AfterDawn logo

Firefoxin markkinaosuus alhaisin 60 kuukauteen, helmikuu vahva kuukausi Chromelle

Sami Koivunen Sami Koivunen
4 kommenttia

Net Applications on jälleen julkaissut tuoreimmat luvut selainten markkinaosuuksista. The Next Webin mukaan IE10 jäi helmikuussa markkinaosuuksissa IE9:n taakse, Firefox jäi alhaisimpaan osuuteen 60 kuukauteen ja Chrome oli kuukauden ainoa voittaja.

Helmikuun aikana nähtiin päivityksiä, kun Mozilla julkaisi Firefox 27 -version ja Google puolestaan Chrome 33 -päivityksen.

Selainmarkkinoita hallitseva Internet Explorer menetti markkinaosuuksiaan tammikuusta 0,02 prosenttiyksikköä 58,21 prosentista 58,19 prosenttiin. Firefoxilla laskua tapahtui 0,4 prosenttiyksikköä 18,08 prosentista 17,68 prosenttiin ja kuukauden ainoa nousija Chrome nousi 0,56 prosenttiyksikköä 16,84 prosenttiin. Myös Safari ja Opera menettivät hienoisesti asemiaan. Firefoxin markkinaosuus on alhaisin sitten vuoden 2008 huhtikuun.


Net Applications perustaa tilastointinsa 160 miljoonalta uniikilta käyttäjältä kerättyihin tietoihin. Toinen suosittu tilastopalvelu StatCounter perusti tammikuun tilastoinnin 16 miljardiin sivulataukseen tulosten ollessa hyvin erilaisia.

4 KOMMENTTIA

mcmopo1/4

Ihme että firefox ei ole tippunut jo kokonaan pois kärkipäästä. Ongelmat Flashing kanssa alkoivat jo vuosia sitten eikä niitä ole saatu vieläkään korjattua.

Ilborg2/4

Flashin kanssa ongelma on että adobella on ongelma firefoxin kanssa. Flashin toimimattomuudesta lähinnä syyttäisin adobea joka jopa itse haluaa päästä tuosta kikkareesta eroon. Valitettavasti mediayhtiöitä tyydyttäviä (DRM) linux-yhteensopivia vastineita ei ole tällä hetkellä käytännössä olemassa, ja windowsinkin systeemit on aika kuraa (silverlight/muut selaimeen tai liitännäiseen liittyvät toteutukset).

Veikkaan että firefox on ottanut paljon käyttäjämäärässä takkiin siirtyessä tiheään päivityssykliin. Takaa nimittäin myös tiuhaan tulevat turvapätsit, ja uudet bugit. Peruskäyttäjä ei huomaa vaikka käyttäisi sitä ESR-versiota, mutta firefoxin sivuilta joutuu ihan tosissaan jopa etsiä sitä versiota. Tuon version päivityssykli on taas tehokäyttäjälle turhan harva (yli vuosi), jolloin jo puolessa välissä vuotta alkaa jo haikailemaan jonkun uuden ominaisuuden perään.

Opera taas itsessään on aiheuttanut mahdollisesti hallaa itselleen siirtymällä entistä engineä raskaampaan webkit-pohjaiseen engineen. Ottivat roimasti takapakkia ominaisuuksissa ja nopeudessa siirtyessään siihen, mutta mahdollisesti yhteensopivuusongelmista päästään pitkälti eroon.

1pertti3/4

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ilborg:

Veikkaan että firefox on ottanut paljon käyttäjämäärässä takkiin siirtyessä tiheään päivityssykliin.

Omalta kohdaltani voin vahvistaa, että juuri tuon koin ongelmaksi. Itse ratkaisin ongelman siirtymällä ESR-versioon, mutta aivan mutu-perusteella arvelisin, että normaaliversion jatkuva päivitysrumba karkottaa käyttäjiä.


xbkrypt0n4/4

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ilborg:

Opera taas itsessään on aiheuttanut mahdollisesti hallaa itselleen siirtymällä entistä engineä raskaampaan webkit-pohjaiseen engineen.

Eiköhän suurin ongelma Operan kanssa ole se, että selaimesta poistui päivityksien myötä lähes kaikki edellisistä operoista ja myös muista nettiselaimista tutut ominaisuudet kuten näin esimerkiksi vaikka kirjanmerkit.

Itse käytän Firefoxin betaa (v28.x), koska v27.x versiossa on bugi jonka vuoksi mm. Battlelog-sivusto kaataa satunnaisesti koko selaimen, sulkee tabin tai aiheuttaa muistiylivuodon (parhaimmillaan FF v27 vei yli 6 gigaa muistia yhdellä tabilla). Kaatumisen aiheuttanut bugi on korjattu v28 ja siitä eteenpäin.

https://support.mozilla.org/fi/questions/985573
https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=970147

E: Lisätään vielä latauslinkki
http://www.mozilla.org/fi/firefox/channel/

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT