AfterDawn logo

Mainostajien seurantakeksit katoavat? Tilalle paljon, paljon tarkempi seuranta

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
17 kommenttia

Nettijätit, joiden palveluihin rekisteröityneiden käyttäjien määrät pyörivät miljardin paremmalla puolella, ovat kehittämässä -- kukin tahollaan -- uusia työkaluja käyttäjien seurantaan, kun perinteiset mainostajien seurantakeksit (evästeet, cookies) ovat menettämässä merkitystään.

Tähän saakka mainostajat ovat kohdentaneet mainontaansa pääasiassa käyttäjien selailudataan pohjautuvalla seurannalla, jota on kerätty tuhansien, kenties miljoonien, mainosverkkoihin kuuluvien sivujen kautta. Selailuhistorian pohjalta mainostajat ovat osanneet kohdentaa mainontaa vastaamaan paremmin kuluttajan profiilia -- ja näin mahdollistaneet myös aavistuksen verran korkeamman hinnan mainoksille, joka on puolestaan valunut mainosrahoitteisten palveluiden ylläpitoon.

Nyt kun "verkossa oleminen" ei enää tarkoita yhdellä ja samalla tietokoneella verkon käyttämistä, vaan kokonaisvaltaista viihdepläjäystä, jossa käyttäjä käyttää saman viikon aikana sekä älypuhelintaa, tablettiaan, useampaa eri tietokonetta ja lisäksi vielä pelikonsoliaan, on yhden selaimen selailuhistoria auttamatta vain osatotuus käyttäjän profiilista.


Tämän lisäksi kuluttajat ovat alkaneet estämään selailua seuraavia evästeitä yhä laajemmassa määrin. Kaikki tämä on johtanut siihen, että on syntynyt tarve luoda uusia tapoja kohdentaa mainontaa, tarkemmin ja tehokkaammin.

Microsoft, Google, Apple, Amazon ja Facebook ovat AdAgen mukaan kaikki kehittelemässä ratkaisuja, joissa kuluttaja hyväksyy palvelu- ja laitetasolla tapahtuvan seurannan hyväksyessään laitteiden/palveluiden käyttöehdot. Google pystyisi seuraamaan käyttäjää hakukoneensa, mainosverkkonsa ja Android-laitteidensa kautta, vaikka mainonta -- tai sitä seuraavat keksit -- olisikin estetty. Samoin Microsoft suunnittelee Windows-käyttöjärjestelmänsä, Xbox-konsolinsa, Windows Phone-laitteidensa sekä mm. Bing-hakukoneensa synnyttämän käyttäjädatan yhdistämistä mainosprofiloinnin työkaluksi.

Käytännössä muutos johtaisi siihen, että seurannan estämisestä tulisi käytännössä joko mahdotonta tai hyvin, hyvin vaikeaa (vaatisi esim. pelikonsoleiden käytön lopettamisen, puhelimen "roottaamisen" ja työpöytäkäytössä seurantaohjelmiin kuulumattomien käyttöjärjestelmien käyttöä). Samalla se siirtäisi nyt useiden mainosverkkojen erikseen omistaman datan muutaman teknologiajätin omaisuudeksi, jotka myisivät profiilikohdennusta palveluna mainostajille.

Esimerkkinä voidaan heittää ajatus ilmoille, jossa käyttäjä selailee aamulla puhelimellaan Kanarian lomakohteita ja illalla Xbox näyttää ennen pelin käynnistymistä mainoksen halvasta Kanariansaarten lomasta.

17 KOMMENTTIA

mcmopo1/17

Pelottavaa niin se yksityisyys vaan häviää.

Imcey2/17

Ah, tätä kapitalismin kulta-aikaa

R4ndom13/17

Onneksi nettiä selaillessani käytän pääosin Ubuntua, puhelimessani on Cyanogenmodi, enkä omista pelikonsolia. Odotan vielä että Linuxille tulee tarpeeksi pelejä jolloin ei tarvi käyttää ollenkaan windowsia.

nRT4/17

Jep jep. Vapaa ja sääntelemätön markkinatalous on kaikkien etu, vai miten se meni?

denalady5/17

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti R4ndom1:

Onneksi nettiä selaillessani käytän pääosin Ubuntua, puhelimessani on Cyanogenmodi, enkä omista pelikonsolia. Odotan vielä että Linuxille tulee tarpeeksi pelejä jolloin ei tarvi käyttää ollenkaan windowsia.

Ahaa.. mikäs selain se sellainen Ubuntu oikein mahtaa olla?

dRD6/17

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti R4ndom1:

Onneksi nettiä selaillessani käytän pääosin Ubuntua, puhelimessani on Cyanogenmodi, enkä omista pelikonsolia. Odotan vielä että Linuxille tulee tarpeeksi pelejä jolloin ei tarvi käyttää ollenkaan windowsia.

Sitten pitää vielä siirtyä käyttämään DuckDuckGo:ta hakukoneena ja lopettaa GMailin, YouTuben ja sosiaalisen median käyttö. Pelkkä keksien estäminen ei todnäk enää jatkossa riitä, vaan selaimet muodostavat kiinteän profiilin jo asennusvaiheessa, joka muodostaa selaimen valmistajan palvelimille (anonymisoudun) selailuprofiilin, jonka kohdennusdataa voidaan myydä mainosten kohdennusta varten.

Tokihan profiilidata on anonyymia, kuten nytkin, ei ketään mainostajaa kiinnosta onko nimesi Jaska vai Pertti, vaan se, että oletko kiinnostunut ostamaan tuotteen X.

G0lden_Kebab7/17

Yleensä pyrin näkemään joka asiassa edes joitakin hyviä puolia, mutta tämä kuulostaa omaan korvaan h*lvetin ikävältä.

Liian agressiivisesta mainonnasta/seurannasta on pitemmänpäälle vain haittaa, koska liian aggressiiviset mainokset herättävät kuluttajissa vain enemmän ja enemmän negatiivisia reaktioita.

"Lisää seurantaa, mikä sen mukavampaa ja siitähän on vaan hyötytä kuluttajalle, eikös se niin ollut?" (sarcasmi)

Senkin vielä, että suuri osa netti "mainoksista" on silkkaa huijausta/rahastusta.

Noh, minulle kohdentuu sitten sossun mainoksia.

Aztez1238/17

ei, ei, EI!! http://youtu.be/H9ctysQqXu8

teme5659/17

Kuulostaa oikeasti aika pelottavalta.

Lainaus:

Lisää seurantaa, mikä sen mukavampaa ja siitähän on vaan hyötytä kuluttajalle, eikös se niin ollut?


Se vaan on jollain tavalla koomista, kun mainokset mainostaa kohdennettuja asioita vielä senkin jälkeen, kun kuluttaja on jo hankkinut ko. hyödykkeen. Ei luulisi olevan vaikeaa koodata seurantajärjestelmiä sellaiseksi, että ne huomaisivat että aha, nyt käyttäjä lopetti tietojen haun tuotteista x, se todennäköisesti on jo ostanut haluamansa merkin/mallin, joten on turha enää mainostaa. Itsellä kävi juuri näin. Oli huvittavaa kun olin auton ostanut jo ajat sitten ja mainokset vaan mainosti uusia autoja, varaa koeajo ym.

dRD10/17

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti teme565:

Se vaan on jollain tavalla koomista, kun mainokset mainostaa kohdennettuja asioita vielä senkin jälkeen, kun kuluttaja on jo hankkinut ko. hyödykkeen. Ei luulisi olevan vaikeaa koodata seurantajärjestelmiä sellaiseksi, että ne huomaisivat että aha, nyt käyttäjä lopetti tietojen haun tuotteista x, se todennäköisesti on jo ostanut haluamansa merkin/mallin, joten on turha enää mainostaa. Itsellä kävi juuri näin. Oli huvittavaa kun olin auton ostanut jo ajat sitten ja mainokset vaan mainosti uusia autoja, varaa koeajo ym.

Tuo on muuten totta ja sinänsä vaatii selkeästi parannusta mainontaan. Sinänsä ottaisin mielelläni vastaan mainontaa, joka on aina juuri mulle, oikein, kohdennettua -- eli nyt kun olen harkitsemassa fillarin ostoa, mainonta voisi keskittyä tarjoamaan mulle esim. ilmaista kotiinkuljetusta, parempaa vaihtoehtoa samalla rahalla, lisävarusteita kaupan päälle tms. Sen sijaan saan turhan geneeristä fillarimainosta -- "Osta Tunturin 150e arkipyörä!!", "Lasten pyörät tarjouksessa tämän viikon!" -- kun olen arpomassa parin 500-700e citypyörän välillä.

Vähän sama kuin se, että mulle on suht turha lähetellä fyysisessä postissakaan ilmaisia kuukautissuojia tai lasten vaippamainoksia (kun nuorinkin on jo ala-asteella). Turha mainonta on rahan heittämistä hukkaan, joka valitettavasti maksetaan sitten kaupan kassalla. 100% aina oikein kohdentuva mainonta taas ei ole sinänsä keltään pois.

keskonen11/17

No onhan se nyt paljon parempi saada vaikka auto- ja kännykkämainoksia kuin ilman kohdistamista jotain äidinmaidonvastiketta ja virtsankarkailusuojia. Ei mainonnan kohdistamisella ole mitään tekemistä yksityisyyden kanssa. Se tehdään koneellisesti eikä aiheuta muuta kuin mainosten räätälöintiä (mainoksethan olisivat nähtävillä joka tapauksessa).

denalady12/17

Niin kyllähän mainonta mahdollistaa monien palvelujen olemassaolon ja niiden ilmaisuuden tai edullisuuden kuluttajille. Aika moni suosittu nettisaitti pyörii pelkästään mainostuloilla ja jos mainostajat hoksaa esim. että 70% selaajista käyttää jotain adblock laajennusta joka estää heidän mainoksen näkymisen, voi mainostulot kyseisen sivun ylläpidolle alkaa hiipumaan.

Kyllä se varmaankin olisi sekä kuluttajien että mainostajien etu, ettei kaikkia sivustoja tarvitsisi täyttää mainoksilla vain siksi, että joku niistä saavuttaisi kohderyhmän. Kuluttajat maksavat mainokset muodossa tai toisessa, se on varmaa, joten mielummin maksan mainonnasta joka on minulle kohdennettua ja jos mainonnan tehokkuus tätä kautta saavuuttaa paremmin oikean kohderyhmän, se voi parhaassa tapauksessa näkyä jopa lopputuotteen hinnassa.

Kun ihminen matkustaa esim. etelän lomalle, tietää siitä matkasta usein esim. työnantaja, työkaverit, sukulaiset ja muut lähimmäiset. Tämän lisäksi siitä tietää lentoyhtiösi ja puhelinoperaattorisi, matkanjärjestäjäsi ja hotellivuokraajasi. tahoja on voi olla lukematon määrä, joten miten ihmeessä ihminen kokee että se ei vielä olisi yksityisyyden menettämistä, mutta jos mainostaja tietää, että saatat olla lähdössä, niin se on.

Minusta edellämainitun tyyppisiin tapahtumiin ei sisälly sellaista yksityisyyttä jota tarvitsisi jotenkin erityisesti varjella. Suomalaisen yksityisyyden menettämisen pelko liittyy oleellisesti siihen kultturilliseen piirteeseen, joka saa meidät jatkuvasti ajattelemaan, että mitähän joku muu meistä ajattelee.
Milloin pelkäämme kateutta milloin mitäkin ja tästä syystä haluamme usein lähes pakkomielteisesti varjella kaikkia asioita mitä olemme tekemässä.

aivollinen (vahvistamaton)13/17

Käsi ylös jokainen typerys joka joskus lukee mainoksien otsikostakaan ensimmäistä tavua pidemmälle ;)
Kaikki mainokset - ilman poikkeuksia- ovat kuluttajien kannalta haitallisia tai vähintään hyödyttömiä, koska ne eivät ole informatiivisia eivätkö sisällä vertailutietoa kilpailevista tuotteista. Kukaan täyspäinen ei osta tuotetta mainoksien tietjen perusteella.

denalady14/17

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti aivollinen:

Käsi ylös jokainen typerys joka joskus lukee mainoksien otsikostakaan ensimmäistä tavua pidemmälle ;)
Kaikki mainokset - ilman poikkeuksia- ovat kuluttajien kannalta haitallisia tai vähintään hyödyttömiä, koska ne eivät ole informatiivisia eivätkö sisällä vertailutietoa kilpailevista tuotteista. Kukaan täyspäinen ei osta tuotetta mainoksien tietjen perusteella.

Oletko taas yksi niistä, jotka kovasti väittävät ettei mainonta vaikuta vaan kaikki hyödykkeet ostetaan ihan järkiperustein. Onneksi olkoon!
Minä en käytä mainoksia vertaillessani tuotteiden ominaisuuksia, käytän mainoksia lähinnä siihen, että saan tietooni sen hetkisen hyödykkeen hinnan. Itse ainakin tiedän useamman hyödykkeen osalta mitä ominaisuuksia siinä tulee olla ja hankintahetki saattaa hyvinkin ratketa siihen, että näen tuotteesta mainoksen joka kertoo että nyt sen saisi edullisesti.
Ei nettisivuilla olevan mainoksen tarkoitus ole muuta kuin ohjata kuluttaja tuotetta myyvän tuotteen sivuille, siellähän tuotteesta voi kertoa jo paljon enemmän kuin pienessä bannerissa.

Tosin jonkin kahvinkeittimen tai parin kympin kähärtimen, vatkaimen, vispaimen, whatever voi hyvinkin hankkkia pelkän mainoksen perusteella. Miksi ei voisi?

Ihan sama asia TV -mainostenkin kanssa, paitsi että niitä ei voi klikata. Ne vaan menee ja tulee.


LigHtX15/17

No, voisihan NSA alkaa myymään näitä profiileita, heiltä kun tieto varmastikin jo löytyy. Samalla tulisi vähän helpotusta jenkkien velkakaton paukkumiseen =)

dRD16/17

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti aivollinen:

Kaikki mainokset - ilman poikkeuksia- ovat kuluttajien kannalta haitallisia tai vähintään hyödyttömiä, koska ne eivät ole informatiivisia eivätkö sisällä vertailutietoa kilpailevista tuotteista. Kukaan täyspäinen ei osta tuotetta mainoksien tietjen perusteella.

Aika yksioikoinen ja kovin, kovin huonoon perstuntumaan pohjautuva väite, IMO.

Väitän, että juuri yksikään kaupasta nykyisin löytyvä ei olisi siellä enää ilman mainontaa. Ostaisiko kukaan virvoitusjuomia -- tietäisikö niistä kukaan -- ilman mainontaa?

Tai edes appelsiineja? Tuskin -- niitä olisi löytynyt joskus 1950-luvulla yhdestä stadilaisesta erikoisruokakaupasta ja "ei näitä kukaan osta" -> pois myynnistä. "Jahavat tulloo.."

Suomalainen ajattelutapa "rakenna hyvä tuote ja sitä kyllä ostetaan" ihan hevon**ska väite. Ei osteta. Maailmanhistoria on täynnä loistavia tuotteita, joita kukaan ei koskaan ostanut -- monessa tapauksessa kyseessä on ollut juurikin markkinoinnin kädettömyys.

Jos ei usko mainonnan toimivuuteen, kannattaa tsekata esim. lähin Siwa/Matkahuollon toimipiste ja laskea Zalandon laatikoiden määrä.. Väitän, että kyseinen lafka ei ole halvin eikä paras, eikä siellä ole paras valikoima eikä edes paras asiakaspalvelu. Kyseinen lafka on osannut mainostaa, oikein.

Se, että maailma on täynnä huonoa mainontaa, ei todellakaan tarkoita, että mainonta ei toimisi. Ongelma on John Wanamakerin jo 1800-luvulla heittämä lause: "Half the money I spend on advertising is wasted; the trouble is I don't know which half."

RainbowSitrus (vahvistamaton)17/17

Kaikille tiedoksi : Voitte estää mainosten tarkennuksen Googlen asetuksista www.google.com/ads/preferences

En kyllä käsitä miksi kukaan haluaisi estää mainoskohdennukset. Mainokset ei katoa mihinkään vaikka seurannan estää. Näette vain mainoksia jotka ei liity lähellekkään kiinnostuksenkohteitanne. Miehet näkee tamppoonimainoksia jne.

Ylläpidän itsekkin muutamaa nettisivua ja on aivan perseestä kun Google Analyticsiin ilmestyy yhä enemmän näitä anonyymejä kävijöitä (keksit estetty). Nettisivuja ei voi kehittää tietojen pohjalta.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT