AfterDawn logo

Ahne, ahneempi, eurooppalainen sanomalehti?

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
5 kommenttia

Kuten muutkin perinteiset toimialat, paperilehtien julkaisijat ovat olleet varsin täydellisesti pihalla Internetin mukanaan tuomista muutoksista. Niin kotimaassa kuin ulkomaillakin sekä aikakauslehdet että sanomalehdet ovat ihmetelleet ennen niin valtavien voittojensa sulamista vuosi vuodelta ja seuranneet vierestä käyttäjien siirtymistä nettiin.

Samaan aikaan on myös paperilehtien kustantajien suhtautuminen nettiin vaihdellut ääripäästä toiseen -- osa lehdistä on uskaltanut hypätä netin kyytiin ja alkanut rohkeasti rakentamaan uutta, digitaalista bisnestä kuihtuvan paperibisneksensä tilalle. Vastaavasti osa julkaisijoista on päättänyt tarrautua vanhaan ja taistella tuulimyllyjä vastaan viimeiseen saakka.

Malliesimerkkeinä hyvin toteutetuista nettiin siirtymistä voitaneen pitää kotimaisia iltapäivälehtiä, brittiläisten Daily Mailin ja Guardianin maailmanvalloitusretkiä ja aikakauslehtipuolella perinteisen The Atlanticin verkkopalveluita.

Euroopan muissa maissa meno on ollut kenties vielä Suomeakin hurjempaa -- monissa maissa etenkin sanomalehtien julkaisijat ovat päättäneet yhteistuumin, että syy heidän katoaviin paperilehtien tilausmääriin ei johdukaan lukijoista tai siitä, että netti olisi näppärämpi tapa lukea uutiset kuin vuorokauden myöhässä ilmestyvä neliömetrin pöytätilaa vievä paperipino. Ei. Syy on Googlessa.


Se, että ihmiset löytävät sanomalehtien verkkosivuillaan julkaisemat uutiset Googlen hakukoneen kautta on ongelma, ainakin ranskalaisille, belgialaisille, tanskalaisille ja - viimeisimpänä - saksalaisille sanomalehdille.

Nyt saksalaiset sanomalehdet vaativat Googlelta 11 prosenttia kaikesta Googlen liikevaihdosta, jonka Google tekee, kun hakutulossivuilla näkyy yksikin saksalaisen sanomalehden linkki. Logiikka millä tähän vaatimukseen on päästy on enemmän kuin hieman epäselvä, mutta tämä on saksalaisten sanomalehtien yhteenliitymän vaatimus oikeusprosessissa, jonka ne ovat aloittaneet Googlea vastaan Saksassa.

Äkkiarvaamalta luulisi jutun keskittyvän nimenomaan Google Newsiin, joka listaa uutisia eri medioista hieman kotimaisten Amppareiden tyyliin linkkeinä, jotka johtavat kunkin lehden sivuille ko. juttuun. Ongelmana tässä logiikassa on se, että Google Newsissä ei ole lainkaan mainoksia, eli Google ei tee lainkaan rahaa tästä palvelusta.

Kustantajat haluavatkin rahaa varsinaisesta Googlen hausta tulevasta rahavirrasta. Eli jos saksalainen käyttäjä hakee Googlen haun kautta vaikkapa termiä "Ukraina" ja yksi esiintulevista hakutuloksista on jonkin saksalaisen sanomalehden sivu, pitäisi Googlen maksaa sanomalehdelle tuosta 11% siitä, mitä hakutulossivulla näkyvät mainokset tuottivat. Riippumatta siitä, klikkasiko käyttäjä kyseisen lehden juttua vai klikkasiko hän itsensä vaikkapa Wikipediaan.

Mielenkiintoiseksi asian tekee se, että kuka tahansa saa poistettua omat sivunsa Googlesta yksinkertaisesti robots.txt:tä käyttämällä. Belgiassa vastaava kahakointi johtikin siihen, että Google poisti kaikki belgialaiset sanomalehdet hakutuloksistaan -- jonka jälkeen lehdet huomasivat verkkosivujensa liikenteen romahtaneen ja vaativat sivujensa pääsyä takaisin Googlen hakutuloksiin.


SearchEngineLand huomauttaa myös omassa jutussaan, että lähes kaikki suurimmat saksalaiset sanomalehdet optimoivat sivujaan aggressiivisesti sekä Googlen hakutuloksiin että Google Newsiin ja ovat lisänneet sivuilleen mm. Google Newsiä varten tarkoitettuja parsimisohjeita, kategoriatietoja, jne joita mikään muu palvelu ei käytä.

Kenties kotimaamme paperilehtikustantajat keksivät pian aloittaa vastaavan oikeusprosessin -- jo nyt tästä on kuultavissa kaikuja lehtitalojen kommenteissa ja mielipiteissä.

5 KOMMENTTIA

tataka1/5

Suomalaiset tietotekniikka lehdet eivät ole vielä haastaneet afterdawnia oikeuteen menetetyistä tuloista kun porukka lukee uutisia täältä ja arvosteluja myös ja sen lisäksi ettei maksa niin saa parempaa(ajankohtaisempaa, päivitettyä, videoita yms) artikkelia lukea.

Isäni tilaa vielä yhtä aika kallista atk lehteä ja turun sanomia mutta niitäkin vain koska äiti ei osaa käyttää tietokonetta/tablettia ja isä ei oikein osaa etsiä mielenkiintoisia atk juttuja netistä.

Turun sanomat sain 2 kk ipadiin vuosia sitten 3 eurolla tms ja hyvin se toimi mutta en itse siitä paljoa sitä enempää pidempää aikaa maksaisi. Ongelmana myös lehdillä on se että netflix yms sekä pelit kilpailevat ihmisten ajankäytöstä ja edellä mainittuja saa halvalla(vai mitä lehteä tulisi niin paljoa 8 eurolla että kymmenenkin tuntia saisi lukea(vrt samanhintaiseen steam/humble bundle peliin menee helposti niin paljon tai netflixiin jos katsoo jotain tv sarjaa muutamia jaksoja)

Sosiaalinen media on myös lehdille ongelmallista kun uutisia tulee sinne ja keskustelua myös, tosin jotkut mediat ottavat hyötyä niistä ottamalla ne osaksi toimintaansa hienosti.

Digitizer2/5

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti tataka:

Suomalaiset tietotekniikka lehdet eivät ole vielä haastaneet afterdawnia oikeuteen menetetyistä tuloista kun porukka lukee uutisia täältä ja arvosteluja myös ja sen lisäksi ettei maksa niin saa parempaa(ajankohtaisempaa, päivitettyä, videoita yms) artikkelia lukea.

Isäni tilaa vielä yhtä aika kallista atk lehteä ja turun sanomia mutta niitäkin vain koska äiti ei osaa käyttää tietokonetta/tablettia ja isä ei oikein osaa etsiä mielenkiintoisia atk juttuja netistä.

Turun sanomat sain 2 kk ipadiin vuosia sitten 3 eurolla tms ja hyvin se toimi mutta en itse siitä paljoa sitä enempää pidempää aikaa maksaisi. Ongelmana myös lehdillä on se että netflix yms sekä pelit kilpailevat ihmisten ajankäytöstä ja edellä mainittuja saa halvalla(vai mitä lehteä tulisi niin paljoa 8 eurolla että kymmenenkin tuntia saisi lukea(vrt samanhintaiseen steam/humble bundle peliin menee helposti niin paljon tai netflixiin jos katsoo jotain tv sarjaa muutamia jaksoja)

Sosiaalinen media on myös lehdille ongelmallista kun uutisia tulee sinne ja keskustelua myös, tosin jotkut mediat ottavat hyötyä niistä ottamalla ne osaksi toimintaansa hienosti.

Voisit opettaa vanhempiasi käyttämään tietokonetta.

Lumikki3/5

Koska yritysten myyntitulojen vähenemisestä on voinut syyttää muita ja vaatia heiltä taloudellisia korvauksia. Miksi ihmiset kuvittelevat että yritystoiminnasta saa taattuja tuloja hamaan ikuisuuteen. Yritystoiminta on yksityisomisteista toimintaa eli yrittäjyyttä. Kilpailu kovenee niistä vähäisistä töistä joita on jäljellä.

Kyllä jokainen vähänkin älykäs ihminen näkee että tuossa vain haetaan joltain varakkaalta yhtiöltä (Google) helppoa rahaa.

Jokainen ala voi tehdä kuolemaa kun maailma muuttuu. Eikä lehdet ja uutisointi ole mikään poikkeus. Esimerkiksi juuri uutisointiin kuinka Robottikuorma-autot tulee liikenteeseen, joka tulee viemään kuljetusalan työpaikat. Maailma muuttuu jatkuvasti eikä se toisten syyttely sitä muuta.

Yritykset ovat tottuneet rahan lypsämiseen ja "ilmainen" maailman laajuinen internet muuttaa monia asioita. Pysyvä pitkäaikainen työttömyys on kohta monien ihmisten ovella, yksinkertaisesti siitä syystä että kaikkien ihmisten työpanosta ei enää tarvita. Automaation, työteho, halpatyövoima, robotit, teknologian ja digitaalisen maailman muuttuminen on saanut sen aikaiseksi. Ongelma ei ole että maailma muuttuu, vaan että ihminen on kykenemätön muuttumaan sen mukana. Ihmisen tuntuu pitävän kiinni vanhoista periaatteista ja tavoista, vaikka ne eivät enää solvellu uuteen nykyajan maailmaan.

Paperiset lehdet katoavat koska ne korvataan digitaalisella halvalla ja nopealla jakelulla, eikä kaikille toimittajille löydy enää työtä tällä uudella maailman laajuisella alalla. Kun siirrytään paikallisesta fyysisestä maailmasta maailman laajuiseen digitaaliseen internettiin. Kyse on siis uusien teknologien aiheuttamasta töiden vähenemisestä maailmanlaajuisesti eli töiden globaalisesta vähenemisestä kaikkilla aloilla. Samankaltaiseen asiaan tarvitaan aina vain vähemmän ihmisten työpanosta.

Osa ihmisistä elää yhä vanhoissa uskoissa ja periaatteissa että työn tekeminen on ikuista ja se vain muuttaa muotoaan eli minkälaista työtä tehdään. Tämä on vain osa totuutta. Ei siis tule vain uutta työtä uudessa muodossa vaan yhä pienemmällä työpanoksella pystytään hoitamaan kaikki tarvisemat asiat eli työt myös vähenevät yleisellä tasolla. Eikä maailma, valtiot, yritykset, yhteiskunnat ja ihmiset ole varautuneet tähän väistämättömään muutokseen mitenkään.

Luuletteko te ihmiset että etuoikeutetut ihmiset luopuvat omasta korkeasta hyvinvoinnistaan muiden "köyhien, työttömien" ihmisten takia. Miten te luulette että tässä käy sitten kun vaikka 50% ihmisistä on työttömänä ja vain etuoikeutetut saavat sitä hyvinvointia. Kuka kantaa vastuun koko kansasta sen jälkeen kun valtioilla ei ole enää tarpeeksi verotuloja koko kansan elättämiseen. Valtio voi elättää muita vain jos sillä itsellään on tuloja. Kyse ei ole siitä että yhteiskunnassa ei ole varallisuutta kaikille vaan siitä että eriarvoisuus tulee vain kasvamaan yhä kiihtyvällä nopeudella.

tataka4/5

2@ isä osaa muttei jaksa lukea muuta tekniikkauutisia kuin afterdawnista ilmeisesti, äiti taas tekniikkakammoinen ja hänellä kaksisuuntainen mielialahäiriö eikä hänellä ole halua opetella edes jonkun helpon tabletin käyttöä :(

3@ samaa mieltä automatisaatio vie työpaikkoja paljon ja jollei pääomia ja varallisuutta reilusti veroteta sekä veronkiertoa&verosuunnittelua estetä on kansa "aika" tyytymätöntä kun haukutaan laiskoiksi ja työttömyystuet pieniä ja suurin osa työttömänä.

johtaja595/5

Eikö lehdet tienaa nettijulkaisulla yhtä paljoa kuin paperijulkaisulla? Tulot on luultavasti pienempiä, mutta niin ne on menotkin.

Lainaus:

Ei. Syy on Googlessa.


Tämä on jo naurettavaa!

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT