AfterDawn logo

Uusi protokolla mahdollistaa yli terabitin nettiyhteyden jo käytössä olevalla laitteistolla

Valtteri Ahonen Valtteri Ahonen
9 kommenttia

Tällä hetkellä laajakaistamarkkinoilla puhutaan usein korkeintaan gigabitin nopeuksista, ja niitä pidetään yleisesti saavuteltavana asiana pikkuhiljaa myös kuluttajien koteihin.

Monessakaan paikassa tällaiset nopeudet eivät vielä toteudu, vaan niistä jäädään ehkä kymmenykseen, mutta tästä huolimatta yhä nopeampien yhteyksien kehittelyssä ei jarrutella. Ranskalaisvetoinen Alcatel-Lucent ja englantilainen BT ovat esitelleet uutta protokollaa, jonka avulla kaupallisen tason laitteistolla on saatu aikaan yli terabitin yhteys (1 tera = 1000 gigaa). Asiasta kirjoitti The Independent.

Tutkimusryhmä käytti olemassa olevaa 410 kilometrin valokuitua Lontoon ja Suffolkin välillä. Flexigridiksi nimetty uusi protokolla mahdollistaa signaalin kerrostamisen ja näin samassa kuidussa voidaan lähettää jopa seitsemää 200 Gbs signaalia päällekkäin. Aiempiin yritelmiin verrattuna siirtonopeutta on saatu tehostettua yli 40 prosenttia.


Erityisen merkittävänä tuloksessa pidetään sitä, että se on saavutettu markkinoilla jo olevalla laitteistolla, ja jopa jo paikallaan olevilla kaapeleilla. Tekniikan käyttöönotto tulevaisuudessa olisi siis hyvin edullista verrattuna siihen, että laitteistoa täytyisi sen vuoksi uusia. Käyttöönoton aikataulusta on kuitenkin vielä varhaista puhua.

Nykyään videoiden toistaminen on enenevissä määrin nettiyhteyden hyvyyden mittarina. Demotulla terabittitason yhteydellä voisi ladata sekunnissa esimerkiksi nelisenkymmentä HD-elokuvaa.

9 KOMMENTTIA

Boss931/9

Sais nyt edes 100 megan yhteyden muuallekin, kuin viiteen isoimpaan Suomalaiseen kaupunkiin...

Zeitsei2/9

*Drool*
Paitsi Soneralla pätkii ja hidastelee vaikka olisi Jottabitin yhteys.
Saisi uppinopeus myös nousta, koska kuitenkin markkinoivat sitä 10000000Mbit/5Mbit nettiyhteytenä.

RekookeR3/9

Tänne saa 8/8 megasen jos on valmis maksamaan lähes 50 euroa kuukaudessa. Tollenen maksaisi varmaan toista tonnia.

KuuUkko4/9

Tästä uutisesta teollisuuslobbaajat eivät tykkää, sillä uutta on myytävä ja vanha romutettava välittömästi. Näinhän Digi-TV:ssäkin toimitaan, pian myös autojen GPS-paikantimissa =/

teeppaja5/9

Eihän tuosta ole ainakaan latausnopeuden osalta tavalliselle kuluttajalle kauheasti hyötyä. SSD:n kirjoitusnopeus yltää parhaimmillaan about 600MB/s tietämille, niin eikös n. kuuden gigabitin yhteys ole suurin mitä siihen kannattaa ottaa?

user_org (vahvistamaton)6/9

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti teeppaja:

Eihän tuosta ole ainakaan latausnopeuden osalta tavalliselle kuluttajalle kauheasti hyötyä. SSD:n kirjoitusnopeus yltää parhaimmillaan about 600MB/s tietämille, niin eikös n. kuuden gigabitin yhteys ole suurin mitä siihen kannattaa ottaa?

Jopa yksinasuvalla nörtillä on useampi laite jotka netissä, Netti ei ole vain kahden koneen välinen juttu, taajamassa on sitten kymmeniä tuhansia, maakunnassa enemmän jne.

jokin 40% lisäys ilman laitteiden vaihtoa (no tuskin täysin pelkällä softalla...:-), ei riitä poistamaan tarvetta uusille yhteyksillä Suomessakin.

mjk7/9

Meille tulee soneran valokaapeli ja välillä tökkii ihan helvetisti...silloin kun suostuu toimimaan kaikki luistaa kuin rasvattu, tosin ainakin 2-3 kertaa kuukaudessa linja on "sökö". Pojalla pelatessa ilmenee "connection interruptured" ja sitten kun käyn tsekkaamassa vaikka speed/ping testillä ilmoittelee ping 905 ms ja 0.82 mb/s down ja up 0.26 mb/s ... että sillai. Tosin sitä en sitten tiedä kun taloyhtiön kaapelitoimittaja on sonera myös sen vaikutusta...niin ja kun toimii menee ping 26-30 ms ja down yli 75 mb/s ja up yli 12 mb/s.

keijo1238/9

Mulla sonera 100/10m kuitu ja loistavasti toimii. Ping menee siinä 10/20 välillä ja lataus n. 90m ja uppi 11m.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti teeppaja:
Eihän tuosta ole ainakaan latausnopeuden osalta tavalliselle kuluttajalle kauheasti hyötyä. SSD:n kirjoitusnopeus yltää parhaimmillaan about 600MB/s tietämille, niin eikös n. kuuden gigabitin yhteys ole suurin mitä siihen kannattaa ottaa?


nää ssd:t on sata liittimillä, pci ssd:llä päästää helposti lähelle 3Gb/s

Olli509/9

Tämä jutun yhteys on tietenkin tarkoitettu runkolinjoihin. Meillä Suomessa ollaan pahasti jäljessä. Todella kaupungeissa, joissa on kaapeli-TV on mahdollisuus kaapelimodeemiin, teoriassa 100/5 M. Maaseudulla tilanne on se, että nettitikulla saattaa saada muutaman megan yhteyden. Muoniossa Lapissa tilanne on se, että EDGE-yhteyden (2G) saattaa saada sattumalta, tai sitten koko eetteri on pimeänä. Ruotsi on vain joen takana, ja siellä yhteydet pelaa, mutta roaming-maksut kaatavat ajatuksen. Operaattoreita ei kiinnosta harvaan asuttu seutu, koska maksajia on vähän.

Valokuituhanke 2 km päähän jokaisesta taitaa kaatua hintaan. Kuka on valmis maksamaan tonneja 2 km kaapelista ja sittenkin vuokra olisi 50 euron luokkaa. Toki yhteys on sitten 100 M luokkaa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT