AfterDawn logo

Google ja Mozilla: Pelit siirtyvät selaimiin jo vuonna 2014

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
15 kommenttia

Samalla, kun Microsoft ja Sony siirtelevät joukkojaan kohti täysmittaista seuraavan sukupolven konsolisotaa, keskittyvät Google ja Mozilla selainpelaamisen tulevaisuuteen. Sekä Mozillan että Googlen lopullisena tavoitteena on muuttaa PC-pohjainen pelaaminen täysin selainpohjaiseksi -- ja samalla standardeja noudattavaksi.

Pelaajat, joille selainpelit edustavat mielikuvina lähinnä ankeita Java-pohjaisia virityksiä 2000-luvun alusta tai megaärsyttäviä Facebook-pelejä, naurahtavat moiselle hapatukselle. Mutta kehitys kulkee isoin askelin -- ja isolla rahalla -- kohti Mozillan ja Googlen viitoittamaa suuntaa. HTML5, JavaScript-moottoreiden valtava kehitys ja CSS3 ovat tuoneet tarjolle tekniikoita, joiden avulla käsitys siitä, mitä selaimella järkevästi voidaan tehdä, on muuttunut aikalailla täydellisesti. Etenkin JavaScript-moottoreiden kehitys on ollut hurjaa sen jälkeen, kun selainkilpailusta tuli kolmen suuren selainvalmistajan keskinäinen kilpakenttä.


Työn alla on useita projekteja, jotka saattavat tehdä visioista todellisuutta hyvinkin pian -- mm. alatason ohjelmoinnin mahdollistava asm.js -kirjasto kertoo tavoitteekseen sen, että desktop-pelit olisivat vain 2x hitaampia sen kautta selaimessa suoritettuna kuin natiiviversiot. Ja tämä siis tuotteelle, joka on vasta suljetussa testivaiheessa. Esimerkkeinä asm.js:ää käyttävistä toteutuksista voidaan mainita mm. selaimessa pyörivä versio Unreal Tournament III:sta, josta video alla:

Standardeja noudattavien pelien luominen on varmasti askel, joka kiinnostaa myös pelinkehittäjiä -- sama peli toimisi sellaisenaan mitä moninaisimmilla laitteilla, aina älypuhelimista tavallisiin PC-koneisiin. Kehityskustannukset laskisivat, kun porttaukseen käyttävä aika liittyisi lähinnä eri alustoille muokattujen ohjauskontrollien kehittämiseen, eikä niinkään enää koodin optimointiin alustakohtaisesti. Samalla tietysti JavaScript-moottoreiden kehitykseen ja selainten HTML5-tukeen -- ja nopeuteen -- pistettäisiin selainvalmistajien osalta vielä nykyistäkin enemmän resursseja.

Mozillan kehitysjohtaja Vladimir Vukicevic kertoo LA Timesin haastattelussa, että ensimmäiset "näyttävät" selainpelit ovat todellisuutta desktop-selaimilla jo alkuvuodesta 2014. Ja mobiiliselaimissa samat pelit nähtäneen vuoden 2014 puolivälissä.

15 KOMMENTTIA

dRD1/15

Sen verran pakko kommentoida omaa tekstiä, että yksi kulma mitä tuossa ei käsitelty lainkaan, on tämä: Jos -- taino, oma käsitykseni on, että kun -- pelit siirtyvät HTML5/JS:ään, käyttisvalinnan merkitys PC-pelaajille katoaa.

Tuon siirtymän jälkeen se on ihan se ja sama käytätkö Windowsia, Maccia, Linuxia vai esimerkiksi Haikua, kunhan sille löytyy HTML5:sta tukeva selain.

WereCatf2/15

Ihan täyttä puppua.

"Standardeja noudattavien pelien luominen on varmasti askel, joka kiinnostaa myös pelinkehittäjiä -- sama peli toimisi sellaisenaan mitä moninaisimmilla laitteilla, aina älypuhelimista tavallisiin PC-koneisiin." -- jos se peli kirjoitetaan käyttäen asm.js:ää, niin silloin se on laitteistoriippuvainen ja hyvin todennäköisesti myös käyttöjärjestelmäriippuvainen, ei se silloin toimisi kaikilla laitteilla PC:stä puhelimiin. Ja jos taas kirjoitetaan tulkattua VM-koodia, niin silloin ei yksinkertaisesti päästä samoihin vauhtilukemiin, kuin natiivilla koodilla.

arcanix3/15

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:

Sen verran pakko kommentoida omaa tekstiä, että yksi kulma mitä tuossa ei käsitelty lainkaan, on tämä: Jos -- taino, oma käsitykseni on, että kun -- pelit siirtyvät HTML5/JS:ään, käyttisvalinnan merkitys PC-pelaajille katoaa.

Tuon siirtymän jälkeen se on ihan se ja sama käytätkö Windowsia, Maccia, Linuxia vai esimerkiksi Haikua, kunhan sille löytyy HTML5:sta tukeva selain.


Vaikka tuo porttaamisen tarve poistuu niin kyllä näyttiksellä pitää olla silti ajurit kyseiseen käyttikseen. Esimerkiksi Linuxin puolella tuo ajurituki on edelleenkin aika huono.

dRD4/15

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WereCatf:

Ihan täyttä puppua.

"Standardeja noudattavien pelien luominen on varmasti askel, joka kiinnostaa myös pelinkehittäjiä -- sama peli toimisi sellaisenaan mitä moninaisimmilla laitteilla, aina älypuhelimista tavallisiin PC-koneisiin." -- jos se peli kirjoitetaan käyttäen asm.js:ää, niin silloin se on laitteistoriippuvainen ja hyvin todennäköisesti myös käyttöjärjestelmäriippuvainen, ei se silloin toimisi kaikilla laitteilla PC:stä puhelimiin.

Paitsi, josjakun tarkoituksena on tehdä asm.js:stä universaalisti saatavilla oleva, jolloin softan ei-AOT -käännettyjen versioiden pitäisi taipua alustaan kuin alustaan, eikö näin?

Lainaus:

Ja jos taas kirjoitetaan tulkattua VM-koodia, niin silloin ei yksinkertaisesti päästä samoihin vauhtilukemiin, kuin natiivilla koodilla.

Tietenkään natiivikoodin nopeuteen ei koskaan päästä, mutta jos päästään edes "tarpeeksi lähelle", uskon koodin siirrettävyyden riittävän perusteeksi uhrata tuon osan tehoista. Samalla periaatteellahan voidaan ajatella, että DirectX:n ja/tai OpenGL:n käyttö on turhaa resurssien hukkausta, kun puhtaalla assemblyllä ja koodaamalla juuri tietylle graffapiirille saataisiin kertaluokkaa parempia suorituskykytuloksia. Mutta yhteensopivuuden ja ohjelmoinnin helpottamisen vuoksi ollaan päädytty kirjastoihin ja C/C++ -lähetysmistapaan.

Kukaanhan ei tiedä mikä se ratkaisu on, jolla pelit selaimiin aikanaan siirtyvät -- asm.js, PNaCI vai mikä -- mutta suuntaviivat ovat aika selkeät: selainvalmistajilla JA pelintekijöillä on intressi löytää tapa, jolla pelien portattavuudesta saadaan yhtä suuri itsestäänselvyys kuin WWW-sivujen toimiminen kaikilla selaimilla/alustoilla tänä päivänä on. Koska hyödyt ovat niin valtavat.

Käytännössä firmat ovat tajunneet sen, että todennäköisesti historiassa ei tulla enää koskaan näkemään ajanjaksoa, jolloin yksi käyttöjärjestelmä, yksi form factor ja yksi alustaratkaisu (Windows, PC, x86) on sellaisessa asemassa kuin missä oltiin vuosien 1995 - 2010 välillä.

Tulevaisuudessa käyttiksiä voi olla 5 tasavahvaa, form factoreita enemmän kuin nyt osataan edes kuvitella ja rautatason alustaratkaisuja rajaton määrä.

Tuohon ongelmaan, joka jo nyt alkaa siintämään horisontissa, jos haluat luoda pelejä, on parempi keksiä ratkaisuja :-)

Näen myös ongelmat, sehän on selviö -- "responsive web design" tarkoittaa nyt selaimen kokoon mukautuvaa suunnittelua. Peleissä sama suunnittelu pitäisi tehdä niin, että responsiivisuus ei tarkoita pelkästään selainikkunan koon mukaan mukautumista, vaan myös käyttäjän käytössä olevat inputlaitteet pitää huomioida -- ja sen lisäksi käytössäolevan laitteen suorituskyky. Ei helppoja juttuja, mutta jos nuo ratkaistaan ja pysytään standardeissa, yhdellä kehityskaarella saadaan sama peli taipumaan kaikkeen mikä vain HTML5:sta tukee.

WereCatf5/15

dRD: voinen osoittaa sormella mm. Javaan, joka tekee kaiken saman, pyörii kaikilla alustoilla, missä Java JRE löytyy, ja silti Javalla ohjelmoituja AAA-pelejä on... nolla. Pointti on se, että onhan se kiva maalailla sateenkaaria ja pilviä taivaalle, mutta kaikki tämä on tehty ennenkin ja loppujen lopuksi se saa vain hetkellisesti tuulta Indie-ohjelmoijien saralta ja jää sen jälkeen taas unholaan.

Ranvier6/15

"Sekä Mozillan että Googlen lopullisena tavoitteena on muuttaa PC-pohjainen pelaaminen TÄYSIN selainpohjaiseksi"

Eli Mozilla ja Google aikoo siirtää myös mun Steam-kirjastosta löytyvät parisataa peliä selaimeen. Sehän kiva. =)

Taeco7/15

Tätä olen kuluvan vuoden mittaan koittanut ihmisille uskotella. Mutta tuo 2014 on vähän hassu luku. Mitä sillä tarkoitetaan? Koska onhan jo nyt kaikenlaisia enemmän ja vähemmän näyttäviä demopelejä. Ei ne mitään battlefield3 tai crysis3 ole, mutta hyvältä ne näyttää. Pari betaa kaupallisistakin peleistä olen nähnyt. Ja ei 2014 missään tapauksessa ole vielä vuosi, jolloin kaikki pelit ovat selainpelejä/alustariippumattomia. Katsotaan, josko vuosikymmenen vaihteen jälkeen alkaisi suuri osa olemaan.

Harmittaa, kun niin harva on kiinnostunut html5:stä. Ei ole kovin ruusuinen valikoima html5-pelimoottoreissa (nimenomaan 3D). Olisin itse kiinnostunut 3D-selainpelin kehityksestä.

@5 Käsittääkseni Java on rajoittuneempi. En ihan täydellä varmuudella osaa sanoa, mutta kun html5:een tässä olen tutustunut, törmäsin videoon, jossa Jagex Games Studio selitti, miksi siirtyvät Javasta html5:een ja lähinnä Javan rajoituksia grafiikan suhteen siinä lueteltiin. Ja tietenkin se, ettei tarvitse lisäosia asennella, vaan käyttäjä pääsee suoraan pelaamaan. Mutta kuten sanoin, en itse henkilökohtaisesti asiasta sen enempää tiedä.

OneMember8/15

Itse aloin uskoa hätän vasta kun BattleField Play4Freetä tuli pelattua sen alkuaikoina.
Harmi, kun vieläkin sanasta "selainpeli" ihmisille tulee heti mieleen ikivanha Runescape...


Taisi olla tämänvuoden maaliskuussa kun Mozilla esitteli Game Developers Conference -tilaisuudessa uuden 3D JavaScriptin selainpelejä varten.
Erona vuoden 2011 Epicin Flash pohjaiseen oli se, ettei tuo JavaScript tarvitse erillistä lisäosaa toimiakseen. Tämä tarkoittaa nopeampaa suorituskykyä.
Joten nyt vain odotellaan innolla mitä tuosta syntyy.


Tällä hetkellä oma katse seuraa Artilleryn kehitystä mielenkiinnolla.
Jos olisi enemmän aikaa, niin Blood and Jaden beta olisi varmaan testissä.

WereCatf9/15

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti OneMember:

Itse aloin uskoa hätän vasta kun BattleField Play4Freetä tuli pelattua sen alkuaikoina.
Harmi, kun vieläkin sanasta "selainpeli" ihmisille tulee heti mieleen ikivanha Runescape...
*--SNIP--*
Tällä hetkellä oma katse seuraa Artilleryn kehitystä mielenkiinnolla.

FPS-räiskintä, mikä näyttää rujommalta, kuin CS1 aikoinaan? Ja Dota2-/LOL-klooni, minkä graafinen taso on 10 vuoden takaa? Ja näiden pitäisi innostaa pelaamaan selainpelejä? Joo ei kiitos, ei näillä eväillä kyllä kiinnosta tippaakaan.

dRD10/15

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WereCatf:

dRD: voinen osoittaa sormella mm. Javaan, joka tekee kaiken saman, pyörii kaikilla alustoilla, missä Java JRE löytyy, ja silti Javalla ohjelmoituja AAA-pelejä on... nolla. Pointti on se, että onhan se kiva maalailla sateenkaaria ja pilviä taivaalle, mutta kaikki tämä on tehty ennenkin ja loppujen lopuksi se saa vain hetkellisesti tuulta Indie-ohjelmoijien saralta ja jää sen jälkeen taas unholaan.

Javan ongelmaksi sanoisin sen, että se on yhden firman (Oracle) kehityksessä oleva, sinänsä suljettu järjestelmä, jonka ainoa funktio on Javalle tehdyt sovellukset. Vastaavasti taas HTML5, JS ja CSS3 ovat webin avoimia standardeja, joiden varsinaisen käyttäjäpään toteutuksen jokainen selainvalmistaja on saanut ratkaista itse.

Ja nimenomaan JS-engineiden kehityksessä on tapahtunut se räjähdysmäinen kasvu sen jälkeen, kun Chrome tuli mukaan leikkikehään ja yht'äkkiä olikin kolme tasavahvaa kehittäjää (Mozilla, Google ja Microsoft) kilpailemassa suorituskyvystä toisiaan vastaan. Kolme tasavahvaa pelaajaa on oman näkemykseni mukaan kaikilla aloilla se ideaalein kilpailutilanne, jossa kaikkien on pakko kehittyä valtavaa vauhtia ettei kukaan ehdi saavuttaa kilpailuetua toisiin nähden.

Tuossa on se ero: enginet kehittyvät hengästyttävällä tahdilla suorituskyvyn suhteen, käytetyt kielet ovat standardeja ja käytettyjen kielien asema on sementöity itse Internetin kehitykseen kiinni -- kun taas Java on aina ollut app-käytössä sellainen "päälleliimattu lisäosa", kuten Flashikin.

dRD11/15

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WereCatf:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti OneMember:

Itse aloin uskoa hätän vasta kun BattleField Play4Freetä tuli pelattua sen alkuaikoina.
Harmi, kun vieläkin sanasta "selainpeli" ihmisille tulee heti mieleen ikivanha Runescape...
*--SNIP--*
Tällä hetkellä oma katse seuraa Artilleryn kehitystä mielenkiinnolla.

FPS-räiskintä, mikä näyttää rujommalta, kuin CS1 aikoinaan? Ja Dota2-/LOL-klooni, minkä graafinen taso on 10 vuoden takaa? Ja näiden pitäisi innostaa pelaamaan selainpelejä? Joo ei kiitos, ei näillä eväillä kyllä kiinnosta tippaakaan.

Totta, tällä hetkellä selainpeleissä ollaan natiivikoodia noin 10v jäljessä. Mutta veikkaan, että jos kehitys kehittyy, 5v päästä ollaan enää 2v jäljessä natiivipelien optimitasoa. Tuo on ehkä se kohta, jossa osa pelinkehittäjistä päättää, että "hey, ei me tarvita tähän peliin IHAN viimeisimmän raudan viimeistä CPU-sykliä, vaan ennemmin valitaan portattavuus" ja siirtyy HTML/JS-engineen.

Eihän tuo 2014 todellakaan sitä tarkoita, että ensi vuoden CoD tulisi HTML-versiona -- tai että edes kevyempi kama, kuten NHL15 ilmestyisi HTML-versiona. Mutta se kertoo sitä, että teknologiademoista siirryttäneen ekoihin oikeisiin peleihin, jotka vastaavat graffaltaan ehkä sitä mitä 5v sitten pystyttiin natiivikoodilla tekemään. Ja samaan aikaan kirjastoja jatkokehitetään, enginejä kehitetään ja resursseja lisätään.

Ehkä 2020 voidaan ajatella, että osa sinä vuonna julkaistavista PC-alustan "Major Release"-peleistä on oikeasti web standardeilla toteutettuja. Ehkä :-)

mcmopo12/15

Kovasti vain mietityttää tila mitä peleissä tarvitaan. Muistaakseni tuo Unreal demo latasi jonkin aikaan ja siinä oli pelkkä tyhjä kaupunki. Osa uusimmista peleistä taas vie tällähetkellä PC pelin tekstuureilla yli 20-50 gigaa. Vaikka lataus tapahtuisikin pelin ohessa niin todennäköisesti dataa tultaisiin varastoimaan C asemalle. Tässä taas tulee ongelma sillä harvalla on C:llä noin paljon tilaa.

Lumikki13/15

Lainaus:

Mozillan että Googlen lopullisena tavoitteena on muuttaa PC-pohjainen pelaaminen täysin selainpohjaiseksi -- ja samalla standardeja noudattavaksi.


Johan vitsin murjaisivat. PC-puolen natiivia peliä ei joku selain pohjainen järjestelmä pysty korvaamaan. Jotain kevyttä kamaa selaimeen saa ihan hyvin, mutta ...

Insomniu14/15

HTML/JS tarkoittaisi myös hyvin pitkälti avointa lähdekoodia.
Tämän vuoksi esim. videolla näkyvä Unreal Tournamenttia ei päästä kokeilemaan, koska joku voisi rippailla koodit itsellensä.

Mutta kyllä, HTML/JS on varsin suorituskykyinen ja helposti portattavissa oleva alusta.

daim0n15/15

Hivenen epäilyksiä herättävä murjaisu, ja varsinkin tuo 2014 ennuste .. mutta eipä se multa ole pois jos näin käy

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT