AfterDawn logo

Apple laajenee autoihin: Tässä ovat yhteistyökumppanit

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
6 kommenttia

Geneven autonäyttely starttaa tällä viikolla ja siellä esitellään Applen kehittämää CarPlay-toimintoa tukevia autoja Ferrarilta, Mercedes-Benziltä ja Volvolta. Viime kesänä iOS in the Car -nimellä esitelty toiminto tuo käytännössä iPhone-puhelimista tutun iOS-käyttöjärjestelmän autojen kojelautanäyttöihin.

Applen mukaan CarPlayn avulla kuski voi soittaa puheluita, käyttää Maps-karttoja, kuunnella musiikkia ja päästä käsiksi viesteihin sekä kontakteihin. Toimintoa voi käyttää auton infotainment-järjestelmän natiivin ohjauslaitteen kautta tai ohjauspyörään lisätyn painikkeella, joka aktivoi Applen kehittämän Siri-puheavustajan.

CarPlay ei korvaa autovalmistajien omia järjestelmiä, vaan se on iPhone-käyttäjille suunniteltu oma kerroksensa, joka toimii vain silloin kun puhelin on kiinnitetty autoon. CarPlay toimii Applen Lightning-liitännällä varustetuissa puhelimissa eli iPhone 5:ssä, 5s:ssä ja 5c:ssä, joihin on asennettu myöhemmin ilmestyvä ohjelmistopäivitys. CarPlay-tuellisia autoja nähdään markkinoilla tämän vuoden aikana Ferrarilta, Mercedez-Benziltä, Volvolta, Hondalta, Hyundailta ja Jaguarilta.


Näiden lisäksi CarPlay-tuettuja autoja on tulossa myöhemmin seuraavilta valmistajilta: BMW Group, Ford, General Motors, Land Rover, Kia Motors, Mitsubishi Motors, Nissan Motor Company, PSA Peugeot Citroën, Subaru, Suzuki ja Toyota Motor Corp. Alkuvuonna Androidin kelkkaan hypännyt Audi loistaa poissa olollaan.

Vielä ei ole selvää tuleeko markkinoille CarPlaytä tukevia aftermarket-ratkaisuja. Ainakin Pioneer on kertonut tutkivansa mahdollisuutta.

Lisää tietoa CarPlaystä löytyy Applen verkkosivuilta.6 KOMMENTTIA

wipe20001/6

Ainakin omassa Volkkarissa infotainment toimii jo nyt kosketusnäytöllä ja bluukkarilla hyvin yhteen niin Lumian kuin iPhonenkin kanssa. Mahtaako tuo sitten tuoda käyttöön oikeasti jotain parannusta? Enkä ainakaan itse haluaisi vaihtaa autoa aina kun vaihdan puhelinmerkkiä. (No joo, luin kyllä, toimiihan se perusjuttu taustalla ilman puhelintakin.)

Ja Applen tyyliin muistikortinlukija tai USB-liitin on tietysti jätetty laitteista kokonaan pois (?), mikä ainakin itselläni aiheuttaa välittömän hylkimisreaktion.

aints2/6

Volvo & Apple CarPlay
http://www.youtube.com/watch?v=kqgrGho4aYM

JoniS3/6

Kaikki paras olisi jos tällaisen luuri+auto paritus softan tekisi osapuoli kuka ei valmista puhelimia....kohta pitää käytettyä autoa valitessa lisätä kriteeri sen mukaan mitä laitteita löytyy että on oikeanlainen "tietokone" siellä..

Ei siinä mitään hienoa että saadaan puhelimen kautta navit sun muut isolle näytölle ja ehkä sitä kautta niskatuki näyttöihin videoita suoraan luurista, esim. Lapsille pitkiksi ajomatkoiksi.

ProfaneX4/6

Jee, kohta pitää kuunnella mainoksia ennen kuin voi startata autoa. Boonuksena kaupanpäälle kaatuilevat softat ja buginen kosketusnäyttö.
Apple mullistaa autoilun ^^

jaska2125/6

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ProfaneX:

Jee, kohta pitää kuunnella mainoksia ennen kuin voi startata autoa. Boonuksena kaupanpäälle kaatuilevat softat ja buginen kosketusnäyttö.
Apple mullistaa autoilun ^^

Nyt sekoitat Applen johonkin muuhun matkapuhelinvalmistajaan. Mainoksia en ole koskaan nähnyt Appleen kytköksissä olevassa ohjelmassa, iOS / OSX ei ole koskaan itsellä ainakaan kaatunut ja kosketusnäyttö toimii kuin ajatus.

Legitti6/6

Onneks audi on jo valinnu Androidin :)

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT