AfterDawn logo

Microsoft auttaa Netflixiä luopumaan Silverlightista HTML5:n tieltä

Valtteri Ahonen Valtteri Ahonen
8 kommenttia

Netflix kertoi blogissaan, kuinka innoissaan yhtiö on voidessaan siirtää painopistettään entistä enemmän HTML5:een, mikä tarkoittaa tulevaisuudessa jo nyt kattavana pidetyn laitetuen laajentamista.

Yllättävintä tiedotteessa on ehkäpä se, että Netflix hehkuttaa tehneensä asian tiimoilta tiivistä yhteistyötä Microsoftin kanssa. Tähän saakka suoratoistopalvelu on luottanut Microsoftin luomaan Silverlight-tekniikkaan, mutta Microsoft on nyt ilmeisesti auttanut yhtiötä luopumaan omasta tuotoksestaan monipuolisen HTML5-standardin tieltä.

Microsoft on lisännyt tuen Netflixin kannalta tärkeille ominaisuuksille IE11-selaimeensa, minkä myötä kaikkien Windows 8.1 -esiversion ladanneiden pitäisi nyt voida katsoa Netflixiä uuden selaimen kautta ilman Silverlight-liitännäistä.

Netflix odottaa innolla, että myös muut selaimet alkavat pian tukea uusimpia tekniikoita. Microsoftilla ei ole kuitenkaan enää samanlaista suurvalta-asemaa markkinoilla kuin ennen, eikä ole mitenkään varmaa, että muut selaimet kulkevat sen raivaamalla tiellä. Tässä tapauksessa sitä voidaan kuitenkin pitää melko todennäköisenä.

8 KOMMENTTIA

Hate0291/8

Auttaisikohan Microsoft myös Katsomoa siirtymään HTML5-tekniikkaan?

Lumikki2/8

Lainaus:

Netflix odottaa innolla, että myös muut selaimet alkavat pian tukea uusimpia tekniikoita.


Siis mitä uutta on HTML5:seen?

Jotenkin tuntuu että tässä puhutaan jostain muusta, kuten että HTML5:seen lisätään jotain "tarvittavaa" epästandardia tukea.

Koska jos mikään selain ennen tätä ei edes tukenut "tarvittavaa" asiaa, niin miten se voi olla HTML5:sen standardissa.

friis3/8

Lainaus:

Siis mitä uutta on HTML5:seen?

http://techblog.netflix.com/2013/04/html5-video-at-netflix.html

HTML5 Premium Video Extensions

Over the last year, we've been collaborating with other industry leaders on three W3C initiatives which are positioned to solve this problem of playing premium video content directly in the browser without the need for browser plugins such as Silverlight. We call these, collectively, the "HTML5 Premium Video Extensions":

Media Source Extensions (MSE)

The W3C Media Source Extensions specification "extends HTMLMediaElement to allow JavaScript to generate media streams for playback." This makes it possible for Netflix to download audio and video content from our content delivery networks and feed it into the video tag for playback. Since we can control how to download the audio/video content in our JavaScript code, we can choose the best HTTP server to use for content delivery based on real-time information, and we can implement critical behavior like failing over to alternate servers in the event of an interruption in content delivery. In addition, this allows us to implement our industry-leading adaptive streaming algorithms (real-time selection of audio/video bitrates based on available bandwidth and other factors) in our JavaScript code. Perhaps best of all, we can iterate on and improve our content delivery and adaptive streaming algorithms in JavaScript as our business needs change and as we continue to experiment.

Encrypted Media Extensions (EME)

The W3C Encrypted Media Extensions specification "extends HTMLMediaElement providing APIs to control playback of protected content." The video content we stream to customers is protected with Digital Rights Management (DRM). This is a requirement for any premium subscription video service. The Encrypted Media Extensions allow us to play protected video content in the browser by providing a standardized way for DRM systems to be used with the media element. For example, the specification identifies an encrypted stream format (Common Encryption for the ISO file format, using AES-128 counter mode) and defines how the DRM license challenge/response is handled, both in ways that are independent of any particular DRM. We need to continue to use DRM whether we use a browser plugin or the HTML5 media element, and these extensions make it possible for us to integrate with a variety of DRM systems that may be used by the browser.

Web Cryptography API (WebCrypto)

The W3C Web Cryptography API specification defines an API for "basic cryptographic operations in web applications, such as hashing, signature generation and verification, and encryption and decryption." This API allows Netflix to encrypt and decrypt communication between our JavaScript and the Netflix servers. This is required to protect user data from inspection and tampering, and allows us to provide our subscription video service on the web.

jpa004/8

Niin nämähän on toimineet Chromesssa jo ainakin 15.4.2013, Netflixin oman aiemman ilmoituksen perusteella.

Ensimmäinen ajatus oli toki, että MS työntää vaihteeksi jotain epästandardia ratkaisua, mutta speksit vilaistua voi hyvillä mielin todeta, että hommaa ovat yhdessä ajaneet Google, MS ja osittain myös Mozilla. Mikään noista kolmesta ehdotetusta laajennoksesta ei edes ole alunperin MS:n käsialaa, vaan kaksi taisi olla Googlelta ja yksi Mozillalta. Laajennukset ovat kuitenkin vielä aikalailla työn alla, tila taisi olla kaikissa "Working Draft", eli voinee muuttua vielä paljonkin.

Agent_0075/8

Lainaus:

Encrypted Media Extensions (EME)


Esim. EFF vastustaa tuota lisäystä, koska sen avulla on todella helppo rakentaa DRM-suojattua web-sisältöä, joka saattaa lakata toimimasta milloin vain, ja tämä ei sovi avoimen internetin periaatteisiin
https://www.eff.org/press/releases/eff-...ction-drm-html5

Pallero206/8

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Agent_007:

Lainaus:

Encrypted Media Extensions (EME)


Esim. EFF vastustaa tuota lisäystä, koska sen avulla on todella helppo rakentaa DRM-suojattua web-sisältöä, joka saattaa lakata toimimasta milloin vain, ja tämä ei sovi avoimen internetin periaatteisiin
https://www.eff.org/press/releases/eff-...ction-drm-html5


Siinäs vastustaa, voihan mikä vain nettivideo lakata toimimasta kun se sivu jolla se oli poistuu.

Agent_0077/8

Lainaus:

Siinäs vastustaa, voihan mikä vain nettivideo lakata toimimasta kun se sivu jolla se oli poistuu.


Jos käytössä on nykyinen HTML5-standardin mukainen video niin se kyllä toimii ihan sellaisenaan ja sen voi varmuuskopioida vaikka sellaisenaan toiselle sivulle tai omalle kiintolevylle. EME:n kohdalla sisältö muuttuu käyttökelvottomaksi heti kun salauspalvelin katoaa linjoilta (tai kun se ei hyväksy tietystä maasta tulevaa yhteyttä).

Yiffmaniac8/8

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Agent_007:

Lainaus:

Siinäs vastustaa, voihan mikä vain nettivideo lakata toimimasta kun se sivu jolla se oli poistuu.


Jos käytössä on nykyinen HTML5-standardin mukainen video niin se kyllä toimii ihan sellaisenaan ja sen voi varmuuskopioida vaikka sellaisenaan toiselle sivulle tai omalle kiintolevylle. EME:n kohdalla sisältö muuttuu käyttökelvottomaksi heti kun salauspalvelin katoaa linjoilta (tai kun se ei hyväksy tietystä maasta tulevaa yhteyttä).


Tuohonkin DRM:ään varmasti keksitään kierto, ellei ole jo keksitty. Tuskin se sentään niin helppoa on, että varmuuskopioidaan vain video koneelle ja sitten tallennetaan se uudelleen salaamattomana.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT