selainversiossa kappaletta ei voi kelata muihin kuin puskuroituihin kohtiin, eli heti ei voi esimerkiksi hypätä kappaleen loppuun, vaan on odotettava sen latautumista. Hauskana plussana puolestaan se, että selaimessa olevaa näkymää voi helposti zoomata sisään ja ulos kuten nettisivuja. Näin suuremmankin valikoiman selaaminen käy helposti. Toki myös Spotifylla on nykyään tarjolla selainversio, joten siinä mielessä tämä ei ole Deezerille varsinainen etu (Spotifyn selainversio saattaa olla jopa jonkun mielestä parempi).´


Deezerin selainversion etusivu

Jollain tapaa oma sovellus tuntuu selainvälilehteä järkevämmältä tavalta pitää auki musiikkisoitinta, mutta tämä on kai vain tottumiskysymys. Selaimessa toimivaa palvelua ei ainakaan tarvitse jatkuvasti päivitellä, ja selain kun on muutenkin jatkuvasti auki, niin alkaa musiikkikin soida näppärästi siinä samalla.

Muiden alustojen osalta molemmat ovat pelissä mukana hyvin tai kohtuullisesti. Kuten jo alussa mainitsin, niin Spotify on suhtautunut pienempiin mobiilialustoihin hieman kitsaasti (esimerkiksi WP8:lle ei ole edelleenkään tarjolla muille alustoille tullutta ilmaista mobiilikäyttöä), ja niiden osalta Deezerillä on pullat paremmin uunissa: sekä Windows Phonelle että BlackBerrylle on saatavilla omat appsit. Jopa Windows 8:lle löytyy Deezerin tablettiversio.


Kaiken kaikkiaan Deezer voittaa pisteet alustatuestaan. Sillä on tarjolla muun muassa virallinen Chrome-laajennus offline-kuuntelua varten sekä Ubuntu Unity -sovellus, se tukee Chromecastia, Xbox 360:tä, erilaisia televisioita ja jopa muutamia autoja.


Palveluiden mobiilisovelluksissa on paljon samaa, tässä esimerkkinä Windows Phone 8:n soittonäkymät - vas. Deezer, oik. Spotify

Ominaisuudet

Molemmat palvelut tarjoavat pääosin samat toiminnot. Kappaleita voi hakea helposti, lisätä soittolistoihin ja suosikkeihin, jakaa kavereille ja kuunnella offline-tilassa. Kummastakin palvelusta löytyy myös radio-toiminto, jonka avulla kappaleita voi kuunnella satunnaisesti. Palvelun pitäisi oppia käyttäjän palautteen perusteella suhteellisen nopeasti tarjoamaan entistä kiinnostavampaa musiikkia ja jättää inhokkeja soittamatta.

Palveluiden ilmaisversiot rahoitetaan mainoksin. Maksullisella versiolla saa mainokset ja kuuntelurajoitukset pois ja käyttöönsä muun muassa korkeamman äänenlaadun (320 kb/s). Spotifyn ilmaisversio on hieman kattavampi nyt kun se tarjoaa ilmaiskuuntelua myös Android- ja iOS-laitteille. Spotify ei myöskään enää rajoita ilmaiskuuntelun määrää.

Deezer tarjoaa Spotifysta poiketen myös musiikkitoimittajien kokoamia räätälöityjä suosittelulistoja, jotka päivittyvät aktiivisesti.

Ylemäpänä Deezerin tarjoamia suosituksia, alempana Spotifyn App Finder -sovellusnäkymä


Sekä Spotify että Deezer tukevat lisäsovelluksia, jotka voivat esimerkiksi näyttää kappaleen sanoja tai tarjota uusia soittolistoja.

Pääasiallisen käyttöliittymän (PC) ulkoasuiltaan palvelut muistuttavat toisiaan paljon. Valikko on näytön vasemmassa laidassa ja sieltä löytyvät soittolistat, sovellukset ja muut toiminnot. Näytön keskiosa on varattu sisällölle, joka esitetään välillä listamaisemmassa ja välissä hieman sekavassa ruutujen täyttämässä näkymässä, riippuen mitä on tekemässä. Oikea laita on varattu sosiaalisille ominaisuuksille.

Yleistä

Ruotsalaislähtöinen Spotify ja ranskalaisperäinen Deezer ovat molemmat hyviä palveluita. Spotify on onnistunut jo totuttamaan minut itseensä ja sen käyttö on sen vuoksi vaivatonta ja tuttua. Musiikkikirjasto on riittävän laaja ja olen lähes aina löytänyt sieltä etsimäni. PC-sovellus on hieman raskas mutta hyvä lisä. Puhelimeenikin palvelun saa, vaikkei se ihan viiden tähden insinöörityön taidonnäyte olekaan (Androidilla ja iOS:llä tarjoaa enemmän).

Deezer tarjoaa samalla rahalla enemmän, mutta suurinta osaa ekstroista en kaipaa. Minulla ei ole autoa tai älytelevisiota, johon palvelun haluaisin, enkä ole oikeastaan kamalan kiinnostunut musiikin ammattilaisten käsin kokoamista listoistakaan, vaikka ne veikeä lisä ovatkin. Musiikkitarjonta on paperilla parasta mitä rahalla saa, mutta kuten sanottua jo Spotifyn yli 20 miljoonaa kappaletta käsittävä (ja jatkuvasti laajentuva) kirjasto on ollut omiin tarpeisiini enemmän kuin riittävä.

Kun palvelut on vielä hinnoiteltu täysin identtisesti, niin päätöstä on aika vaikea tehdä. Sellaiselle, joka ei ole koskaan käyttänyt kumpaakaan, voisin ehkä suositella Deezeriä, koska sen kanssa rahalla saa oikeastaan kaikin puolin enemmän, olkoonkin sitä hieman vaikea huomata.


Keskustellessani lähipiirin kanssa aiheesta nousivat esiin artisteille maksettavat korvaukset ja huoli siitä, saavatko tekijät vähintään yhtä suuren korvauksen myös Deezeristä. Asiaa oli kiireellisellä aikataululla hankala selvittää aukottomasti, mutta äkkiseltään löytyneiden tiedonmurusten perusteella Deezer saattaisi tilittää artisteille jopa hieman enemmän kuin Spotify. Tämä "tieto" on nyt sitten kuitenkin rankkaa spekulaatiota ja korvaukset varmaan elävät levy-yhtiöiden ja palvelutuottajien välisten sopimusten mukaan. Suhteellisen varmaksi voisi kuitenkin sanoa, ettei suosikkiartisti jää ainakaan kokonaan ilman korvausta käytti kumpaa palvelua tahansa.

Voin kehottaa kaikkia musiikin suoratoistosta kiinnostuneita ajan kanssa kokeilemaan kumpaakin palvelua, uudet käyttäjät saavat myös maksulliset ominaisuudet hetkeksi käyttöönsä ilmaisen tutustumisjakson ajaksi, joten vertailua voi tehdä myös niiltä osin helposti. Toki tarjolla on myös muita palveluita kuin nämä kaksi, ja niistäkin monet ovat varmasti tutustumisen arvoisia!

10 KOMMENTTIA

SUPERHAMSTERI1/10

Deezeriin ainakin sai ladattua omia MP3 -tiedostoja, mutta en tiedä miten asia on nykyään, kun itsellä Xbox Music vienyt voiton.

Valje2/10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti SUPERHAMSTERI:

Deezeriin ainakin sai ladattua omia MP3 -tiedostoja, mutta en tiedä miten asia on nykyään, kun itsellä Xbox Music vienyt voiton.

Molempien kautta pystyy kuuntelemaan myös omia musiikkitiedostoja :)

PJL783/10

Hei, tästä Deezeristä en ole ennen kuullutkaan. Pitää ehdottomasti kokeilla, kiitos vinkistä =) Spotify on nyt itselläni Lumiassa ja ihan vain automatkoja varten. Voin sanoa, että hemmetin buginen sovellus on, pitää sammuttaa välillä puhelin, että saan äänet kuulumaan.

Thanks =)

SUPERHAMSTERI4/10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Valje:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti SUPERHAMSTERI:

Deezeriin ainakin sai ladattua omia MP3 -tiedostoja, mutta en tiedä miten asia on nykyään, kun itsellä Xbox Music vienyt voiton.

Molempien kautta pystyy kuuntelemaan myös omia musiikkitiedostoja :)

Voiko Spotifyssä nykyään myös ladata pilveen omia kappaleita? :o

rubens15/10

Itse kokeilin Deezeriä keväällä ja itseäni tökki etenkin se, että koska se on seilainpohjainen, ei offline-soittolistoja pysty tietokoneelle luomaan. Kaikillehan tämä ei ole se raskauttava tekijä kun kaikilla on mobiililaitteet, mutta itse matkustelen paljon ja työskentelen tietokoneella paljon, on sel helpointa minulle jos pystyisin kaiken läppäriltäni tekemään.

tataka6/10

Itse en ole löytänyt spotifyssa rammsteinia kuin yhden kappaleen mutta muualta se löytyy. En tiedä onko deezerissä, voisit katsoa, jos on niin se on aika iso ero jos kuuntelee metallia.

dRD7/10

Pari pointtia itseä kiinnostaa:

-kahden (tai useamman) laitteen yhtäaikainen käyttö saman maksullisen tilin alla - onnistuuko Deezerissä? Spotifyssä ei enää nykyisin.

-offline-mode mobiililaitteissa, onko Deezerissä ja mitä eroja Spotifyn vastaavaan?

Valje8/10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti rubens1:

Itse kokeilin Deezeriä keväällä ja itseäni tökki etenkin se, että koska se on seilainpohjainen, ei offline-soittolistoja pysty tietokoneelle luomaan.

Deezerissä on mahdollista synkronoida soittolistoja joko tietokoneelle tai puhelimeen (tabletit ym. niin ikään).

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti tataka:

Itse en ole löytänyt spotifyssa rammsteinia kuin yhden kappaleen mutta muualta se löytyy. En tiedä onko deezerissä, voisit katsoa, jos on niin se on aika iso ero jos kuuntelee metallia.

Rammsteinia ei löydy Deezeristä kuin Du Hast. "Tekijänoikeuksien omistajat ovat pyytäneet, että tämän artistin osa tai koko diskografia ei ole saatavilla käyttäjille. Me teemme parhaamme saadaksemme sen kuulijoidemme käyttöön mahdollisimman nopeasti."

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:

Pari pointtia itseä kiinnostaa:

-kahden (tai useamman) laitteen yhtäaikainen käyttö saman maksullisen tilin alla - onnistuuko Deezerissä? Spotifyssä ei enää nykyisin.

-offline-mode mobiililaitteissa, onko Deezerissä ja mitä eroja Spotifyn vastaavaan?

Useammalla laitteella kuuntelu ei onnistu Deezerissäkään, valittaa heti että muistathan että tili on ehdottomasti henkilökohtainen eikä sitä voi käyttää useammilla laitteilla yhtä aikaa.

Offline-listoissa en tiedä olevan eroja, molemmissa palveluissa on mahdollista synkronoida biisejä verkotonta kuuntelua varten.

PatrikSelin9/10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:

Pari pointtia itseä kiinnostaa:

-kahden (tai useamman) laitteen yhtäaikainen käyttö saman maksullisen tilin alla - onnistuuko Deezerissä? Spotifyssä ei enää nykyisin.

Miksi haluaisit kuunnella samaan aikaa eri musiikkia usealla laitteilla?

dRD10/10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti PatrikSelin:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:

Pari pointtia itseä kiinnostaa:

-kahden (tai useamman) laitteen yhtäaikainen käyttö saman maksullisen tilin alla - onnistuuko Deezerissä? Spotifyssä ei enää nykyisin.

Miksi haluaisit kuunnella samaan aikaa eri musiikkia usealla laitteilla?

Poika käyttää mun Spotify-tiliä -- en käytä sitä oikeastaan koskaan ite, mutta kun käytän, kuuluu yläkerrasta huuto "faija!!". Ja tiedän, pitäs olla henkkoht, mutta 4 hengen perheessä 40e/kk alkaa oleen turhan jäätävä hinta -- etenkin kun vrt että Netflixiä voi katella 4 eri ihmistä yhtäaikaa eri laitteilla, samalla tunnuksella.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT