AfterDawn logo

Lapsiasiavaltuutettu haluaa television ikärajarajoitukset nettiin

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
16 kommenttia

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilan karvat ovat nousseet pystyyn, koska Internetissä esitettiin viikonloppuna virtuaalista väkivaltaa sisältävää ohjelmaa. Tarkemmin sanottuna Yle lähetti Areenan kautta Assembly-tietokonetapahtumassa pelattuja Counter-Strike: Global Offensive -otteluita päiväsaikaan.

Kurttilan mielestä ei ole soveliasta, että K18-luokiteltua aineistoa näytetään päiväsaikaan Yle Areenan kaltaisista verkkovideopalveluista (CS:GO:n konsoliversioilla on PEGIn K-18-merkintä, mutta tietokoneversiolla ei ole). Hänen mielestä verkkopalveluita pitäisi koskea samat säännöt kuin televisioitakin, eli Tuntemattomaan sotilaan kaltaista K-18-ohjelmaa ei saisi esittää netissäkään ennen kello 23:00 ja K-16-ohjelmaa ei saisi esittää ennen kello 21:00.

Lapsiasiavaltuutettua näyttäisi haittaavan vain suoran verkkolähetyksen ajankohta. Yleisradiolle lähetetyssä kirjelmässä ei ihmetellä lainkaan sitä, että Areenasta voi katsoa päiväsaikaan K-16-ikärajamerkinnällä varustettua CS:GO-finaaliottelua jälkilähetyksenä. Jos lapsiasiavaltuutettu vaatii rajoituksia suoriin verkkolähetyksiin vetoamalla ikärajoihin, luulisi samaisten rajoitusten koskevan myös jälkilähetyksiä ja niiden sallittuja katseluaikoja.


Yle voisi tietysti näyttää tiettyjä PEGI-luokiteltuja verkkosisältöjä vain rekisteröityneille käyttäjille, jolloin yritettäisiin varmistaa, ettei liian nuoret eksy "haitallisten" ohjelmien pariin. Tätä lapsiasiavaltuutettu ei kuitenkaan ehdottanut.

16 KOMMENTTIA

Huohhh (vahvistamaton)1/16

Kukkahattutädit taas vauhdissa...

pähkinä2/16

Lainaus:

Yle voisi tietysti näyttää tiettyjä PEGI-luokiteltuja verkkosisältöjä vain rekisteröityneille käyttäjille, jolloin yritettäisiin varmistaa, ettei liian nuoret eksy "haitallisten" ohjelmien pariin. Tätä lapsiasiavaltuutettu ei kuitenkaan ehdottanut.


No ei tietysti ehdottanut. Pääasiahan ei ole asioiden korjaaminen, vaan niiden kieltäminen. Voitaisiin kyllä samoin tein kieltää koko internet päiväsaikaan, sillä tuo areena ei ehkä ole se pahin asia mitä nuori netistä näkee ennen klo 23:00...

G0lden_Kebab3/16

Lainaus:

Tuntemattomaan sotilaan kaltaista K-18-ohjelmaa ei saisi esittää netissäkään ennen kello 23:00 ja K-16-ohjelmaa ei saisi esittää ennen kello 21:00.

Kukkahattu painui juuri 5cm syvemälle.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pähkinä:

Voitaisiin kyllä samoin tein kieltää koko internet päiväsaikaan, sillä tuo areena ei ehkä ole se pahin asia mitä nuori netistä näkee ennen klo 23:00...

Samaa mieltä, tv-stä sen jotenkin vielä käsitän, että lapsi voisi keskellä päivää vahigossa kääntää kanavaa, josta tulee se jenna jamesonin parhaimmat, mutta että internetissä, lost cause.

edit.

yourJoost4/16

Voi kiasus näit 'kukkahattuilijoita! Netis löytyy joka hetki pahempaa, kuin joku tietskapeli. Ja mitä tos CS -pelis ny nii pahaa ja väkivaltaista on, ett se ny Tuamasta hiertää? Ja osaava aikuinen voi tuan Areenankin estää näkymästä alaikäisiltä. Sitten olisi maailma taasen parempi paikka Tuomakselle ja lapsille.

Eiku koko netti vaan sulki ja kaikki paha katoaa!

raiku925/16

Vanhemmat voisi valvoa lastensa netinkäyttöä tai estää niiltä se kokonaan.

DeNiWar6/16

Mielenkiinnolla odotamme koska aletaan ottamaan p.korean tai kiinan mallia nettivalvonnassa ja sensuurissa käyttöön täällä pohjoisessa holhousvaltiossa.

Vanhemmilla ei tarvitse olla mitään vastuuta mitä penska katselee, yhteiskunta kyllä huolehtii... Mitäpä siitä jos aikuisetkaan eivät pääse katsomaan mitään, se on kaikkien parhaaksi että kielletään kaikilta ettei vain lapset näe mitään mistä holhoaja ei tykkää.

KuuUkko7/16

Lainaus:

Hänen mielestä verkkopalveluita pitäisi koskea samat säännöt kuin televisioitakin, eli Tuntemattomaan sotilaan kaltaista K-18-ohjelmaa ei saisi esittää netissäkään ennen kello 23:00 ja K-16-ohjelmaa ei saisi esittää ennen kello 21:00. Lapsiasiavaltuutettua näyttäisi haittaavan vain suoran verkkolähetyksen ajankohta. Yleisradiolle lähetetyssä kirjelmässä ei ihmetellä lainkaan sitä, että Areenasta voi katsoa päiväsaikaan K-16-ikärajamerkinnällä varustettua CS:GO-finaaliottelua jälkilähetyksenä.

Voi Möö - seuraavana nettirajoitukset? Ei hyvää päivää o.0 Suomen virkamiehistö loistaa jälleen kerran rajoituksienluomiskyvyissään. Jotain uutta keksitään / kokeillaan, niin virkamies tulee seuraavana päivänä keksimään siihen rajoitteet (tämä etuisuus on vain Suomessa).

Nettiä ei voi alata rajoittamaan tuolla periaatteella, sillä kohta joudutaan laittamaan koko netti päiväksi kiinni, kun aina löytyy jotain uutta "pahaa". Nettiä ei voi kohdella samoilla säännöillä, kuten televisiota. Enemmän minua ihmetyttää, että miten lapset sitten istuisivat netissä katsomassa CS:ää päivät pitkät - eikö vanhemmat yhtään seuraa lapsiaan, ei kiinnosta, vaan lasten kaitseminen "ulkoistetaan" yhteiskunnalle? Toivottavasti kukaan vanhempi ei oikeasti anna pikkulastensa seikkailla netissä ilman välitöntä valvontaa...

Mieleeni tuli YouTube, missä "häiritsevimpien" videoiden katsomiseen pitää olla kirjautunut sisään, jottei niitä perheen pienimmät näkisi noin vain, mutta siellä sentään videot on kirjautumisen jälkeen katsottavissa 24/7 kuten kuuluukin. Kuitenkin on hieman mietittävä ennenkuin vedellään taas lisää rajoitteita tähän maahan, mikä on jo rajoitteita täynnä - nettistriimaus ei ole ainakaan aiemmin ollut ongelma, mutta osuiko se nyt vaan sopivan pienen äänekkään sakin kohdalle että nyt ääntä siitä riittää ja "ongelma(kin)" syntyy?

Zunter8/16

Mielestäni TV-Uutisissakin näkyy joskus pahempaa materiaalia, kuin CSS:GO ja muissa ajankohtais ohjelmissa.

horgh9/16

Kukkahattusetä tällä kertaa. Kai tämä sitten on sukupuolten välistä tasa-arvoa, kun sedätkin kukkahattuja käyttävät. En voi kuin ihmetellä tuollaisten ihmisten aivotoimintaa, luulevatko ne oikeasti, että jatkuvalla rajoitusten ja kieltojen lisäämisellä tehdään yhteiskunnasta parempi?

Mistä tämä suomalaisten sairaalloinen fetissi kieltoja ja rajoituksia kohtaan oikeasti kumpuaa?

JoniS10/16

Joo eiköhän se vanhempien tehtävä olisi valvoa nämä asiat, mutta siitä päästään siihen että suurimalla osalla ihmisistä ei varmasti ole taitoa asettaa "filttereitä" jolla estää lapsen pääsy tietynkaltaisille sivuille.(tai jos onkin niin lapset kekseliäinä kiertää nämä estot..)

TheAna11/16

Teoriassahan saivarrellen ja pilkkua viilaten, palvelut, kuten areena, ovat yhteydessä interwebsteriin joka käsitykseni mukaan ulottuu tämän aikavyöhykkeen ulkopuolelle. Joten periaatteessa jossain on aina päivä, eli k sisällön näyttäminen on aina kiellettyä mikäli tämmönen menee läpi.

Ja tämmösen käsityksen tuosta uutisesta saivartelemalla saa, koska ei mainintaa nimenomaan suomessa näyttämisestä.

Ja miten sitten ulkomaalaisten palveluiden kanssa? Suljetaanko suomessa yhteydet klo 23.00 asti?

Näin siis teoriassa ja kukkahattuhenkilöiden märissä unissa.

Zunter12/16

Lainaus:

eli Tuntemattomaan sotilaan kaltaista K-18-ohjelmaa

Niin joo, tämä Tuntematon sotilaskin on kielletty päiväsaikaan esittäminen.

Tosiaan vanhempien olisi pidettävä huoli ettei tenavat kato pelottavia/haitallisia ohjelmia, ei TV-kanavan/nettisivun.

Zeitsei13/16

Jotenkin vielä ymmärtäisi, jos tällainen lausunto tulisi kunnon kukkahattutädiltä, eli netin olemuksesta mitään tajuavalta >55v naiselta. Mutta tämä on miespuolinen henkilö ja vielä -78 syntynyt. Elänyt varmaan tynnyrissä, kun ei tiedä, että nettiä ei voi sulkea lapsilta, mutta lapset voi sulkea netistä.

user_org (vahvistamaton)14/16

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti "uutinen":

Lapsiasiavaltuutettua näyttäisi haittaavan vain suoran verkkolähetyksen ajankohta.


Lähteen perusteella en saanut tuolalista käsitystä etteikö häntä huolettaisi mikään muu.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti horgh:

En voi kuin ihmetellä tuollaisten ihmisten aivotoimintaa, luulevatko ne oikeasti, että jatkuvalla rajoitusten ja kieltojen lisäämisellä tehdään yhteiskunnasta parempi?


He haluavat tai oikeastaan hänen tehtävä on puolustaa lapsia. mm suojata lapsia heitä vahingoiltavalta sisällöltä.


Jostain syystä osalla ihmisistä on sellainen käistys että jos siirtotienä on IP (internet), niin lait lakkaisi olemasta voimassa.


Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti DeNiWar:


Vanhemmilla ei tarvitse olla mitään vastuuta mitä penska katselee, yhteiskunta kyllä huolehtii...


Vanhemmilla tietekin vastuu, heidän (vanhempien) työlle tälläiset rajat ja suositukset on tärkeitä. Sitä kautta lasten parhaaksi.

Teknisestikkin vanhemman hiven vaikeaaa katsoa suora lähetys etukätään jotta voisi arvioida sen sisällön sopivuus lapselle. Ja vain osalla vanhemmista on riittävä valmius tehdä arvioita sisällön sopivuudesta.

Ja hyvin ymmärettävää että tavis vanhempi luottaa YLEen, jolla paljon hyvä maineistasisältöä lapsille, joten vielä pienempi kynnys tarkistaa sisältö etukäteen, varsinkaan ikärajattoman sisällön osalta.

Kannattaa muistaa että Areenan katsominen ei tarkoita että katselu tapahtuu tietokoneella saati että netti muuten vapaasti käytettävissä.

user_org (vahvistamaton)15/16

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti yourJoost:

Ja mitä tos CS -pelis ny nii pahaa ja väkivaltaista on, ett se ny Tuamasta hiertää?


Kyllä hän perusteli, mm.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti "hänen blogi":

Peli luokitellaan PEGI-järjestelmässä K18-peliksi. ESRB-järjestelmässäkin peli luokitellaan Mature 17+ -peliksi sen voidessa sisältää ”voimakasta väkivaltaa, verta ja huumeita, raakaa huumoria, seksiä ja/tai vahvaa kielenkäyttöä”.

Peli, siis sen pelaaminen tietekin eriasia kuin sen katsominen, ja ei hän kai väittänyt että itse lähetys olisi sisältänyt kaikkea tuota mitä lainaus, mutta ohjelmaa katsoneet eivät varmaan väitä vastaan etteikö siinäkin ollut sisältö joka täyttäisi ikärajavaatimuksia.

Eli hänen ehdotus että Yle miettisi merkintöjen käyttöönottoa.

Hän ei siis kommentoinut pelkästään IP lähetystä, vaan myös DVB-T lähetykseen.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Zunter:

Mielestäni TV-Uutisissakin näkyy joskus pahempaa materiaalia, kuin CSS:GO ja muissa ajankohtais ohjelmissa.


Mitä tarkoitat? uutisissa on järkyttävää sisältö, pelottavia aiheita jne. Mutta ei Suomessa rauhan aikaan juuri näytetä tappamista pelin tyyliin ja riemuita tappajana olemisena ja näytetä sitä roolia kritiikittä,

Ja uutislähetyksissä on joskus varoituksia sisällöstä, ja yleisesti niin luenne tiedetään ja vaikeiden tilanteiden yhteydessä tulee myös ohjeita miten lasten kanssa uutisoitua asiaa pitäisi käsitellä.

coocie9816/16

Kysymyksenä AD:lle, miten spammi-kommentit luokitellaan? Mietin vain, että päätyykö sille suoraan proxysta, Torista vai mistä?

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT