AfterDawn logo

Aiotko pysyä Windows XP:ssä? Näin voit yrittää suojautua tietoturvauhilta

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
13 kommenttia

Windows XP:n tuki päättyy 8. huhtikuuta, joten nyt on korkea aika miettiä mitä käyttöjärjestelmää aiot tulevaisuudessa käyttää. Päivitätkö käyttöjärjestelmän Windows 7:ään tai 8.1:een, ostatko uuden tietokoneen (siirryt uuteen käyttöjärjestelmään), siirrytkö johonkin Linux-distribuutioon (esimerkiksi Ubuntuun) vai jatkatko nykyiseen malliin, eli käytät XP:tä.

Tietokonekauppiaat ja Microsoft opastavat XP-käyttäjiä siirtymään uuden Windowsin pariin, mikä saattaa pakottaa sinut vaihtamaan tietokoneenkin uudempaan malliin. Vaikka neuvon taustalla onkin taloudellisia motiiveja, on loppukäyttäjän edunkin mukaista käyttää käyttöjärjestelmää, jonka tietoturvasta ohjelmistokehittäjä on luvannut pitää huolen.

Mikäli et tiedä onko sinun tietokoneessasi Windows XP, voit tarkistaa käyttöjärjestelmäversiosi vierailemalla tämän linkin takaa löytyvällä verkkosivulla. Jos sivusto ilmoittaa tietokoneessa olevan Windows XP, sinun tulisi päästä siitä tavalla tai toisella eroon.


Jos päätät päivittää uudempaan Windowsiin kannattaa lukea Microsoftin laatima ohje, jossa neuvotaan miten saat nykyiset tietosi siirrettyä uuteen käyttöjärjestelmään. Ennen kuin päivität käyttöjärjestelmän, kannattaa tarkistaa täyttääkö nykyinen tietokoneesi uuden käyttöjärjestelmän laitteistovaatimukset. Mikäli se ei täytä vaatimuksia, on vaihtoehtoinasi joko vaihtaa kevyeeseen Linuxiin tai ostaa kokonaan uusi tietokone (Windows-, OS X- tai Chrome OS -pohjainen) ja siirtää vanhat tiedot siihen.

Windows XP:een parissa jatkaminenkin on tietysti mahdollista huhtikuun 8. päivän jälkeenkin, mutta erityisen suositeltavaa se ei ole. Jos tartut tähän vaihtoehtoon, voit yrittää suojata tietokonettaisi seuraavilla nikseillä.

  • Asenna Windows XP -tietokoneeseesi kaikki uusimmat käyttöjärjestelmäpäivitykset.
  • Harkitse vaihtoehtoisiin selaimiin, kuten Firefoxiin, Operaan, Chromeen ja Safariin, siirtymistä.
  • Poista tarpeettomat sovellukset sekä selainlaajennukset ja päivitä vanhentuneet versiot uusiin.
  • Asenna selaimeen skriptien automaattisen suorittamisen estävä laajennos, kuten NoScript (Firefox), ScriptSafe (Chrome) tai NotScript (Opera)
  • Määritä selain kysymään aina mitä verkosta ladattaville tiedostoille tehdään.
  • Päivitä virustorjunta ja palomuuri uusimpiin versioihin.
  • Käytä tietokonetta luotetussa verkossa.

13 KOMMENTTIA

dRD1/13

Kahteen omaan/mun ylläpidossa olevaan XP-koneeseen olen asennellut Lubuntua, toimii surffilauta + kevyessä officekäytössä ihan mainiosti. Ja on ollut teknopelkoisillekin käyttökelpoinen käyttis, kun softavalikoimana on käyttänyt Chromium + Thunderbird + Dropbox + LibreOffice -yhdistelmää.

Pojan 6v vanha vähän tehokkaampi (tais olla 2GB muistia ja aikanaan suht tehokas C2D + aikanaan suht tehokas GeForce) XP-kone, jolla pelailee Minecraftia, katselee Youtubea ja pelailee joitain asennettavia ilmaispelejä (World of Tanks, jne mitä näitä nyt on), vaatii vielä jotain ratkaisua alle.

R4ndom12/13

Microsotin laitteistovaatimukset eivät ole mistään kotoisin, et oikeasti pysty käyttämään seiskaa tai kasia, jos koneessa on alle 3gb ram muistia, saat venata puoli tuntia selaimen käynnistystä. Kokemusta on.

nwind3/13

Originally posted by R4ndom1:

Microsotin laitteistovaatimukset eivät ole mistään kotoisin, et oikeasti pysty käyttämään seiskaa tai kasia, jos koneessa on alle 3gb ram muistia, saat venata puoli tuntia selaimen käynnistystä. Kokemusta on.

No ei pidä paikkaansa ollenkaam ainakaan W7 starter version kanssa. Windows starter ja 2gb muistia miniläppärissä riittää hyvin perus nettaukseen ja pieneen videoiden katsomiseen. :). Kyllä se on käyttäjässä monesti vika jos ahdetaan se oma kone täyten kaiken maailman bloatwarea :) Seiska on kuitenki ihan ok käyttis onnettomalla 1.6ghz atomillakin :D Hiukan kun jaksaa lueskella optimointia niin monesti mopo konekkin alkaa rullata kivasti. Internetin aikakaudella kuitenkin tietoa saa jos jaksaa etsiä.

arcanix4/13

Jos ei kykene päivittämään käyttistä niin tuskin osaa noiden vinkkienkään mukaan toimia. Jos taas on budjettikysymys niin vaikka just Ubuntua tai Lubuntua (jos kone on xp:n julkaisun aikoihin ostettu) kehiin.

mcmopo5/13

"vaihtoehtoinasi joko vaihtaa kevyeeseen Linuxiin tai ostaa kokonaan uusi tietokone (Windows-, OS X- tai Chrome OS -pohjainen) ja siirtää vanhat tiedot siihen."

Niin ja päivittää tiekonotta ei tietenkään pysty?

"Päivitä virustorjunta ja palomuuri uusimpiin versioihin."

Useimmat käyttää avastia tai jotain muuta ilmaista virustorjuntasoftaa. Nämä ei sisällä palomuuria. Olisi ehkä hyvä ollut tästäkin mainita.

blokki6/13

Originally posted by R4ndom1:

Microsotin laitteistovaatimukset eivät ole mistään kotoisin, et oikeasti pysty käyttämään seiskaa tai kasia, jos koneessa on alle 3gb ram muistia, saat venata puoli tuntia selaimen käynnistystä. Kokemusta on.

Jo socket 939 1-ydin prossulla ja 1,5 gigalla toimii win 7 mikä tahansa versio nettikäytössä kohtalaisesti, erillinen näyttis ehdoton tuolla muisti määrällä.

Jos ei alle 3 gigalla muistia toimi, niin sanon vaan että evotat aika lahjakkaasti.

Ja Core Duo T2450 prossu, 2 gigaa muistia, ja joku VIA:n integroitu näyttis, riittää kasille ihan hyvin.

R4ndom17/13

Originally posted by nwind:

Originally posted by R4ndom1:

Microsotin laitteistovaatimukset eivät ole mistään kotoisin, et oikeasti pysty käyttämään seiskaa tai kasia, jos koneessa on alle 3gb ram muistia, saat venata puoli tuntia selaimen käynnistystä. Kokemusta on.

No ei pidä paikkaansa ollenkaam ainakaan W7 starter version kanssa. Windows starter ja 2gb muistia miniläppärissä riittää hyvin perus nettaukseen ja pieneen videoiden katsomiseen. :). Kyllä se on käyttäjässä monesti vika jos ahdetaan se oma kone täyten kaiken maailman bloatwarea :) Seiska on kuitenki ihan ok käyttis onnettomalla 1.6ghz atomillakin :D Hiukan kun jaksaa lueskella optimointia niin monesti mopo konekkin alkaa rullata kivasti. Internetin aikakaudella kuitenkin tietoa saa jos jaksaa etsiä.

Originally posted by blokki:

Originally posted by R4ndom1:

Microsotin laitteistovaatimukset eivät ole mistään kotoisin, et oikeasti pysty käyttämään seiskaa tai kasia, jos koneessa on alle 3gb ram muistia, saat venata puoli tuntia selaimen käynnistystä. Kokemusta on.

Jo socket 939 1-ydin prossulla ja 1,5 gigalla toimii win 7 mikä tahansa versio nettikäytössä kohtalaisesti, erillinen näyttis ehdoton tuolla muisti määrällä.

Jos ei alle 3 gigalla muistia toimi, niin sanon vaan että evotat aika lahjakkaasti.

Ja Core Duo T2450 prossu, 2 gigaa muistia, ja joku VIA:n integroitu näyttis, riittää kasille ihan hyvin.

Itse asensin vanhempieni koneeseen kasin (pro), 2gb ram muistia, c2d 2,2GHz ja koneen käyttö on hirveää tuskaa. Ehkä olen tottunut hyvään.

edit. siis kone toimi heti käyttiksen asennuksen jälkeen suhteellisen nopeasti, mutta kuukauden käytön jälkeen kone on ihan tuhottoman hidas.

ep_8/13

Itse päädyin ratkaisuun, jossa korvasin XP:n Linux Mintillä (sukulaisten koneilla). Eteenkin iäkkäämpien henkilöiden tietokoneen käyttö liittyy lähinnä kevyeen tekstinkäsittelyyn, sähköpostiin ja nettipankin & Veikkauksen käyttöön, johon Linux Mint sopii hyvin. Puoli vuotta on kulunut eikä ensimmäistäkään valituksen sanaa ole kuulunut. Päinvastoin kaikki kehuvat vain koneidensa toimivan nopeammin kuin aiemmin (yllätys yllätys!! ;-) ). Cinnammon muistuttaa niin paljon tavallista XP:tä, joten käytössäkään heillä ei ole ollut minkäänlaisia ongelmia. Ja mikäli Cinnammon näyttää liian pelottavalle, Zorin OS on hyvä vaihtoehto. Linux ei siis ole lainkaan hassumpi vaihtoehto niille, joille Windowsinkin käyttäminen tuottaa ongelmia, kunhan distron ja työpöytäympäristön valitsee oikein. Mitä olen itse huomannut, niin kukaan sukulaisista (joille Mintin laitoin) ole välittänyt lainkaan, onko koneella Windows vai Linux kunhan laskujen maksu, sähköpostit, kameran muistikortin tyhjennys ja pienimuotoinen tekstinkäsittely onnistuu helposti ja totuttuun tapaan.

Toinen vaihtoehto olisi ollut toteutta ja opettaa nämä tässä jutussa mainitut jutut, mutta eipä olisi juuri tehonnut ja pian olisi pitänyt käydä korjailemassa tuhoja... Windowsin korvaaminen Linuxilla ei ollut vaikea päätös ja kaiken lisäksi näyttäisi osoittautuneen oikeaksi :-)

hannibal_pjv9/13

Tjoo... Linux on hyvä alusta, kunhan joku osaa konfata sen sellaiseen kuntoon, että ummikko pärjää sillä. Eli ehdottomasti suosittelemisen arvoinen vaihtoehto.

R4ndom110/13

Originally posted by hannibal_pjv:

Tjoo... Linux on hyvä alusta, kunhan joku osaa konfata sen sellaiseen kuntoon, että ummikko pärjää sillä. Eli ehdottomasti suosittelemisen arvoinen vaihtoehto.

Nykyään linux distot ovat niin helppokäyttösiä, että ne on valmiita heti asennuksen jälkeen. Kaikki laitteet toimivat yleensä ilman ajureiden asennusta, näyttiksen ajurit tosin kannattaa asentaa. Distroissa tulee monesti samasssa pakettissa openoffice/libreoffice, firefoxi ja muut open-source perussoftat, monissa distorissa tulee mukana mm bittorrent clienttejä ja muita erittäin hyödyllisiä ohjelmia. Linuxin asennnus ja sovellustenasennus on oikeastaan huomattavasti helpompaa kuin windowsin. Sovellusten asennus terminaalista on joillekkin hieman uutta, mutta kun sen oppii, niin sovellukset asentaa erittäin nopeasti ja turvallisesti, ilman mainosohjelmia. Linuxi vaati erittäin paljon totuttelua, mutta mitä paremmin sen käytön hallitsee, sitä paremmalta se tuntuu.

dRD11/13

Originally posted by hannibal_pjv:

Tjoo... Linux on hyvä alusta, kunhan joku osaa konfata sen sellaiseen kuntoon, että ummikko pärjää sillä. Eli ehdottomasti suosittelemisen arvoinen vaihtoehto.

En ollut koskaan konffannut desktop-Linuxia ennen kuin isälleni Lubuntun säädin tuossa vuosi takaperin. Toki IT-alan osaamista nyt oli ehkä karvan verran keskivertokuluttajaa enemmän, mutta summaryna voisin sanoa, että ne "näistä normikuluttaja ei olisi todennäköisesti selvinnyt"-kohdat liittyivät tulostinajurien asennukseen, hiiren herkkyyden säätöihin ja yhden Windows-softan Winen kautta ajamiseen. Noista kaksi ensimmäistä vaati command linen käyttöä ja jälkimmäinen command linea ja himpun verran muutakin lisäsäätöä.

Kaikki muu meni pitkälti klik, klik, klik visuaalisella UI:lla klikkaillessa softia asentumaan.

Eli yhteenvetona: käytön helppous on mennyt ihan valtavasti eteenpäin. Todennäköisesti Ubuntussa osa noistakin mainitsemistani kohdista on tehty helpommaksi kuin pikkuveljessään.

ep_12/13

Originally posted by dRD:


En ollut koskaan konffannut desktop-Linuxia ennen kuin isälleni Lubuntun säädin tuossa vuosi takaperin. Toki IT-alan osaamista nyt oli ehkä karvan verran keskivertokuluttajaa enemmän, mutta summaryna voisin sanoa, että ne "näistä normikuluttaja ei olisi todennäköisesti selvinnyt"-kohdat liittyivät tulostinajurien asennukseen, hiiren herkkyyden säätöihin ja yhden Windows-softan Winen kautta ajamiseen. Noista kaksi ensimmäistä vaati command linen käyttöä ja jälkimmäinen command linea ja himpun verran muutakin lisäsäätöä.

Kaikki muu meni pitkälti klik, klik, klik visuaalisella UI:lla klikkaillessa softia asentumaan.

Eli yhteenvetona: käytön helppous on mennyt ihan valtavasti eteenpäin. Todennäköisesti Ubuntussa osa noistakin mainitsemistani kohdista on tehty helpommaksi kuin pikkuveljessään.

Helppous on tosiaan mennyt huomattavasti eteenpäin. Lisäksi nykyisin useimmat perusohjelmat voi Ubuntussa (ja esim. Linux Mintissä) asentaa Ubuntu Software Centeristä yhtä nappia painamalla. Paljon yksinkertaisemmin homma ei voisi toimia.

Linux Mint on vielä malliesimerkki valmiista paketista. Mukana on kaikki tarvittava: tulostinajurit, ajurit "mokkuloille", Flash, IcedTea (javakikkare), LibreOffice, Firefox. Käytännössä siis kaikki, mitä peruskäyttäjä tarvitsee. Itseasiassa Linux Mintin asennus säätämisineen sujui odotettamaani helpommin. Odotin, että pitäisi ruveta asentelemaan usb-modeswitchia yms. mokkulaa varten ja tulostimelle omia ajureita, mutta homma paljastuikin toimivan periaatteella "tökkää laite koneeseen ja olet valmis". Mikäs siinä. :-)

dRD:lle:
Ainakin Androidilla näyttäisi tuo uutiskommentin muokkauslaatikko täällä Hardwaressa olevan "epäkunnossa". Se romahtaa jotenkin kokoon. Siitä tulee vain kaksi riviä korkea ja laatikko on noin 10 merkkiä leveä. Kommenttien muokkaus ei ole kovin miellyttävää :-).
http://i7.aijaa.com/b/00010/13184688.jpg
Tarkemmat järjestelmätiedot tallentunevat kommentin mukana, mutta kysessä Chrome-selain Andoid-tabletilla (10" näytöllä, 1280x800)

sam4913/13

Originally posted by hannibal_pjv:

Tjoo... Linux on hyvä alusta, kunhan joku osaa konfata sen sellaiseen kuntoon, että ummikko pärjää sillä. Eli ehdottomasti suosittelemisen arvoinen vaihtoehto.

MItä siinä pitää konfiguroida eli virittää ? Olen asentanut vuosien mukana monia Linuxeja, ainakin Red Hat, jota ammattikäyttäjät pitävät nykyään parhaana, SuSe eri versioita, Ubuntuja ja joitain, joita en nyt muista. Niihin Open Office tai Libre Office, selaimia, yms. eikä käytännössä ole tarvinnut juuri muuta kuin kielen valinnan. 1990-luvulla oli ongelmia äänen kanssa, mutta ei nykyään. Kavereide mukaan Winellä toimivat useat hankalatkin Windows ohjelmat Linuxissa, jopa pelit. Pelikoneena Windows on kyllä parempi.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT